De euforie wint het van de chaos

De weergoden waren de paus bij zijn bezoek aan Rio de Janeiro niet gunstig gezind. Maar dat weerhield miljoenen er niet van hun geloof te vieren.

RIO DE JANEIRO - Met paraplu's en rugzakken bouwt een meisje een barricade rondom het plastic zeil waarop ze vannacht slaapt. 'Hier is geen doorgang', gilt ze tegen de duizenden jongeren die over het strand van Copacabana ploegen. Op de boulevard rijdt even later de Pausmobiel door de hysterische massa. De chaos is groot, de euforie nog groter.

Twee miljoen katholieke jongeren slapen zaterdagnacht op en rond dit strand in Rio de Janeiro, waar paus Franciscus ruim drie miljoen gelovigen toespreekt. De avondwake en de mis op zondagochtend vormen het traditionele hoogtepunt van de Wereldjongerendagen, waar elke twee jaar katholieke jongeren uit de hele wereld bij elkaar komen om het geloof te beleven.

De gemeente Rio wilde niets aan het toeval overlaten en begon een jaar geleden met de aanleg van het 'Veld van het Geloof', een terrein aan de rand van de stad dat met gemak twee miljoen slapende jongeren zou kunnen bergen. Met duizenden toiletten, vijftien medische posten en tachtig veiligheidstorens kon er weinig mis gaan.

Maar een zeldzaam koufront trok vanuit de zuidpool het land over en zorgde voor extreem lage temperaturen en grote hoeveelheden regen. Daarmee had de organisatie geen rekening gehouden: het 'Veld van het Geloof' was donderdag veranderd in een grote modderpoel.

Dus veranderde de organisatie op het allerlaatste moment de route van de pelgrimstocht zaterdag zodat die op het strand van Copacabana eindigde. Daar waren al een podium, beeldschermen en geluidstorens opgesteld voor de openingsceremonie, en tussen de twee rijbanen van de boulevard een paar honderd toiletten.

De inwoners van Copacabana staan niet te juichen. Door de katholieke invasie zijn zij sinds donderdag vrijwel volledig verstoken van openbaar vervoer en taxi's. Terwijl ze urenlang en in lange rijen op de metro wachten, zingen de pelgrims luidkeels over hun liefde voor God. Om elkaar niet kwijt te raken bewegen de jongeren zich met de armen in elkaar gehaakt door de straten, tot ergernis van sommige voorbijgangers.

In de loop van zaterdagmiddag vullen de jonge gelovigen het strand. Al snel is het vol en beginnen ze hun kamp op te slaan op de boulevard, in benzinestations en in de verlaten uitkijktorens van de militaire politie. 'Ik heb drieënhalf uur in de rij gestaan voor de wc', zegt Valesska Bascuñan (20), die een plekje op het strand heeft bemachtigd. 'De organisatie is heel slecht', zegt ze terwijl ze het zand van haar matje veegt. 'Maar het maakt me niets uit. We komen hier om ons geloof te delen met onze broeders uit de hele wereld. We willen God ontmoeten, al het andere is bijzaak.'

'Welke stad kan twee miljoen jongeren aan?', relativeert Jos Valken de gebrekkige organisatie. Het is de zesde keer dat de diaken de Wereldjongerendagen bezoekt - dit keer met vijftien Limburgse jongeren. Onder zijn gehuurde strandstoel staat een fles rum - 'tegen de kou', zegt hij met een bulderende lach. Hij vindt het evenement fantastisch. 'Hier ervaren Nederlandse jongeren hoe levend en vreugdevol het katholieke geloof kan zijn', zegt Valken. 'In ons land is het verworden tot een woestijn.'

De Pausmobiel heeft inmiddels koers gezet naar het podium en de gelovigen verdringen elkaar om een glimp van hun leidsman op te vangen. Paus Franciscus oogt energiek en vrolijk en wijkt ook in politiek opzicht af van zijn voorganger. Hij spoort de gelovigen aan de straat op te gaan tegen corruptie en ongelijkheid. Hij zegt ook te begrijpen dat jongeren 'het geloof hebben verloren in de kerk en in God' door slechte priesters die het evangelie niet volgen - hiermee indirect verwijzend naar de pedofilie en corruptieschandalen van de afgelopen jaren.

De jongeren zijn liberaler dan de kerkleiders, zo bleek deze week uit onderzoek van de Braziliaanse Maurice de Hond, Datafolha. Driekwart van de pelgrims is voor het gebruik van condooms en meer dan de helft vindt dat de paus zijn positie op dit punt moet aanpassen. 'Natuurlijk ben ik voorstander van het gebruik van condooms', zegt de Braziliaanse Antonio Oliveiras (23). 'We leven in de 21ste eeuw, de paus kan niet verwachten dat we in ons hele leven maar één sekspartner hebben.'

Maar eigenlijk zijn de pelgrims hier helemaal niet bezig met dergelijke wereldse onderwerpen. 'Het gaat om God, om het geloof', zegt Ana Schueller (20), fel tegenstander van abortus, homohuwelijk en geboortebeperking. Als de paus is uitgesproken, gaat ze net als alle anderen op haar knieën zitten en wordt het doodstil op het strand. 'Ik heb de paus gezien en voel me extreem gelukkig', fluistert ze. 'Hij vervult me met liefde.'

undefined

Meer over