De Graafschap pakt punt tegen NEC, SC Cambuur verliest weer

De Graafschap heeft zondag weer een punt gesprokkeld in de strijd tegen degradatie, door de thuiswedstrijd tegen NEC gelijk te spelen: 1-1. De Doetinchemmers blijven laatste in de eredivisie, maar verkleinden de achterstand op SC Cambuur tot één punt. NEC is vijfde.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het duel op De Vijverberg begon voor NEC met een tegenvaller, toen Mohamed Rayhi zich al na vijf minuten moest laten vervangen. Hij verloor een tand toen hij in een kopduel met zijn mond op het hoofd van een tegenstander belandde en werd vervangen door Marcel Appiah. De Nijmegenaren kregen kort daarna wel de eerste kans van de wedstrijd toen Wojciech Golla uit een hoekschop eerst op doelman Brad Jones schoot en de rebound in diens handen kopte.

In de tegenaanval kwam de thuisploeg na tien minuten spelen op voorsprong. Andrew Driver volleerde tegendraads in de verre hoek op aangeven van de opgekomen Tolgahan Cicek. De Graafschap had het betere van het spel tegen een aanvallend onmachtig NEC, maar grote kansen bleven ook aan Doetinchemse zijde uit.

Met het inbrengen van aanvaller Christian Santos voor middenvelder Janio Bikel probeerde NEC-trainer Ernest Faber in de tweede helft meer grip op het duel te krijgen. Toch kreeg De Graafschap vlak na de hervatting een enorme kans de voorsprong te vergroten. Vincent Vermeij schoot van dichtbij op Jones en kopte uit de rebound net naast. De hectische eerste minuut van de tweede helft werd afgesloten met een rode kaart voor De Graafschap-speler Karim Tarfi, die met hoog geheven been inkwam op de enkels van Santos.

De Graafschap legde zich met tien man toe op het verdedigen van de voorsprong en bleef lang op de been. Behalve een schot van Anthony Limbombe op de paal kwam NEC er niet doorheen, totdat invaller Marcel Ritzmaier tien minuten voor tijd binnen kon tikken uit een rebound.

FC Groningen - SC Cambuur

Ook FC Groningen heeft SC Cambuur zondagmiddag nog eens genadeloos veroordeeld tot degradatievoetbal, al was de uiteindelijke 2-0 een zwakke afspiegeling van de werkelijke krachtsverhouding. Michael de Leeuw en Oussama Idrissi scoorden.

De thuisclub doet door de zege mee om Europees voetbal, de bezoekers uit Leeuwarden hebben nu nog maar één punt voorsprong op De Graafschap. De nood wordt hoog.

Cambuur was niet naar de Euroborg gekomen voor een puntje. De Friese ploeg maakte een frisse indruk en begon vol goede moed. Dat optimisme maakte echter na tien minuten plaats voor hulpeloosheid. Eén flitsende aanval van Groningen volstond. Danny Hoesen vond met een subtiel passje Bryan Linssen. Deze dartelde om Wessel Dammers heen en bood De Leeuw een niet te missen kans.

De Groningse aanvalsdrang kwam vaak over rechts en was altijd snel en gevaarlijk. De scheidende coach Erwin van de Looi maakte zich aan de kant vooral druk omdat zijn dominante team naliet het duel al voor rust te beslissen.

Kansen kreeg Groningen genoeg. Hoesen slaagde er niet in zijn goede spel te bekronen, al was dat zeker ook de verdienste van doelman Leonard Nienhuis. Simon Tibbling zag een bekeken inzet net naast gaan. Cambuur liet het bij pogingen van Marvin Peersman en Sander van de Streek. Sergio Padt werd er in het Groningse doel niet warm of koud van.

Verder was het elftal van Henk de Jong, die Kevin van Veen in de spits liet debuteren, vooral blij dat het bij rust nog geen heilloze missie was. Dat bleef zo tot een kwartier voor tijd; dankzij Nienhuis, de enige in Friese defensie met een voldoende. Hij hield de hoop op een meevallertje overeind, maar zwichtte uiteindelijk voor een welgemikte knal van invaller Idrissi.

SC Cambuur speler Marvin Peersman baalt na gemiste kans. Beeld anp
SC Cambuur speler Marvin Peersman baalt na gemiste kans.Beeld anp
Meer over