NieuwsHedgefondsen

De Giro en BinckBank beperken transacties van particuliere beleggers

De Giro en BinckBank, de twee grootste effectenbrokers van Nederland, beperken transacties van particuliere beleggers in fondsen waar grote hedgefonden short in zijn gegaan, zoals spelletjesketen GameStop, bioscoopgroep AMC en de mobiele telefoonaanbieders Nokia en Blackberry.

Kantoor waar BinckBank zijn klanten helpt met beleggingen.  Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Kantoor waar BinckBank zijn klanten helpt met beleggingen.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Particulieren kunnen daar nog wel aandelen van die fondsen kopen tegen een bepaalde prijs, maar niet langer bestens orders of stoploss – aan- en verkooporders ongeacht de prijs – plaatsen. Ook optietransacties in deze fondsen worden geblokkeerd.

BinckBank en De Giro volgen daarmee het voorbeeld van effectenbemiddelaars in de VS zoals Robinhood. Woordvoerder Ronald Veerman zegt dat de bank klanten tegen zichzelf in bescherming wil nemen. Niet alleen is het zeer riskant, ook lopen de beleggers kans om van manipulatie te worden beschuldigd.

Sympathie

Gemobiliseerd door de sociale media-site Reddit hebben zij zich gekeerd tegen de hedgefondsen die speculeren op koersdalingen. De actie van de kleine beleggers kan op veel sympathie rekenen omdat hedgefondsen worden gezien als de aasgieren van de financiële markten die een slaatje slaan uit de ellende van bedrijven of landen.

De Nederlandse toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) is bezorgd over de hype. ‘De AFM staat pal voor eerlijke en transparante markten. Deze groep Amerikaanse beleggers geeft een duidelijk signaal af dat ze daar geen vertrouwen in hebben. Dat signaal moeten toezichthouders serieus nemen’, zegt AFM-bestuurder Hanzo van Beusekom. ‘De markt moet eerlijk en transparant zijn.’

Ook DNB-president Klaas Knot zei zondag zich zorgen te maken, omdat kleine beleggers uiteindelijk het onderspit delven tegen de grote partijen. De drie grootbanken zijn nog niet in actie gekomen. ING zegt de ontwikkelingen op de voet te volgen. ‘Op dit moment overwegen wij geen soortgelijke maatregelen zoals bij Robinhood en Binck.’

ING zegt het aandeel GameStop ook niet in het assortiment te hebben, wel Blackberry en Nokia. ‘Buiten beurstijden geldt sowieso dat er bij ING gelimiteerde orders opgegeven kunnen worden.’ ABN Amro zegt op dit moment eerst te willen inventariseren of dergelijke beleggingen onder haar klanten veel voorkomen. ‘Op basis van die inventarisatie bepalen we of en welke actie nodig is.’ Rabobank laat weten de ontwikkelingen rond GameStop te monitoren. ‘Voorlopig is het niet aan de orde om actie te ondernemen.’

De VEB, de belangenvereniging van particuliere beleggers, spreekt van een levensgevaarlijk spel. ‘Particuliere beleggers lopen een groot risico op financiële klappen als de zeepbel barst. Dit is erger dan het casino, dit is spelen met vuur’, zegt adjunct-directeur Errol Keyner. De banken bevinden zich op glad ijs als ze kleine beleggers niet toestaan riskante transacties te doen, zoals het kopen van callopties. In de VS zijn al congresleden in het geweer gekomen tegen de beperkingen die aan kleine beleggers worden opgelegd.

Meer over