De EK-finale wordt hoe dan ook verrassend

Nu een groot deel van de achtste finalisten van het Europees Kampioenschap voetbal in Frankrijk bekend is, kunnen we alvast een conclusie trekken: de finale wordt hoe dan ook verrassend.

De Belgische trainer Wilmots (l) viert het doelpunt van België met Lukaku Beeld anp
De Belgische trainer Wilmots (l) viert het doelpunt van België met LukakuBeeld anp

In de ene helft van het schema duikt namelijk een opvallende rij namen op. Landen als Noord-Ierland, Slowakije, IJsland, Hongarije, Wales en Albanië kunnen nog de finale halen. Echte grote voetballanden ontbreken in de helft van dit schema, al zullen onze Zuiderburen daar anders over denken. De grootste voetballanden aan deze kant van het schema zijn Portugal en België - en met een beetje goede wil: Kroatië.

Aan de andere zijde van het speelschema: Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië, Engeland. Ongeacht de uitslagen van vanavond wordt de finale dus hoe dan ook opvallend.

Spelers van Slowakije bedanken hun supporters na de wedstrijd tegen Engeland Beeld anp
Spelers van Slowakije bedanken hun supporters na de wedstrijd tegen EngelandBeeld anp

Is dat slecht nieuws? Dat ligt er maar aan. Zo krijgen we nu al vroeg in het programma de confrontatie tussen Italië en Spanje, de finalisten van vier jaar geleden. Een wedstrijd die het toernooi nodig heeft.

Aan de andere kant is het dus goed mogelijk dat een van de voetbaldwergen zwijnt tegen, zeg, Portugal of Kroatië, en we een verrassende, maar totaal kansloze finalist zien.

Het niveauverschil was bijvoorbeeld al groot in de wedstrijd tussen Duitsland en Noord-Ierland. 'De wedstrijd was in zekere zin het sportieve failliet van het nieuwe systeem, met 24 landen', schreef Willem Vissers daarover. 'Het was een soort Achilles - PSV.'

Veredelde amateurs zijn kansloos tegen de vedettes met monstersalarissen. En opportunistisch kunnen we hier nu opschrijven dat een finale een wedstrijd op zich is en dus iedereen kans maakt.

Meer over