De geheimen van King's Landing

Liefhebbers van de HBO-serie Game of Thrones moeten naar Dubrovnik waar een deel van de serie werd opgenomen. Slapen waar Tyrion Lannister ooit sliep, behoort tot de mogelijkheden.

Stradun, de hoofdstraat van Dubrovnik. Beeld foto Haroon Ali
Stradun, de hoofdstraat van Dubrovnik.Beeld foto Haroon Ali

Dubrovnik is een bedevaartsoord. Althans, voor fans van de fantasyserie Game of Thrones. De ommuurde havenstad in Kroatië - ook wel de 'Parel van de Adriatische Zee' - is een van de belangrijkste filmlocaties van de serie waarvan maandag het zesde seizoen begint. Fans kennen Dubrovnik vooral als King's Landing, de hoofdstad van de Seven Kingdoms. 'Een fan, verkleed als Khaleesi, kuste zelfs de grond', zegt gids Tomislav Matana (36), die de Game of Thrones-tours verzorgt. Hij doceert geschiedenis aan de plaatselijke universiteit en is groot fan van de HBO-serie.

Matana toont bij elk torentje en uitkijkpunt een foto uit de serie en laat zien hoe de makers door middel van computereffecten tv-antennes weghalen en middeleeuwse schepen toevoegen. Hij vertelt ook hoeveel slachtpartijen en blote borsten er gemiddeld per aflevering zijn te zien. Game of Thrones geeft daardoor een nieuwe betekenis aan de prachtige maar platgetreden stad, die door het toenemende lowbudgettoerisme een openluchtmuseum is geworden. In de gepolijste oude stad vind je vooral restaurants, bars, ijswinkels en rekken met zonnebrillen.

We beklimmen met Matana de stadsmuur en duiken hier en daar een gebouw in - even weg van de massa. Je komt geestige dingen over de serie te weten. Bijvoorbeeld dat acteur Peter Dinklage (de dwergprins Tyrion Lannister) na het filmen op stap ging met wat backpackers en de volgende ochtend met een kater werd aangetroffen in de lobby van het Fresh Sheets Hostel. Er hangt nu een plakkaat: 'Tyrion Lannister slept here - actually, passed out is a better description.'

Artikel gaat verder onder de afbeelding.

De 'Grote Onofrio Fontein' in de oude binnenstad. Beeld Haroon Ali
De 'Grote Onofrio Fontein' in de oude binnenstad.Beeld Haroon Ali

Transavia en easyJet vliegen op Dubrovnik.

Airbnb heeft appartementen met dakterras en uitzicht op de baai. Huur bij voorkeur een appartement aan de rand van het centrum. Zo heb je geen last van het feestgedruis en kom je al wandelend naar de trekpleisters tenminste nog enkele niet-toeristen tegen. airbnb.nl

Het zesde seizoen van de serie begint maandagavond om 20.30 uur bij HBO.

De rondleidingen van Tomislav Matana zijn te boeken via:

tourthegameofthrones.com

Uitzicht over de stad, links het eiland Lokrum. Beeld Haroon Ali
Uitzicht over de stad, links het eiland Lokrum.Beeld Haroon Ali

De zus van onze gids figureerde in de serie. 'De figuranten moeten al om 6 uur 's ochtends op de set zijn', zegt Matana. 'Omdat ze worden opgemaakt en kleding moeten passen. Het zijn lange dagen, vaak tot 8 uur 's avonds. Ze krijgen alleen een paar broodjes en flesjes lauw water. Alleen de hoofdrolspelers en leden van de crew krijgen gekoeld water.' De vergoeding: 250 kuna (zo'n 30 euro) voor het voetvolk en 350 kuna (45 euro) voor gepantserde soldaten. Figuranten die naakt moeten optreden - omdat ze bijvoorbeeld een hoer in een bordeel spelen - krijgen meer: 1.500 kuna (200 euro).

HBO filmt de serie ook in Noord-Ierland, IJsland en Spanje. Maar nergens herken je zo veel fictieve oorden als in Kroatië. Het groene eilandje Lokrum voor de kust van Dubrovnik is bijvoorbeeld Qarth en verderop aan de baai ligt Pentos. Het gebied rondom Split is gebruikt voor Meereen en Braavos.

De opnamen van Game of Thrones hebben een grote impact op het dagelijks leven in Dubrovnik, zegt Matana. 'Tijdens de draaidagen zijn delen van de stad onbereikbaar. Poorten gaan dicht, er staan beveiligers om de fans buiten te houden. Winkels krijgen een vergoeding om tijdelijk te sluiten.'

De binnenstad van Dubrovnik trok al veel bezoekers vanwege de vermelding op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Dankzij Game of Thrones komt er nu een jonger publiek bij. In maart streek ook de crew van Star Wars: Episode VIII er neer om scènes op te nemen. Filmploegen krijgen namelijk flinke kortingen en belastingvoordeel van de gemeente. De stad krijgt er veel aandacht en werkgelegenheid voor terug, maar de inwoners vinden het wel erg druk worden. Volgens hen belegeren toeristen en filmcrews de oude binnenstad, terwijl de inwoners steeds verder naar buiten worden gedreven. Het lijkt net een aflevering van Game of Thrones.

Gids Tomislav Matana. Beeld Haroon Ali
Gids Tomislav Matana.Beeld Haroon Ali
Meer over