De grondlegger van het onorthodoxe aanvalsspel

In zijn woonplaats Ochten is voormalig wereldkampioen dammen, Piet Roozenburg (78), overleden. Van 1948 tot 1956 veroverde hij vier keer achtereen de wereldtitel....

Zijn toernooiscore in 1948, 37 punten uit 20 partijen, is nooit meer geëvenaard. Piet Roozenburg werd meteen Nederlands sportman van het jaar en gold als een sportlegende. In 1951 verdedigde hij zijn titel met succes tegen R.C. Keller (19-17). Hij won het WK-toernooi in 1952 en versloeg de verrassende WK-uitdager, Wim Huisman uit Leiden, in 1954 overtuigend met 16-8.

In 1956 deed hij vrijwillig afstand van de wereldtitel en richtte hij zich op zijn maatschappelijke carrière: werken overdag, en in de avonduren economie studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Na een afwezigheid op belangrijke toernooien, maakte hij in 1963 een comeback. Hij voegde nog vier nationale titels toe aan de vier uit zijn eerste actieve periode. Zijn eerste Nederlandse titel behaalde Roozenburg in 1943.

Een gooi naar de wereldtitel deed hij niet meer, maar in het vierde Brinta-toernooi van 1967 eindigde hij op een gedeelde eerste plaats met de latere wereldkampioen Andris Andreiko, voor gerenommeerde opvolgers van de WK-titel als: Koeperman, Sijbrands, Tsjegolev, Baba Sy en Wiersma. Hij bleef tot op hoge leeftijd sterk spelen.

Roozenburg vernieuwde het damspel fundamenteel. Al in de oorlogsjaren experimenteerde hij met een half-open klassieke speelwijze. Het daaraan gerelateerde onorthodoxe aanvalsspel zou later het Roozenburgsysteem gaan heten. Ook zijn oudere broer Wim (in 1957 nationaal kampioen) maakte destijds deel uit van een Rotterdams kwartet dat andere viertallen uitdaagde en revolutionair wilde spelen. 'Soms spraken we voor de wedstrijd af: jongens wie het eerst z'n kroonschijf heeft opgespeeld', zoals Piet Roozenburg vertelde in het tijdschrift Dammen van Ton Sijbrands.

Roozenburg: 'Helemaal nieuw was het idee niet. Wel heb ik het later methodisch aangepakt en er een systeem van gemaakt, terwijl anderen bleven vertrouwen op hun invallen. Redelijke beheersing van het systeem hoort tegenwoordig tot de standaarduitrusting van elke speler van enig niveau.'

Naast groot plezier in de verrassingen van het damspel, hoorde diepgaande studie bij de aanpak van Roozenburg. Voor het WK in 1948 studeerde hij vier maanden onafgebroken. In 1950 bracht hij met Jan Bom een LOI-cursus uit, met achthonderd pagina's tekst en diagrammen en een samenhangende theorie over het dammen. De vraag of dammen een aanvalsspel is of een tempospel - waarbij de opponent vastloopt - bleef hem fascineren. In 1989 versloeg hij bijna wereldkampioen Aleksej Tsjizjov .

Roozenburg legde zich begin jaren zeventig toe op opleidings- en bestuursfuncties bij de KNDB, en in de jaren '80 bij de Werelddambond. De beste winstpartij in het WK krijgt sinds 1992 (Toulon) de Roozenburg-prijs genoemd.

Meer over