De eredivisie is nog niet van Zwolle af

De meeste clubs die promoveren naar de eredivisie sneuvelen snel. Het tweede seizoen is nóg lastiger dan het eerste. PEC Zwolle streeft naar structureel succes.

Zoals één ei volgens het kinderversje geen ei is, is één jaar in de eredivisie evenmin een jaar in de eredivisie. In het tweede jaar begint het er op te lijken. Pas daarna mag een voetbalclub echt van de eredivisie spreken.

Maurice Steijn, trainer van ADO Den Haag: 'Naar mijn gevoel hebben we pas dit seizoen volgens verwachting gepresteerd. Je kunt ons nu een stabiele eredivisionist noemen. Eerder was het up of down. We hebben een keer Europees voetbal gehaald en in het begin was er altijd de dreiging van de nacompetitie.'

ADO Den Haag promoveerde in 2008 naar het hoogste niveau en houdt dat nu dus al vijf seizoenen vol. Gemeten over de laatste tien jaar heeft alleen Heracles een langere staat van dienst. Voor de rest was het geluk van korte duur.

Wat is het geheim van de stabiele eredivisionist? Hoe wordt de kloof met de eerste divisie langdurig overbrugd? Jan Smit, voorzitter van Heracles: 'Trouw blijven aan jezelf. Geen gekke dingen doen. Riemer van der Velde, de vroegere voorzitter van Heerenveen, heeft me destijds één belangrijke les geleerd: raak nooit in de war.'

Nieuwelingen

PEC Zwolle, dat vorig seizoen de eredivisie bereikte, maakt zich zondag op om de veilige haven binnen te varen. Waar Willem II, de andere nieuweling, langzaam maar zeker verzuipt, hebben ze in Zwolle de zaken verrassend goed voor elkaar.

Voor de beslissende wedstrijd tegen FC Utrecht hangt er een ontspannen sfeer rond het stadion. 'Nog één puntje', zeggen de Zwollenaren. Met een gelijkspel zal handhaving onomstotelijk zijn. Niemand lijkt er aan te twijfelen dat het ene puntje om kwart over vier kan worden bijgeschreven.

Technisch directeur Gerard Nijkamp zegt dat een nieuw bestuur in 2010 de huidige koers heeft uitgezet. Een vijfjarenplan moet van PEC Zwolle een club maken die in 2015 het spreekwoordelijke linkerrijtje kan halen - van de eredivisie wel te verstaan.

De voorzieningen zijn er naar. In geografische zin vult de hoofdstad van Overijssel een gat in de eredivisie. Volgens Nijkamp worden zo'n 700 duizend Nederlanders in Zwolle bediend met voetbal op het hoogste niveau. De band met de regio is van levensbelang. Nijkamp: 'PEC moet de club van ons allemaal worden.'

Het stadion is zes jaar jong en kan in capaciteit worden aangepast als dat metterdaad gebeurt. Een voetbaltempel kan het IJsseldeltastadion moeilijk worden genoemd, maar het heeft wel de faciliteiten om zijn duurste klanten met alle egards te ontvangen.

Ook opvallend: PEC speelt keurig verzorgd voetbal en kan ook buiten Zwolle goed uit de voeten. Nooit werd naar opportunistische middelen gegrepen, zoals Willem II met stormachtig voetbal in eigen huis de schaarse puntjes verzamelde.

Nijkamp: 'Dat hoort ook een beetje bij Zwolle. Een club als De Graafschap is het bijna aan zijn stand verplicht om ervol voor te gaan. Wij niet'

Zo hebben ADO en Heracles ook altijd het hoofd boven water gehouden. Eerst komt het plan van aanpak, de spelers zijn slechts de uitvoerders daarvan. Steijn: 'Je moet altijd trouw blijven aan je eigen voetbalfilosofie.'

Natuurlijk is ervaring op het hoogste niveau hard nodig, zegt Heraclesvoorzitter Smit: 'De handelingssnelheid in de eredivisie is een stuk groter. Dat wordt vaak onderschat.' Maar de ene routinier is de andere niet.

