De Gouden Bram gaat naar... Bram Moszkowicz!

Herman de schermman, homoboer Willem en indiaan Joan Franka, allemaal kanshebbers op De Gouden Bram. Maar de prijs voor de spraakmaker van het jaar gaat naar Bram Moszkowicz. Bekijk hieronder de lijst van de 27 meest aansprekende mediafiguren van het afgelopen jaar.

Julien AlthuisiusSara BerkeljonJean-Pierre Geelen en Paul Onkenhout en Loes Reijmer
Van Bram Moszkowicz hebben we in 2012 de meeste lol gehad, een verdiende winnaar van de Gouden Bram. Beeld ANP
Van Bram Moszkowicz hebben we in 2012 de meeste lol gehad, een verdiende winnaar van de Gouden Bram.Beeld ANP

1. Bram Moszkowicz

Hij mag dit jaar volgens sommigen dan van zijn voetstuk zijn gedonderd, op deze plek verdient de gewezen topadvocaat een bijbehorende topnotering. Een kwestie van recht. Want wat hebben wij van de media een lol gehad van 's lands best geklede showmeester.

Goed, hij heeft gespijbeld van school. Het mediamaatje verscheen vaker aan de desk bij Albert Verlinde dan aan de balie van de rechtbank, en ja: dat had hij zijn cliënten misschien óók even moeten melden voordat zij in het vooruit hun witbepoederde bankbiljetten aan hem overhandigden. Er was een belastingschuldje van 2 miljoen. Vriendin Eva ontzette zichzelf uit zijn ouderlijke macht. Gedumpt door Estelle Gullit (of was het nou Cruijff?) in een zinderende zomersoap rond een verdwaalde bokser - maar ach, weet u: het is allemaal abjecte en infame kwaadsprekerij van boze, mindere goden die het om volstrekt onbegrijpelijke redenen op hem hebben gemunt.

De rode loper is voor confrère M., die wij hartelijk feliciteren met De Gouden Bram 2012. Het bijbehorende prijzengeld is, in een bruine enveloppe, af te halen op de parkeerplaats van het Volkskrantterrein. In contanten uiteraard - ik hoor het u zeggen.

undefined

Vriendin Eva ontzette zichzelf uit zijn ouderlijke macht Beeld ANP
Vriendin Eva ontzette zichzelf uit zijn ouderlijke machtBeeld ANP

2. Willem Holleeder

Totdat een Beverwijkse sportschooleigenaar hem op een vol en hartstikke hip terras in Amsterdam probleemloos tegen de vlakte mepte, vanwege iets wat later 'oud zeer' werd genoemd, leek het met De Neus de goede kant op te gaan.

Ga maar na: columnpje in de Nieuwe Revu, interviewtje met Ruud 'ha ha ha die Willem toch' de Wild op Radio 538, plaatje met Lange Frans. Ook de publieke omroep deed een duit in het zakje. Om onduidelijke redenen, maar mogelijk met het oog op de kijkcijfers, kreeg knuffelcrimineel Willem Holleeder van Twan Huys een paar voorzetjes op maat in het ernstige programma College Tour. Dat was weer eens wat anders dan bisschop Tutu.

undefined

null Beeld ANP
Beeld ANP

3. Estelle Cruijff

De hoogste vrouw op de lijst, dus dat is logisch, zou oom Johan zeggen. Eerst de nare, maar snel verwerkte scheiding met Ruud Gullit, waarbij onthullingen over 's mans buitenechtelijke escapades royaal waren inbegrepen. Die Ruud toch. Evert Santegoeds hoorde het begripvol en zelfs een tikje geëmotioneerd aan, namens de geschokte lezers van De Telegraaf en de kijkers van Shownieuws.

