ANALYSE

De eredivisie: een ontdekkingsreis van nieuwigheden

De eredivisie trapt af, in de schaduw van de Olympische Spelen. Over Duitsers, Colombianen, dribbelaars en kansen. Hoe goed is Steven Berghuis, wat kan Ricky van Wolfswinkel nog?

Toch wel een verrassing: een Duitse trainer, Peter Hyballa, staat het komend seizoen op de loonlijst bij NEC Beeld reuters
Toch wel een verrassing: een Duitse trainer, Peter Hyballa, staat het komend seizoen op de loonlijst bij NECBeeld reuters

Zou Spartaan Thomas Verhaar in het Carré van het nationale voetbal, de eredivisie, net zo mooi kunnen dribbelen als in de Kleine Komedie, de eerste divisie? Beetje nonchalant, met links, borst vooruit, een spoor van genot trekkend over de rechtervleugel, in een ren vol uitdagingen. Hup, eentje voorbij, en nog eentje. Combinatie, schieten. Wreef, buitenkant, binnenkant, als bijna vanzelf. Het maakt hem niet uit.

Hoe goed is Steven Berghuis, nog zo'n publieksvoetballer? Hij is terug in Nederland, bij Feyenoord. Of Amin Younes, in zijn tweede seizoen bij Ajax? Breekt Steven Bergwijn echt door bij PSV? Hoe heeft spits Ricky van Wolfswinkel, verrassend teruggekeerd bij Vitesse, zich ontwikkeld tijdens zijn reis van wisselvalligheid door Portugal, Engeland, Frankrijk en Spanje? Welke smaakmaker dient zich aan? Hicham Mastour, het door PEC van AC Milan gehuurde supertalent?

De gisteravond begonnen eredivisie is elk seizoen een ontdekkingsreis van nieuwigheden. Hopelijk blijft de eredivisie een competitie van de aanval, na een EK dat vooral reactievoetbal beloonde. Over landenvoetbal gesproken: het seizoen 2016-2017 is toch al een sleuteljaar, maar dan vooral voor het Nederlands elftal, dat al op 6 september zijn eerste duel speelt voor de WK-kwalificatie, tegen Zweden. Weer een toernooi missen, is eigenlijk wat te veel van het slechte.

Steven Berghuis is terug op Nederlandse bodem, bij Feyenoord Beeld anp
Steven Berghuis is terug op Nederlandse bodem, bij FeyenoordBeeld anp

En wie positieve ontwikkelingen wil zien qua Oranje, kan ze gemakkelijk aanwijzen. Vincent Janssen verhuisde voor ruim 20 miljoen van AZ naar de topclub Tottenham Hotspur, Georginio Wijnaldum voor 30 miljoen van Newcastle naar topclub Liverpool. Kevin Strootman is weer fit bij AS Roma. Misschien dat het land dat in een onlangs verschenen rapport streeft naar 'winnaars van morgen', reeds vandaag genoeg winnaars bijeen sprokkelt om weer succesjes te boeken.

Over de eredivisie valt oneindig veel te zeggen: dat clubs op de Duitse toer zijn bijvoorbeeld, misschien ook om een scheutje mentale kracht aan selecties toe te voegen. Duiventil NEC heeft zelfs een Duitse trainer aangetrokken, Peter Hyballa, die nog verbazing zal wekken vanwege zijn fanatisme langs de lijn. En dan trok Ajax twee Colombianen aan, Matteo Cassierra en Davinson Sanchez, nadat het Zuid-Amerika jarenlang links had laten liggen.

De opleidingen van de topclubs kunnen ook nauwelijks meer voldoen aan de vraag naar voetballers, ook omdat weer tientallen spelers de eredivisie verlieten. Tal van plekken zijn ingevuld door relatief onbekende buitenlanders. Daarbij is ook de uit het buitenland teruggekeerde, talentvolle Nederlander al jaren een trend. Mannen die ontdekken dat het gras bij de buren niet altijd groener is dan hier, en hier hun loopbaan weer gestalte geven. Nu dus weer: Berghuis en Van Wolfswinkel. Eerder bij PSV onder anderen De Jong, Rekik en Bruma, van wie de laatste twee opnieuw actief zijn in het buitenland.

Mateo Cassierra in duel met Garry Mendes Rodrigues tijdens Ajax - PAOK Thessaloniki op 26 juli Beeld anp
Mateo Cassierra in duel met Garry Mendes Rodrigues tijdens Ajax - PAOK Thessaloniki op 26 juliBeeld anp

Wie kampioen wordt? Geen idee. Dat het spannend zal zijn, is nagenoeg zeker. Bijna uniek was de ontknoping afgelopen seizoen, met de uitglijder van Ajax op de slotdag tegen De Graafschap, dat een paar weken later degradeerde. Ajax was de schlemiel, PSV met zijn kwalitatief betere selectie mocht zichzelf verwijten dat het die fout van Ajax nog nodig had. Kampioenstrainer Cocu stelt zich ten doel dat PSV dit seizoen rond de duels in de Champions League minder punten verliest. Dan moet een derde titel op rij mogelijk zijn.

Vermoedelijk zette Feyenoord, vorig seizoen op afstand derde, de grootste stap vooruit deze zomer. Met spits Jörgensen en Berghuis is de aanval fors versterkt. Intrigant Kazim, vorig seizoen hinderlijk aanwezig in de eerste competitiehelft, is verdwenen. Trainer Van Bronckhorst heeft geleerd van zijn eerste seizoen, een inzinking als vorig seizoen is onwaarschijnlijk. Normaliter dient Feyenoord mee te doen om het kampioenschap, maar dat zeggen ze wel vaker in Rotterdam.

Andere titelkandidaten dan PSV, Ajax en Feyenoord zijn er niet. Bijna alle clubs die in het laatste decennium probeerden een wig te drijven in traditionele verhoudingen, gingen haast failliet. AZ, Vitesse en FC Twente kennen hun plaats weer. AZ is mogelijk weer de beste van de rest, ook dankzij weloverwogen beleid en de uitstekende opleiding.

Precies de helft van de achttien clubs start het seizoen met een nieuwe trainer. Opvallende namen zijn oud-verdediger Mitchell van der Gaag bij Excelsior, Hyballa bij NEC, veelvuldig assistent-trainer Zeljko Petrovic bij ADO, en routinier Hans de Koning. Hij is eindelijk trainer van een eredivisieclub, met Go Ahead.

Ach, de eredivisie zit als altijd vol verhalen. Ze zullen gaandeweg worden ontsluierd en wie weet, valt de beslissing weer op de slotdag in de 34ste speelronde, op zondag 14 mei.

Meer over