De Graaf verdedigt rouwperiode kabinet

Vice-premier De Graaf vindt het terecht dat het kabinet tot de bijzetting van prinses Juliana een rouwperiode in acht neemt....

Het kabinet is tijdens de rouwperiode terughoudend in de optredens naar buiten. Het veroorzaakt 'geen politiek nieuws en geen discussies', zoals De Graaf het formuleerde. Ook de gebruikelijke persconferentie na de ministerraad bleef achterwege, maar De Graaf stond wel kort de pers te woord in de gangen van het ministerie van Algemene Zaken.

Op de opstelling van het kabinet ontstond deze week kritiek. Sommige fracties waren boos dat het kabinet niet voorafgaande aan de EU-top met de Kamer wilde debatteren over wat er in Brussel zou worden besproken.

De Graaf wees er vrijdag op dat de Kamer zelf ook een rouwperiode in acht neemt tot de bijzetting van prinses Juliana dinsdag. In die tijd zijn er geen openbare vergaderingen. Daarop is vanuit de Kamer overigens ook kritiek, met name bij de linkse fracties.

Ook vice-premier Zalm vroeg zich dinsdag in zijn internetdagboek af of de lange rouwperiode van de Kamer wel verstandig is. Maar een dag later meldde hij spijt te hebben van die opmerking, omdat hij er veel commentaar op kreeg. 'Had die gedachte beter voor mezelf kunnen houden', schreef hij donderdag in zijn dagboek.

Meer over