Daarna volgden de gebeurtenissen elkaar in een razend tempo op. Ze werd verliefd op Badr Hari. Toen de vlinders in de buik nog volop in beweging waren, werd de talentvolle kickbokser gearresteerd op verdenking van een reeks geweldsmisdrijven. Altijd verdrietig, zo'n eenzame Kerst.

undefined

Estelle Cruijff (voorheen Gullit) en Badr 'parel voor de samenleving' Hari Beeld ANP
Estelle Cruijff (voorheen Gullit) en Badr 'parel voor de samenleving' HariBeeld ANP

4. Reinout Oerlemans

De man van de zaterdagavond. Niet meer met de artistieke baard uit de dagen van zijn filmregisseurschap, maar nu als ietwat harkerige presentator in maatpak tussen glim en glans in Strictly come dancing. Een dansshow van eigen makelij met productiebedrijf Eyeworks, uiteraard. Ook van eigen makelij: Sterrenspringen op zaterdag, waarin de kwade genius zijn duistere idee om BN'ers van een duikplank te duwen vervolmaakte. Een aantal uitgerangeerde BN'ers, wat onbekende soapsterren en een duikplank; we zouden het briljant in al zijn eenvoud kunnen noemen. O ja, en dan was er begin dit jaar ook nog iets met een ziekenhuis en verborgen camera's. Deed wat stof opwaaien, maar Oerlemans was zich van geen kwaad bewust.

undefined

null Beeld ANP
Beeld ANP

5. Sander van de Pavert

Drukke Hagenees die dit jaar zijn beste Lucky TV-filmpjes maakte voor De Wereld Draait Door. Loopt dagelijks tot de deadline, zo rond zes uur 's avonds, gestrest in onderbroek door zijn huis, daarbij af en toe naar de computerschermen schreeuwend. Geniet van zouteloze EO-presentatoren en ijdele journaallezers. Verbeeldde koningin Beatrix met blote borsten en heeft daarom zijn mail voorzien van een filter die kijkerspost met het woord 'smakeloos' ongezien in een apart mapje plaatst. Door hem kunnen we de geliefden Rutte en Samsom nooit meer samen zien zonder aan 'hard, veel, en passie' te denken.

Hieronder het filmpje over de 'passie' tussen Rutte en Samom

6. Mariëlle Tweebeeke

Draaide, keurig gekapt en altijd strak in het pak, menig politicus en bestuurder de duimschroeven aan in Nieuwsuur. Floreerde in het kruisverhoor met VU MC-bazen en Reinout Oerlemans over het ziekenhuis- dan wel gluurprogramma 24 uur: tussen leven en dood. Is eerder zout dan zuur, maar plotseling bijzonder charmant als ze voor Nieuwsuur Politiek op zaterdag de kille, blauwe studio verruilt voor Café Dudok. Desalniettemin altijd een glaasje water voor de neus, want de gedisciplineerde Tweebeeke zal niet snel tot zes uur 's ochtends aan de bar hangen.

Met onderstaand interview won Tweebeeke de Sonja Barend Award voor het beste televisie-interview

7. Mart Smeets

Een plek in de Top 10 voor Zijne Martheid, dat zat er natuurlijk wel in na zijn Tour de Force in de zomer. Doe het hem maar eens na, maandenlang een late nightshow presenteren tijdens de Tour de France en de Olympische Spelen. Van 28 mei tot 14 augustus was Nederland verdeeld in twee kampen: zij die Mart Smeets niet kunnen luchten of zien en zij die hem een toffe peer vinden.

Alsof dit allemaal niet genoeg was, werd hij er in het najaar zo'n beetje persoonlijk verantwoordelijk voor gesteld dat Lance Armstrong de boel jarenlang had geflest, zonder dat sportjournalisten het bedrog hadden onthuld. Om het niet erger te maken dan het al was, trok hij op de dag van de prijsuitreiking zijn boek De Lance Factor terug uit de strijd om de NS Publieksprijs. De waarheid heeft mijn werkelijkheid ingehaald, zei hij, toch een tikje bedremmeld.

undefined

'Rode wijn, de Fransen noemen dit 'vin rouge', we proosten op Dalida' Beeld ANP
'Rode wijn, de Fransen noemen dit 'vin rouge', we proosten op Dalida'Beeld ANP

8. Georgette Schlick

Echt lekker gaat het niet bij SBS - tot zover niets nieuws. Het grootste succes van 2012 was dat van Sterren Springen, iets met Patty Brard in een badpak en Adje in een kippenpak. En dan van een duikplank terwijl Gerard Joling heel hard staat te lachen. Dat zegt genoeg, zo niet alles. Niet gekeken werd er onder meer naar Wat Schat Je, De Gemene Deler,The Winner Is en Menu van Oranje.

