De eerste SP-burgemeester is een feit: Emile Roemer wordt waarnemend burgemeester in Heerlen

Voormalig SP-leider Emile Roemer wordt waarnemend burgemeester van Heerlen. Dat meldt de Limburgse regionale omroep L1. Hij doorbreekt daarmee een partijtaboe: nog nooit bekleedde een SP'er het hoogste ambt in een gemeente.

Voormalig SP-leider Emile Roemer. Beeld null
Voormalig SP-leider Emile Roemer.

Heerlen is de stad van partijvoorzitter Ron Meyer, en de SP heeft er de grootste fractie in de gemeenteraad. Toen er in 2015 een nieuwe burgemeester werd gezocht, zinspeelde Roemer al op een partijgenoot: 'Ik mag hopen dat ze 'm krijgen.' Bij zijn vertrek uit de fractie, december vorig jaar, zei Roemer dat hij voor zichzelf een burgemeesterschap niet uitsloot.

De SP wilde in het verleden geen burgemeesters leveren omdat de benoemingsprocedure troebel werd gevonden. Volgens Meyer is dat bezwaar vervallen sinds een vertrouwenscommissie uit de raad een voorkeur kan uitspreken, al zou hij verder weg willen uit de achterkamertjes. Tegen de Volkskrant zei hij eerder: 'Ik ben trots als mensen zeggen: wordt het niet eens tijd voor SP-burgemeesters? Daar spreekt vertrouwen uit. Maar onze prioriteit ligt elders.'

Roemer vervangt in Heerlen burgemeester Ralf Krewinkel, wiens zoon ernstig ziek is. De Limburgse gouverneur Theo Bovens wilde nog voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart een vervangend burgemeester. Een commissie uit de gemeenteraad zou dinsdagavond met Roemer over diens benoeming spreken.

Waar zijn de SP-burgemeesters? Jesse Klaver (GroenLinks)en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) weten wel iemand die in aanmerking komt om de eerste SP-burgemeester te worden. Segers: 'Roemer heeft iets burgervaderlijks. Ik zou zeggen: kom op Emile, doe het.' Maar niet alle SP'ers zijn al zo ver. Lees hier de verslaggeverscolumn van Ariejan Korteweg.

Meer over