Smit: 'Zoek spelers die graag bij je willen werken. Ga niet in zee met jongens die uit het buitenland komen en vanwege het gezin nog een paar jaar in eigen land willen voetballen. Wij hebben altijd als eis gesteld dat contractspelers in of rond Almelo gaan wonen. Dat werkt heel goed.'

Gretigheid

Ook bij PEC is dit gelukt. De 33-jarige Joost Broerse, die vorig seizoen met Excelsior degradeerde, leidt met vaste hand de achterhoede. Fred Benson, terug van een kortstondig avontuur in China en Polen, heeft als aanvaller niets aan gretigheid ingeboet.

Nijkamp had na afloop van vorig seizoen zijn selectie doorgelicht. Wie was eredivisiewaardig, in wie zat nog groei, van wie moest afscheid worden genomen? De technisch directeur is positief verrast. Veel voetballers die de overstap maakten van de eerste divisie, uit eigen huis of van elders, hebben zich wonderwel snel aangepast.

Toch vertrouwde Nijkamp er niet volledig op. Daarom ging PEC Zwolle dit seizoen in zee met de Duitse clubs Werder Bremen en Wolfsburg. 'Spelers die nog niet rijp zijn voor de Bundesliga kunnen bij ons ervaring opdoen.' In de Zweed Denni Avdic, geleend van Werder, heeft PEC nu zijn clubtopscorer.

De huurlingen moeten wel van toegevoegde waarde zijn, zegt Nijkamp. 'Mokhtar wilden we per se kopen van PSV omdat we zeker wisten dat we met hem kapitaal in huis haalden.'

Er valt nog een parallel te trekken tussen ADO, Heracles en PEC: de promotie was een droom die lang gekoesterd moest worden. Zo was PEC een seizoen eerder oppermachtig geweest in de eerste divisie, maar liep de titel op het laatste moment mis.

Die teleurstelling heeft geholpen. Nijkamp: 'De mentale weerbaarheid is groot. De spelers zakken niet door de ondergrens, ook niet als het spannend wordt. Dat komt, denk ik, doordat we van zo diep komen.'

Ervaring heeft Heracles en ADO geleerd dat het tweede seizoen lastiger is dan het eerste. Jan Smit: 'Bij je debuut is er nog het verrassingseffect en soms ook sprake van onderschatting.'

Doorselecteren

Steijn: 'Niet op je lauweren rusten als je je eenmaal hebt gehandhaafd. Je moet al meteen doorselecteren en weten met welke spelers je op lange termijn verder wilt. Niets is zo belangrijk als de juiste samenstelling van een groep.'

PEC Zwolle is daarvan ook doordrongen. Nijkamp: 'Niet voor niets zijn we al op een vroeg moment naar buiten gekomen met Ron Jans als de nieuwe trainer. Hij is nu al betrokken bij de plannen voor volgend seizoen.'

Jans ziet zondag vanaf de tribune PEC tekortschieten. Tegenstander FC Utrecht treedt met een veredeld jeugdteam aan en dankt de 1-2-overwinning aan twee dekkingsfouten.

Trainer Art Langerer, die volgend jaar hoofd opleidingen wordt bij PSV, is woest. Hij heeft het over 'recreatievoetbal en slappe hap'. Volgens Langerer is PEC zo in beslag genomen door de lange termijn dat de korte termijn wordt vergeten.

Hij is overigens de enige die zich opwindt in Zwolle. De toeschouwers applaudisseren dankbaar voor de getoonde inzet. Joost Broerse heeft het meteen na afloop al gezellig met vrouw en kroost.

Daarna zegt Broerse dat het jammer is van dat ene puntje. Nu moet het gebeuren in de komende uitwedstrijd tegen AZ. Niemand vreest dat het nog misgaat. De eredivisie is voorlopig niet van PEC Zwolle af.

undefined

Meer over