Het wondermiddel dat SBS moet doen ontwaken uit het langdurige coma is dus ook in 2012 niet gevonden. En dan werden bij Hart van Nederland ook nog golden oldies Cilly Dartel, Milika Peterzon en Maureen du Toit weggestuurd, met een woedende kijkersmenigte tot gevolg. Georgette Schlick, de vrouw die het tij moet gaan keren, houdt de moed erin door te zeggen dat SBS weer likeable moet worden. Hoe, weet niemand.

undefined

Georgette Schlick: 'SBS moet weer likeable worden' Beeld VARA
Georgette Schlick: 'SBS moet weer likeable worden'Beeld VARA

9. Gerard Ekdom

Het kan, kalend en midden 30 doorbreken als televisiepresentator. Gerard Ekdom is het bewijs. Het AVRO-radiohoofd won dit jaar de Televizier Talent Award vanwege zijn prestaties bij Fort Boyard, zat voor de vierde keer achtereen in het Glazen Huis van 3FM én won de Radioring, zijn tweede. Vier jaar geleden schreef hij een autobiografie met de veelbelovende titel Ik Zal Kijken Wat Ik Voor Je Kan Doen. Die is dus inmiddels aan een update toe.

undefined

10. Sjuul Paradijs

Gepommadeerde chocolatier van dagblad De Telegraaf. Bracht in zijn eentje de ouderwetse hetzes weer terug in de kolommen, bij voorkeur verwoord in banketletters. Nobody fucks with Sjuul: hij haalt even hard uit tegen de rode Roemer als tegen Marx Rutte, zodra hij aan de centjes of het sentiment van de hardwerkende Nederlander komt. Beiden hebben hun praatjes met de schijndood moeten bekopen.

De maître zelf verschijnt zelden in de media, maar zendt voor de politieke druk bij voorkeur zijn apostel Paul Jansen af, die in de talkshows dicteert hoe de hazen dienen te lopen: bij voorkeur over asfalt, met een snelheid van 130 kilometer per uur. Ongeveer het tempo waarmee de oplage van de gezond-verstandkrant dit jaar daalde.

undefined

Gepommadeerde chocolatier Beeld ANP
Gepommadeerde chocolatierBeeld ANP

11. Matthijs van Nieuwkerk

Heel even was hij radeloos toen zijn eindredacteur Dieuwke Wynia dreigde de overstap te maken naar BNN. Hij dacht even aan stoppen, maar kwam daar op terug toen Wynia toch trouw bleef aan DWDD. Na acht seizoenen zijn twee dingen duidelijk. Eén: Matthijs van Nieuwkerk blijft maar worstelen met zijn kapsel. En twee: Van Nieuwkerk presenteert elke uitzending alsof het zijn eerste is: met het enthousiasme van een klein kind, een Mick Jaggerachtige energie en de bevlogenheid van vakidioot.

De Wereld Draait Doorrrrrrrr...

12. Adriaan van Dis

Zelf noemde hij het Groot Dictee dat hij schreef 'krankzinnig'. Zelf zouden we eerder zeggen: geweldig. Van Dis was dit jaar weer goed vertegenwoordig op de televisie; alsgezegd met het Groot Dictee en Van Dis in Indonesië. Maar was er vooral verantwoordelijk voor dat er in elk geval één aflevering van Zomergasten zeer de moeite waard was. De knappe, maar saaie presentator Jan Leyers, mocht zich met Van Dis als gast in de slotaflevering in zijn handen wrijven. Niemand kan zo vertellen als hij. Volgend jaar weer als presentator?

undefined

13. Peter vandermeersch

Televisiester die in zijn vrije ochtenduren een krant schijnt te leiden, die hij met kluit en al verplantte van een Rotterdamse betonwoestijn naar de oase van hartje Amsterdam. Charmante praatjesmaker die met groot gemak de comateuze prins Friso kerngezond verklaarde, om niet veel later boodschapper Jannetje Koelewijn de schuld van deze uitglijder in de skischoenen te schuiven. Kweekte het jonge plantje Rob Wijnberg op in de rulle zandbak van NRC Next, om hem even makkelijk zijn congé te geven toen de vrijplaats voor eigenzinnigheid weer een doodgewone krant moest worden. Lux et libertas, aangelengd met een scheutje opportunisme.

