De gelukkige generatie

De eredivisie wordt steeds jonger. Jeugdspelers krijgen eerder een kans zich te bewijzen. Zie het Nederlands elftal onder 17 van 2008. Vanavond sluit om middernacht de transferperiode. Tijd voor een tussenbalans.

In het voorjaar van 2008 verdedigden elf 16-jarige jongens de Nederlandse eer aan de Turkse kust. Het Europees kampioenschap voetbal werd gehouden op de voetbalvelden van World of Wonders, een toeristisch complex, waar veel profclubs neerstrijken om de winterstop te overbruggen.


De lichting gold destijds niet als uitzonderlijk talentvol, maar met de mentaliteit zat het wel goed. Op basis daarvan reikte de ploeg tot de halve finale. Daarin werd verloren van Spanje, de latere Europese kampioen.


Als mentaliteit de basis is van een voetballoopbaan, dan is de lichting van 2008 daarvan een goed voorbeeld. Acht van de elf spelers, die aantraden in de groepswedstrijd tegen Servië (zie foto), hebben het dit jaar geschopt tot de eredivisie. De andere drie zijn op weg in die richting.


Uitgezonderd Rajiv van la Parra is hun loopbaan min of meer volgens schema verlopen. Ze voltooiden de opleiding bij hun club en maakten geregeld deel uit van daaropvolgende selecties van Oranje. Cabral, Clasie en Zoet spelen morgen met Jong Oranje tegen Bulgarije. Burnet en Van Rhijn zaten bij de voorlopige selectie.


Albert Stuivenberg was in 2008 bondscoach van dat Nederlands elftal onder 17 jaar en dat is hij nog steeds. Hij stelt vast dat de doorstroming naar de eredivisie is verbeterd. 'De lichtingen van de afgelopen jaren hebben opvallend veel eredivisiespelers opgeleverd. Dat zal ook te maken hebben met de financiële noodzaak. Aan de andere kant moet je concluderen dat de jongens hun kansen grijpen.'


Een andere reden is dat profclubs hun jeugdspelers beter begeleiden op hun weg naar het eerste elftal. Stuivenberg: 'Dan gaat het om het algehele bewustwordingsproces van wat het is om profvoetballer te zijn.'


De stelling dat jeugdspelers geen overhaaste stappen moeten zetten, wil Stuivenberg niet onderschrijven. 'Zo zwart-wit ligt het niet. De Nederlandse jeugdopleiding biedt voldoende uitdaging aan talenten. Maar als je ziet welke bedragen er worden betaald, kan ik me voorstellen dat het aantrekkelijk is om naar het buitenland te gaan. Alleen moet de eerste jeugdspeler daar nog doorbreken.'


Jeffrey Bruma behoorde destijds tot de selectie van het nationale elftal onder de 17 jaar, maar miste het EK door een blessure. Op zijn 15de had Bruma al de jeugdopleiding van Feyenoord verruild voor die van Chelsea. Hoewel hij al twee wedstrijden in het Nederlands elftal speelde, heeft Jeffrey Bruma nooit een plek kunnen veroveren in het eerste elftal van Chelsea. Dit seizoen is hij uitgeleend aan het Duitse Hamburger SV.


Oguzhan Özyakup, destijds pas 15, was in 2008 reserve. Hij gold als een van de grootste talenten in het Nederlands jeugdvoetbal en besloot na dat EK zijn opleiding bij Arsenal te vervolgen. Zondag was Özyakup bankzitter in de verloren wedstrijd tegen Manchester United. Voetbal International meldt dat Arsenal hem bij een andere club wil stallen om ervaring op te doen.


Meer over