De grote fin-de-siècle V Zomer Quiz (aflevering 5)

Nog 24 vragen, 24 antwoorden en 2 twaalfletterige woorden en wellicht is dan de droomprijs voor u: een fijne nouveau old timer uit de jaren tachtig. We nomineren er elke week een. Deze week zo te lezen een favoriet van de auteur.

BMW 3-serie Touring. Beeld Noël Loozen
BMW 3-serie Touring.Beeld Noël Loozen

Hier ziet u een heuse waterscheiding. Weliswaar niet een van de magnitude waar machthebbers, uitvinders en wetenschappers van dromen, maar toch. Er is een periode vóór de BMW 3-serie Touring en een periode ná.

Touring staat bij BMW voor een carrosserievorm die bij andere merken Avant heet, of Estate of Grand Tour. Vroeger heette dat gewoon stationcar. Voor de komst van de BMW 3-serie Touring was een stationcar iets voor vertegenwoordigers in de confectie. In de voedselketen stond hij nog net boven het minibusje. Wie stijl had, reed een coupé of een sedan, en niet in zo'n wagen voor katholieke gezinnen die de 1,7-kindnorm aan hun laars hadden gelapt.

Maar in 1984 kwam BMW, bekend van zijn 'sportieve rijdersauto's', ineens met zo'n tuttig geacht model. Alleen had BMW het goed gezien. Snelle jongens kregen ook kinderen en moesten in het weekend buggy's meenemen, en weekendluierpakketen. Door het sportieve Freude am Fahren in een ruimere carrosserievorm te gieten, boorde het merk in een keer een nieuwe kopersmarkt aan, of ze behield de bestaande, dat kan ook.

Het idee was niet eens bedacht door de marketingafdeling, maar kwam van een BMW-ingenieur die baalde dat hij zijn opgroeiende kinderen en hun bagage niet meekreeg in een 3-serie sedan. In zijn vrije tijd bouwde hij een gecrashte 3-serie eigenhandig om tot een stationcar. De BMW-leiding die de auto onder ogen kreeg, was geïmponeerd. In 1987 kwam het model bijna ongewijzigd in productie, en werd Touring gedoopt.

Sinds de Touring staat stationcar voor succes. Een Touring-berijder houdt van avontuur en heeft kennelijk voldoende geld voor wintersport en vliegvisvakanties. De 3-serie Touring was er voor de creatief en de beurshandelaar. Door de week strak in het pak naar de prospects, in het weekend laadde hij zijn station vol met spullen van de bouwmarkt. Eind jaren negentig groeide de stationcar uit tot een van de populairste carrosserievormen.

Nog altijd is deze 3-serie populair. Probleem is dat ze - zoals altijd met BMW's - eind jaren negentig, begin jaren nul in handen kwamen van types die ze onherstelbaar verfraaiden met accessoires van Brezan en de Halfords, of die ze gewoon in de prak reden. Inmiddels is een 'onverprutste' 3-serie Touring met modelnummer E30 een zeldzaamheid. Vraagprijzen voor modellen met hoge kilometerstanden lopen zomaar richting de tien mille of daarboven. Overlevenden onder de ton zijn zo goed als onvindbaar en benaderen of overstijgen de oorspronkelijke catalogusprijs.

Een icoon dus. Want de eerste in zijn soort. Deze staat te koop bij Gooische Wielen in Naarden, met bijna drie ton op de teller. Voor inderdaad een schrikbarend bedrag.

Zelfs voor beurshandelaren.

Hoe werkt het?

Is het een meerkeuzevraag, dan noteert u de letter die staat vóór het door u gekozen antwoord. Is het een open vraag, dan noteert u de eerste letter van het antwoord of de gevraagde letter (let op: i en j zijn twee letters, aan de ij doen we niet). Van de aldus verkregen 12 letters maakt u een woord. Wellicht handig om te weten: het is een honderdprocent-fin-de-siècle-quiz. Na 6 afleveringen mailt u de 6 door u gevonden woorden naar: zomerquiz@volkskrant.nl. Inzenders van de juiste (lees: door ons bedoelde) woorden maken kans op de auto. Inzenden vóór donderdag 25 augustus. Uitslag: maandag 29 augustus in V en op volkskrant.nl.

De quiz

1. Wat zijn dit?

null Beeld
Beeld

2. En kent u dit culttype nog? Naar wie een cocktail is genoemd? Of de man die hij om het leven zou hebben gebracht? (Hun achternamen beginnen met dezelfde letter en die letter zoeken we.)

null Beeld AFP
Beeld AFP

3. Uit onderzoek van een, overigens later postuum wereldberoemd geworden, thrillerschrijver zou blijken dat een medewerker van de Zuid-Afrikaanse geheime dienst de nooit opgeloste moord op zijn geweten had. Wie was de schrijver naar wie de politie niet wilde luisteren? (Eerste letter achternaam graag.)

4. 'Het was in zo'n carnavalszaaltje in Helmond. Ik was daar om met de mensen te praten over de bouw van woningen en een cultureel centrum. Op een goed moment staat er een textielarbeider met een dikke buik van het zuipen op. 'Waarom kunnen we niet als apen in bomen gaan wonen?', zegt-ie. Helmond is het hart van de Peel, allemaal bomen. Ik was meteen verkocht. Daarna heb ik nog weken ziek in bed gelegen omdat ik niet wist hoe het idee uitgewerkt moest worden.' Welke architect? (Eerste letter achternaam.)

null Beeld
Beeld

5. Welk supermodel moet je aan dit rijtje toevoegen om de Big Six te complementeren? Noteert u de eerste letter van de voornaam.

null Beeld ANP, AFP, WireImage
Beeld ANP, AFP, WireImage

6. 'John en Richard zijn nerveus voor de eerste kus in hun respectievelijke relaties. Stefan herstelt en wordt gered door Ling nadat hij uit een raam is gesprongen. Maar door een verwisseling in een Chinees restaurant wordt hij per ongeluk opgegeten door John en Ling en hun vrienden. De advocaten zijn droevig door de plotselinge dood van rechter Happy Boyle.' Stefan, in deze serie, was een

A. kuiken
B. varkentje
U. kikker
W. aap

7. Designicoon. Werkte samen met Hans Kruit. Grappige voornaam voor een quiz. Eerste letter daarvan.

null Beeld
Beeld

8. Small Press-iconen, die heb je ook. Zoals de tekenaar van dit figuurtje.

E. Jeroen de Leijer
B. Marc vd Holst
G. Barbara Stok
Z. Maaike Hartjes

null Beeld
Beeld

9. Het was 1990 en Adriaan en de schrijfster voerden een prettig gesprek over benamingen van geslachtsorganen in de verschillende talen. Hoe luidt de Nederlandse titel van het 50 Shades of Grey van die jaren?

null Beeld
Beeld

10. Ronald Giphart, Herman Koch, August Willemsen, Nick Hornby, Jan Kal, Jos de Putter, Henk Pröpper, Hugo Borst, Gerrit de Jager, Nico Kroese, Henk Spaan, Tim Overdiek, Theun de Winter. Die waren er allemaal bij in het eerste nummer van...

11. Uit het Volendam van het zuiden, een slordige 35miljoen platen verkocht - welk kwartet, eh, pardon: welk trio?

null Beeld
Beeld

12. Over dogma's gesproken. Als je in 1995 Deens was. En je zwoer De eed van zuiverheid. Wie of wat was je dan?

A. blank
E. moslim
O. sportheld
L. filmregisseur

Meer over