undefined

Televisiester die in zijn vrije ochtenduren een krant schijnt te leiden Beeld ANP
Televisiester die in zijn vrije ochtenduren een krant schijnt te leidenBeeld ANP

14. René van der Gijp

Laat René van der Gijp maar schuiven. In 2012 pakte hij een paar leuke prijsjes, zoals 'beste voetbalanalyticus' (lezers NUsport) en 'tv-persoonlijkheid van het jaar' (Radio 538). Verder joeg hij als goedlachse tafelheer van Voetbal International tijdens het EK de NOS (lees: Jack van Gelder) de stuipen op het lijf in de kijkcijferrace. In dezelfde periode waren bij het Kruidvat de Gijp Vogels niet aan te slepen.

En dan hebben we het nog niet eens over het onbegrijpelijke hoogtepunt gehad, het boek Gijp van zijn maat Michel van Egmond van Voetbal International. Van Gijp zijn inmiddels meer dan een kwart miljoen boeken verkocht. Van der Gijp en Van Egmond vinden dit volkomen idioot. Dat is het ook.

KRO Profiel: René van der Gijp

15. Marcel Boekhoorn

Kwam de redactie van dagblad De Pers hoogstpersoonlijk en met pijn in het hart vertellen dat na vijf jaar het geld op was. De investeerder annex multimiljonair kocht bijna op het zelfde moment de High Tech Campus in Eindhoven voor het bescheiden bedrag van 425 miljoen euro. Was met zijn jacht ook nog even te bewonderen in de haven van de Olympische Spelen in Londen. Omdat het kan.

undefined

null Beeld ANP
Beeld ANP

16. Peter R. de Vries

Misdaadverslaggever, alfamannetje en meningenmachine. Nam op 3 juni afscheid van zijn SBS-programma, maar de bazen van de noodlijdende zender willen hem terug, klinkt het in de wandelgangen. Hoe en wat, dat is nog even de vraag. De Vries hint al jaren op een eigen talkshow.

Puntje van aandacht: zijn empathische kwaliteiten zijn niet zo goed ontwikkeld als zijn speurneus. Zie DWDD, waar De Vries nogal eens optreedt als meningenmachine. Karaktervermoordde daar de arme SP-leider Emile Roemer Althans, volgens Roemer. De Vries zou zeggen: hard, maar fair.

undefined

17. Herman van der Zandt

Koning der swipers, beste BN'er bij het Nationaal Dictee en door Mart Smeets genoemd als opvolger van Mart Smeets. Dan ben je een hele grote. Een fenomeen. Voor de tweede keer op rij was hij de grote winnaar van de verkiezingsnacht - eerst als Touch Herman, nu als #hermandeschermman. 'Hij is grappig, charmant en heeft alles', stelde Smeets. Uiteraard heeft hij gelijk.

Als presentator van de Paralympische Spelen mocht Herman dit jaar vast warmdraaien. Hij is er klaar voor, de fans zijn er klaar voor, het land is er klaar voor. Herman van der Zandt in een Mart Smeets-trui. Houd dat beeld vast en laat het niet meer los.

Hoogtepunten van #hermandeschermman uit NOS Nederland Kiest 2012

18. Jan Slagter

Energieke omroepbaas met de grootste collectie hawaïhemden van heel Hilversum. Gereïncarneerde Positivo uit het hiernamaals van Van Kooten en De Bie. Met het verschil dat Slagter niet de Heer bezingt, maar zichzelf. Hij is de Messias, die zijn eigen altaar bouwde.

