De Franse Fleming, altijd op de hoogte

Begin dit jaar was hij nog in Kabul met zijn rollator. De schepper van Malko Linge zocht alles exact uit.

PETER GIESEN

Vlak voor zijn dood voltooide hij zijn 200ste spionagethriller, De wraak van het Kremlin, geïnspireerd door de verdachte dood van de Russische oligarch Boris Berezovski. Donderdag overleed Gérard de Villiers op 83-jarige leeftijd in Parijs. Hij was een onvermoeibaar schrijver. Elk jaar leverde hij vier tot vijf boeken af in zijn S.A.S.-reeks, met titels als Gijzelaar van de Taliban, Dubbelspel in Pakistan en Bommen op Belgrado.

Zijn held was de Oostenrijkse detective prins Malko Linge, ook wel bekend als Son Altesse Sérénissime (S.A.S.), zijne doorluchtige hoogheid. De omslagen van zijn boeken zijn doorgaans gesierd door een halfnaakte, rondborstige vrouw met een geweer of pistool in de aanslag.

Intellectuele roem vergaarde hij er niet mee, wel enorme verkoopcijfers. Naar schatting zijn er 120 tot 150 miljoen S.A.S.-boeken verkocht, vertaald in talloze talen.

De Villiers was aanvankelijk journalist, maar na de dood van Ian Fleming besloot hij om zelf een Franse versie van James Bond te schrijven. Het eerste Malko Linge-avontuur verscheen in 1965. De Villiers staat bekend om zijn gedegen veldwerk. Begin dit jaar was hij nog in Kabul, waar hij achter zijn rollator onderzoek deed naar de gevaren ter plekke.

Zo reisde hij door conflictgebieden, waar hij sprak met journalisten, diplomaten, militairen en huurlingen. Daardoor leek hij soms de gebeurtenissen te voorzien. In Complot in Caïro beschreef hij de aanslag op een Egyptische president, een jaar voordat Anwer Sadat in 1981 werd vermoord. In Paniek in Bamako liet hij islamistische colonnes naar de hoofdstad van Mali oprukken, voordat het scenario zich daadwerkelijk ontrolde. 'Ik ben geen waarzegger', zei hij hierover. 'Ik formuleer gewoon hypotheses over landen die ik goed ken.'

Na het veldwerk trok hij zich terug achter zijn typemachine, in een met AK-47-geweren en erotische foto's gedecoreerd kantoor. Een maand later was er weer een boek af.

undefined

Meer over