De grote angst van de publieke omroep om educatief bezig te zijn

De ingezonden brieven van maandag 9 november.

Tommie, Bert, Ernie en Pino van Sesamstraat. Beeld anp
Tommie, Bert, Ernie en Pino van Sesamstraat.Beeld anp

Brief van de dag: dit is nou slechte wetenschap

De grote kracht van wetenschap ligt in de wetenschappelijke methode en in het feit dat wetenschappers elkaar voortdurend de maat nemen, waardoor steeds nieuwe (en meestal betere) inzichten worden verkregen en oude, onjuiste ideeën naar de prullenbak verdwijnen. Dat zien we ook in de geneeskunde, althans in de reguliere, en niet in de alternatieve.

De wetenschappelijke methode, mits goed toegepast, geeft antwoord op de vraag of een fenomeen significant is, of niet. Of een behandeling de patiënt helpt, of niet. Althans, zo zou het moeten zijn. Voor dergelijk onderzoek zijn wel voldoende proefpersonen nodig. Professor Coenen van de Radboud Universiteit weet dat natuurlijk. Het is daarom verbazingwekkend dat hij een promovenda onderzoek laat uitvoeren én voltooien tot een proefschrift, dat niet-significante resultaten oplevert. Dat is dramatisch voor de promovenda, slecht voor de wetenschap, en slecht voor de patiënt, want die weet nu nog niet of acupunctuur tegen slapeloosheid helpt. Of je nu alternatieve of reguliere geneeskunst onderzoekt, het gaat erom dat je het goed doet.

Het is eigenlijk jammer dat de Vereniging tegen de Kwakzalverij nu in het geweer komt, er zou een Vereniging tegen het Publiceren van Slechte Wetenschap moeten worden opgericht.

Bas Defize, moleculair bioloog, University College Utrecht

Peulvruchten

Bartje wilde al in 1935 niet bidden voor bruine bonen, en al eeuwenlang eten Nederlanders 's winters snert en zeelui raasdonders (capucijners) met spek. We hebben zelfs het spreekwoord 'je moet je eigen boontjes maar doppen'. Hoezo zijn peulvruchten 'nieuw' op het menu? En hoezo weten we niet hoe we ze klaar moeten maken?

Annelies Jacobsen, Dordrecht

Scheefwonen

Dat het scheefwoonproject van minister Blok mislukt is, is niet verbazingwekkend. Een goed voorbeeld is mijn eigen situatie. Ik woon al 35 jaar in een prettige huurwoning die, toen ik haar betrok, niet als sociale huurwoning werd aangemerkt. Ik betaalde een redelijke huur en kwam ook geheel terecht niet voor huursubsidie in aanmerking.

Inmiddels ben ik al vijf jaar met pensioen. Mijn inkomsten zijn zodanig dat ik opeens scheefwoner ben geworden. Die inkomsten liggen niet ver boven de getrokken grens om scheefwoner te mogen zijn.

Ik kan, zeker gezien mijn leeftijd, geen hypotheek krijgen. Een vergelijkbare andere woning is in mijn omgeving niet te vinden. Dus betaal ik elk jaar de forse huurverhoging. Ik vermoed dat veel gepensioneerden, net als ik, geen kant uitkunnen.

Dit moet het ministerie toch hebben kunnen inschatten? Of was het Blok er eigenlijk om te doen ervoor te zorgen dat hij een flinke verhuurdersheffing kon ophalen over onze hoofden heen?

Gerard van de Laar, Zandvoort

Edu-fobie

Redelijke gedachte van Bert Wagendorp in zijn column, dat Sesamstraat moet wijken, zodat alle 60-plussers op NPO 1 blijven hangen. Ik denk echter dat het wegdrukken van Sesamstraat vooral te maken heeft met de grote angst die er bij de publieke omroep heerst om educatief bezig te zijn. Voor hen is het e-woord net zo fout, saai en oubollig als het woord 'stichtelijk' in de jaren vijftig.

Bijna alles wat naar educatie riekt, is de laatste jaren weggemoffeld. Bijna alle oude schooltv-programma's zijn van de buis verdwenen.

Het enige programma van de drie jaar geleden tot de NTR gefuseerde Teleac/NOT, dat nog in de scholen wordt bekeken is Nieuw uit de Natuur. Al wordt dat programma niet meer op schooltijd uitgezonden, heet het al twee jaar De Buitendienst (van Nieuws uit de Natuur), is de leeftijd van de doelgroep opgeschoven naar 12-13 jaar en komt er nauwelijks nog een leerdoel aan bod, waar groep 5-6 normaal aan werkt.

Wat dat betreft zou het mij niet verbazen als onze kleuters nog jarenlang gewoon rond bedtijd via het internet blijven kijken naar De Buitenwijk (van Sesamstraat) en een wijze les krijgen van Meneer Arie (Boomsma) of zo.

Frits Vaandrager

Kleinere klassen

Aleid Truyens schrijft onder de kop 'Neem door onderzoek verworven kennis serieus' onder meer: 'Net zoals we dolgraag kleinere klassen willen - prettiger voor de leerkracht, maar dat ze leiden tot betere leerprestaties is onbewezen.'

Het staat er terloops, maar daar draait het nu juist om in het onderwijs. Des te prettiger voor de leerkracht des te beter voor de leerlingen. Dat kan elke leerkracht met ervaring in het werken met grotere en kleinere groepen beamen. Wellicht niet meer leerrendement, maar wel in een ontspannen klimaat samen met leerlingen werken.

Wat dat oplevert? Minder overspannen leerkrachten met burnout-verschijnselen. En leerlingen die met plezier naar school gaan.

Kees Oosterbaan, Egmond aan den Hoef, ervaringsdeskundige

Poetin

Waarom staan juist die Russen met Poetin-T-shirt zaterdag op pagina 3? (Ten eerste, 7 november) Dat is precies hun bedoeling!

Ik vraag me af of ze nog zo enthousiast over Poetin zijn als het toch een terroristische aanslag blijkt te zijn geweest. En dat gedraai van Poetin nu eens goed duidelijk wordt.

Jan van Tol, Krommenie

null Beeld epa
Beeld epa

Gezondheidsraad

Sinds enkele dagen weet ik dat ik, als ik mij niet aan de richtlijnen van de Gezondheidsraad houd, nooit de leeftijd zal bereiken die ik nu heb.

M. Schuurmans, Velp (NB)

Meer over