Elke ochtend frist hij eigenhandig bejaarde besjes het geheugen op in MAX Geheugentrainer, om de verweekte breinen 's avonds te narcotiseren met een stevige ampul van Dokter Deen. Onderwijl redt hij nog even een Moldavisch kindertehuis en dirigeert hij de orkestbak bij de MAX Proms, naar believen op dvd verkrijgbaar voor vijf eurootjes - bent u tevens lid van de publiekste omroep op aarde. Steun en toeverlaat van elke uitgerangeerde omroeper die maar niet wil wennen aan de vergetelheid. MAX maakt mogelijk: wederopstanding bestaat. Het wachten is op een talkshow voor Willy Dobbe.

undefined

Gereïncarneerde Positivo Beeld ANP
Gereïncarneerde PositivoBeeld ANP

19. Dominique van der Heyde

Bijna was deze plek vergeven aan good old Ronnie Fresen, maar hij vergooide zijn kansen door als een hitsige puber achter een fietsende Mark Rutte op het Binnenhof aan te rennen. Zijn collega Dominique van der Heyde wierp zich dit jaar op als hét politiek gezicht van de NOS. Ze deed verslag, duidde en sommige mensen dichtten haar zelfs de rol van beleidsmaker toe door haar verslaggeving rondom de rel om de zorgpremie.

Bekijk hieronder het fragment van een rennende Ronnie Fresen, dat hem z'n plek in deze lijst kostte

null Beeld ANP
Beeld ANP

20. Rob Bats

Project X in Haren werd mede mogelijk gemaakt door Rob Bats, de VVD-burgemeester van het lommerrijke en gewoonlijk kalme topdorp in Groningen. Tenminste, dat was de beschuldiging toen de rellende jeugd was verdwenen, de rook in Haren was opgetrokken en de media op zoek gingen naar de oorzaak van dit grootschalige staaltje vandalisme.

Korpsbeheerder Bats had de situatie niet goed ingeschat. Wat na een tijdje behoorlijk irritant werd, was dat hij dat weigerde toe te geven. Dom. Verder was het ook de schuld van de sociale media en van de traditionele, want die hadden aandacht geschonken aan Project X. Nou vooruit, het was toch ook de schuld van de rellende jongeren, achteraf.

undefined

Rob Bats tijdens de persconferentie een dag na de rellen Beeld ANP
Rob Bats tijdens de persconferentie een dag na de rellenBeeld ANP

21. Barbie

De Amerikaanse filmmaker Stan Brakhage schokte het publiek met Window Water Baby Moving, een film over de bevalling van zijn vrouw. Feministen boos, mannen vervuld met weerzin. Dat was 1959. Anno 2012 tonen we een bevalling gewoon op de nationale televisie. Geen ophef, louter emotioneel twitterende BN'ers. Dat bleek althans uit het nieuwsbericht dat Telegraaf.nl eraan wijdde: 'BN'ers in tranen door Barbies bevalling.'

Niet alleen huilende BN'ers keken naar de geboorte van de kleine Angelina, ook nog zo'n 800 duizend andere Nederlanders. De oranje-bruine Barbie, volgens de officiële documenten luisterend naar de naam Samantha de Jong, is het bewijs dat realitysterren ook succesvol solo kunnen gaan.

undefined

Samantha 'Barbie' de Jong Beeld ANP
Samantha 'Barbie' de JongBeeld ANP

22. Rudolph van Veen

Ooit was Rudolph het hulpje van Carlo en Irene in Unilever-vehikel Life & Cooking, maar die tijd ligt achter ons. De Gecertificeerd Meester-Patissier is nu het gezicht van 24Kitchen, het best bekeken (want verslavende) digitale themakanaal van de Nederlandse televisie.

Rudolph is jaloersmakend enthousiast, vaardig met de spuitzak en bezitter van een exorbitante collectie uitzinnige brilmonturen. Vroeger had Rudolph daar ook bijpassend haar bij, in blauw, groen of geel, maar ook die tijd ligt - gelukkig - achter ons. We houden van Rudolph. Als elk land de tv-kok krijgt die het verdient, is Nederland nog niet verloren.

