SPORT TERUGBLIK 2014

De eerste officiële interland van Kosovo

Sportredacteur Iwan Tol beschrijft voor Volkskrant.nl zijn sportmoment van 2014. In het spoor van een vriendelijke jongen uit Hoogezand-Sappemeer maakte hij de allereerste officiële interland van Kosovo mee.

Iwan Tol
Fans van Kosovo juichen tijdens de eerste officiële interland van hun land op 5 maart 2014. Beeld epa
Fans van Kosovo juichen tijdens de eerste officiële interland van hun land op 5 maart 2014.Beeld epa

Het was in maart van dit jaar dat Kosovo zijn eerste officiële interland onder de vlag van wereldvoetbalbond FIFA speelde. Het spoor volgen van Shkodran Metaj, een vriendelijke jongen uit Hoogezand-Sappemeer, met Kosovaarse ouders, dat was het doel van de reportage. Metaj was speler van FC Emmen, daarvoor kwam hij uit voor FC Groningen en RKC Waalwijk. Hij zou zijn debuut maken voor zijn vaderland.

Kosovo, dat in 2008 de onafhankelijkheid uitriep, heeft de status van potentieel kandidaat lidstaat van de Verenigde Naties. Zo lang het land nog niet is erkend, kan de FIFA Kosovo niet toelaten tot kwalificatietoernooien. Deze officieuze interland, tegen Haïti, was een eerste stap naar die erkenning. Een signaal naar Servië ook, dat nog altijd vindt dat Kosovo tot hun grondgebied behoort, en een signaal naar de rest van de wereld: we horen erbij.

Om de politieke lading zoveel mogelijk van het duel te halen, gold een verbod van nationale symbolen als het volkslied en de vlag. Maar zou de FIFA dan niet weten dat het stadion was vernoemd naar vrijheidsstrijder Adem Jashari? Alles bleek politiek in Mitrovica , de speelstad in het noorden van het land. Veel had ik gelezen over Mitrovica , om zo goed mogelijk het conflict tussen Servië en Kosovo te kunnen begrijpen. En elke keer weer ging het daarbij over de brug over de Ibar-rivier, die de Kosovaren van Albanese afkomst en de Serviërs van elkaar scheidde.

Shkodran Metaj in 2010 als speler van FC Groningen. Beeld anp
Shkodran Metaj in 2010 als speler van FC Groningen.Beeld anp
Vuurwerk voor aanvang van de interland Kosovo - Haïti. De FIFA verbood de Kosovaarse vlag, het volkslied en andere nationale symbolen rond de interland. Beeld epa
Vuurwerk voor aanvang van de interland Kosovo - Haïti. De FIFA verbood de Kosovaarse vlag, het volkslied en andere nationale symbolen rond de interland.Beeld epa
Shpetim Hasani (links) strijdt namens Kosovo om de bal met Donald Guerrier van Haïti. Beeld epa
Shpetim Hasani (links) strijdt namens Kosovo om de bal met Donald Guerrier van Haïti.Beeld epa

Rellen

Op internet las ik dat er hevige rellen waren geweest tussen Kosovaren en Serviërs, maar dat Mitrovica tegenwoordig 'onder normale omstandigheden' best bezocht kon worden. Maar ja, wat zijn normale omstandigheden? Vanaf het vliegveld reed de Kosovaarse taxichauffeur rechtstreeks Mitrovica in. Niets aan de hand, dacht ik nog. Maar toen, vlakbij het water, trapte hij plots hard op zijn rem. Mijn hotel bleek in het Servische deel van de stad te liggen. Hij wees op een groot gat in zijn voorruit. Bekogeld door Serviërs, toen ze er achter kwamen dat hij Kosovaar was, beweerde hij. Foute boel dus.

De chauffeur verexcuseerde zich, liep naar zijn achterbak, sloopte zijn Kosovaarse nummerbord van de auto, monteerde er een Servisch kenteken voor in de plaats en stapte weer in. 'Zo doen we dat hier', zei hij. Kosovo speelde een dag later met 0-0 gelijk. Vlak bij de brug, aan de Kosovaarse kant, was de wedstrijd op een groot scherm te zien geweest. Er werd zo hard gezongen dat het goed hoorbaar was in het Servische deel. Een provocatie natuurlijk. Of een schreeuw om aandacht, net hoe je het wilt opvatten. Maar rellen bleven uit. Ik kon die avond veilig over de brug terug naar mijn hotel.

Zie onderstaande kaart voor meer terugblikken van sportredacteuren van de Volkskrant op het sportjaar 2014.

Een jonge fan van Kosovo tijdens de interland. Beeld epa
Een jonge fan van Kosovo tijdens de interland.Beeld epa
Meer over