De fotograaf die alle beroemde film-actrices voor zijn lens had, maar ook revolutie fotografeerde

Hij fotografeerde The Beatles en Coco Chanel en was ook een chroniqueur van de heftige omwentelingen in zijn geboorteland. De Iraanse fotograaf Shahrokh Hatami, zaterdag op 89-jarige leeftijd in Frankrijk overleden, wist vooral in de jaren zestig en zeventig met tal van onderwerpen de covers van tijdschriften als Life, Elle en Paris Match te halen.

Shahrokh Hatami Beeld
Shahrokh HatamiBeeld

'Hatami' - hij gebruikte in zijn werk alleen zijn achternaam - slaagde erin vrijwel alle beroemde film-actrices voor zijn lens te krijgen, onder wie Elizabeth Taylor, Sophia Loren en Romy Schneider. De modeontwerper Coco Chanel en de actrice Sharon Tate mocht hij tot zijn vrienden rekenen. Na de gruwelijke moord op Tate trad hij op als getuige in het proces tegen sekteleider Charles Manson, die daartoe de opdracht had gegeven. Manson overleed ruim een week geleden in zijn cel. Hatami heeft hem net overleefd.

Ondanks zijn 'penthouse- en party-status' volgde hij met zijn camera ook de gebeurtenissen in het Midden-Oosten, zoals de revolutie van 1978-1979 in Iran. Zijn meest geslaagde foto is misschien wel die van Ayatollah Khomeini. Hatami zat in het vliegtuig waarmee de verbannen geestelijke terugkeerde naar Iran - de sjah was net gevlucht. De fotograaf legde Khomeini vast terwijl die door het vliegtuigraam zijn land aanschouwt. Korte tijd later zou de geestelijke daar de Islamitische Republiek uitroepen.

null Beeld
Beeld
null Beeld
Beeld
Meer over