'Slagroomtaart is net als de liefde, vers altijd het lekkerst'

23. Marcel Gelauff

Sjors van de Rebellenclub is zilvergrijs geworden. Onder zijn kogelronde coupe moet het al langer hebben gebroeid van speelse geintjes die het Journaal moesten opleuken. Alles voor 'de mensen in het land'. En dus greep Gelauff dit jaar zijn kans: hij stak het Journaal in een nieuw jasje, mat de kunstrijders Rob en Sacha een glimmend pak dan wel fleurig jurkje aan, waarin zij nu dagelijks een dubbele flikflak draaien met kaarten voor de buik. Verslaggevers nemen minder nieuws en meer zichzelf mee naar de redactie. Amerikaanse verkiezingen? De uitslagen worden verbeeld door een virtuele renbaan met een ezel en een olifant.

Een domoor die zich dan in het Jeugdjournaal waant, zegt de baas van het Journaal met opgetrokken schouders.

undefined

Sjors van de Rebellenclub is zilvergrijs geworden Beeld ANP
Sjors van de Rebellenclub is zilvergrijs gewordenBeeld ANP

24. Homoboer Willem

Wat een pokkenweer daar in de polder, zal menig Boer zoekt vrouw-kijker hebben gedacht. Veel boeren moesten deze cyclus hun sateetjes noodgedwongen binnen eten, de laarzen bemodderd bij de deur. Zo niet Willem, de eerste homoboer in het programma. Op zijn erf scheen altijd de zon. In het tafereel van wijn drinkende, lachende mannen zag de adjunct-hoofdredacteur van het Reformatorisch Dagblad 'een duivelse strategie om het huwelijk te ondermijnen'.

De mannen zagen er in elk geval een stuk gelukkiger uit dan een zwijgzaam tegenover elkaar zittend echtpaar. Een emancipatoir sprookje, tot de donkere wolken zich samenpakten boven de zorgboerderij: Willem koos voor Klaas, de man die, zo wisten de kijkers, nog helemaal niet klaar was voor een relatie. Pijnlijke televisie volgde. Nou ja, een primeur was het zeker.

Bekijk hieronder de homevideo van homoboer Willem en Klaas

undefined

Homoboer Willem Beeld ANP
Homoboer WillemBeeld ANP

25. Joan Franka

Dus John de Mol bemoeit zich een keer met de selectie voor het Eurovisie Songfestival en door wie worden we in Azerbeidzjan vertegenwoordigd? Door een volslagen onbekend, dromerig meisje met een indianentooi. Kansloos natuurlijk voor de finale, maar met de indianentooi had het gelukkig niets te maken. Joan zong vals, het liedje was een niemendalletje en die tooi, ach, die stond niet eens zo gek. In 2013 mag Anouk het proberen; type stoere cowboy, zeg maar.

null Beeld ANP
Beeld ANP

26. Henk Krol

Wat doe je als je hoofdredacteur van de Gay Krant bent, maar al jaren in de schaduw moet staan van een Nederlandse judoka die, op één letter na, dezelfde naam draagt? Precies. Dan word je lijsttrekker van een politieke partij voor vijftigplussers, zorg je dat er tijdens de verkiezingen een verrassend groot aantal mensen op je stemt, kom je met twee zetels in de Tweede Kamer en maak je jezelf onsterfelijk door je toe te laten zingen door een groep vrouwen van middelbare tot hoge leeftijd. Ja. Dat is Henkie.

undefined

null Beeld ANP
Beeld ANP

27. Louise en Martine Fokkens

Toegegeven, de documentaire Ouwehoeren van regisseurs Rob Schröder en Gabrielle Provaas zag in 2011 het levenslicht. Maar de film over de 69-jarige eeneiige tweeling Louise en Martine Fokkens en hun leven op de Amsterdamse Wallen sleepte dit jaar meerdere prijzen binnen, werd vertoond op prominente festivals in Berlijn, Rome en Lissabon en is inmiddels aan tal van landen verkocht onder de naam Meet The Fokkens.

Tot zover het goede nieuws. De zusters beklaagden zich in de Privé tegenover Jan Uriot (inderdaad, dé Jan Uriot) dat ze geen cent hebben verdiend aan de film. Producent VPRO riposteerde: dat hebben ze wel, 6.000 euro bruto maar liefst en ze delen - bij wijze van hoge uitzondering - in de winst die de documentaire maakte.

undefined

null Beeld ANP
Beeld ANP
Meer over