De formatie: met man en macht wordt koortsachtig overlegd op dag 86

Goedemiddag. Het is een drukke dag in de formatieonderhandelingen die we van de betrokkenen geen onderhandelingen mogen noemen. En intussen heeft Jan Nagel alles weer onder controle. Of bijna alles.

Hier zijn uw Dagkoersen, uw dagelijkse politieke nieuwsbrief, die u heel eenvoudig ook dagelijks per e-mail kunt ontvangen. Gratis!

null Beeld anp/de volkskrant
Beeld anp/de volkskrant

DE FORMATIE, DAG 86
Met man en macht

Slakken die afremmen in een bocht, zo beschreef verslaggever Frank Hendrickx onlangs het tempo van Mark Rutte, Sybrand Buma, Alexander Pechtold en Jesse Klaver. En toen zaten ze nog gewoon te onderhandelen.
Nu zijn ze al bijna vier weken bezig met de vraag of ze eigenlijk wel met elkaar willen praten.

Vandaag is er opnieuw de hele dag koortsachtig beraad, op allerlei niveaus. Centrale kwestie: zijn de vier in staat een immigratiebeleid te formuleren waarmee zij allen kunnen instemmen? Klaver overlegde met Pechtold, Buma werd gespot bij de VVD-burelen en uiteindelijk waren de onderhandelingsteams van Buma en Pechtold te gast bij de VVD.

Dat overleg werd rond 16.30 uur weer afgebroken, waarna het hele gezelschap - nu inclusief GroenLinks - zich verplaatste naar het Catshuis. Daar wordt vanaf 17.00 uur gepraat.

Op volkskrant.nl houden wij u op de hoogte als er schot in zaak komt.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant
null Beeld anp
Beeld anp

KLACHT VAN DE DAG
Met lange tanden

Klagen over de duur van formaties is net zo'n Nederlandse traditie als klagen over het weer, stelde formatiedeskundige Carla van Baalen laatst in de Volkskrant.

Zal best, maar Mark Rutte, Sybrand Buma, Alexander Pechtold, Jesse Klaver en Gert-Jan Segers hebben het er in de afgelopen 86 dagen toch echt zelf naar gemaakt, aldus het Volkskrant-commentaar van vandaag.

undefined

null Beeld anp
Beeld anp

AFSCHEID VAN DE DAG
Jan Roos

Een grote verrassing is het niet, maar nu is het dan toch officieel: Jan Roos stopt als voorman van Voor Nederland (VNL). En meteen is ook het einde van de partij in zicht. Zaterdag 17 juni houdt VNL een ledenvergadering, waarschijnlijk voor de laatste keer. Punt drie op de agenda: ontbinding.

Met zijn vertrek voorkomt Roos dus dat hij binnenkort partijleider is van een niet-bestaande partij. Zo glorieus als vorig jaar zijn triomftocht met de GeenPeil-referendumcampagne, zo stil is het nu rondom zijn politieke aftocht. GeenPeil viel uiteen in drie partijen, waarvan alleen Thierry Baudets Forum voor Democratie boven kwam drijven. Voor VNL bleek het net wat te druk op de rechterflank: de 38 duizend stemmen waren niet genoeg voor een zetel.

Voormalig grafisch ontwerper Roos laat weten dat hij doorgaat als opiniemaker. Hij komt met een eigen online-opiniepagina. 'Het is niet wat ik hoopte, maar ik ben niet klaar om mijn mening aan de wilgen te hangen.'

null Beeld anp
Beeld anp

ONDERTUSSEN BIJ...
50Plus

Jan Nagel, de onvermoeibare voorzitter van 50Plus, blijft verbazen. Meldden wij u gisteren nog bezorgd dat er problemen waren binnen de ouderenpartij, vandaag blijkt alles weer opgelost.

Nagel en zijn partijbestuur dreigden volgende week op het partijcongres een motie van wantrouwen aan hun broek te krijgen van een groep opstandige leden. Maar dat gaat niet door. De opstandelingen laten de motie van wantrouwen varen, besloten zij vandaag na beraad met het bestuur. In ruil daarvoor gaat het bestuur akkoord met een 'motie van partijvernieuwing' - een dwingende oproep van de leden om de partij te vernieuwen.

Dat het daarmee volgende week een rustig congres wordt is nog niet zeker. Want nog altijd dreigt het bestuur het vertrouwen op te zeggen in het bestuurslid Adriana Hernandez. Zij dreigt met een rechtzaak als dat voornemen nu niet snel van tafel gaat.

null Beeld anp
Beeld anp

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Meer over