De eerste keer

Het bewijs dat de feminiene samenleving inmiddels een feit is: de initiatie van jongenspubers tot man is tegenwoordig eerst en vooral een zaak van vrouwen....

Mevrouw De Jong was onlangs nog opgewondener en nerveuzer dan puberzoon R. (net 16) zelf, toen deze zich bij zijn ouders meldde met de mededeling dat zijn eerste serieuze verkering in de knip zat. Goede genade, wat vond mijn echtgenote dat heerlijk nieuws. En natuurlijk kon zoon R. vanaf dat gedenkwaardige moment op moeders volledige steun en inzet rekenen teneinde van zijn prille geluk een succesverhaal te gaan maken. Niks geruststellenders tenslotte voor een jongen dan een begripvolle moeder die hem nu, op de drempel van de mannelijkheid, niet met haar zorg en toewijding in de steek liet!

Had hij geld voor condooms? Moest zij met behulp van papa’s deostick voordoen hoe dat zo’n beetje in zijn werk gaat, met condooms? Had vader cash bij de hand om zoon condooms te laten halen? Moesten vaders traditioneel eigenlijk niet onmiddellijk op de fiets springen om condooms voor hun zoon te gaan kopen? Bestonden er tussen de jonggeliefden al concrete plannen om een keer bij ons thuis te blijven slapen? Zo ja, dan kon R. de gewenste datum uiteraard zonder problemen met zijn moeder afstemmen en dan zorgde zij er wel voor dat papa en mama ruim op tijd naar bijvoorbeeld het tuinhuis waren verkast.

Of ja, kon ook: hadden R. en zijn aanstaande bruid misschien zin om de aftrap van hun liefdesleven gedurende een romantisch weekendje in Amsterdam te laten plaatsvinden? In dat geval belde moeder met alle plezier ogenblikkelijk met haar goede vriendin, die haar bed uiteraard net zo gemakkelijk afstond voor zo’n prachtige gebeurtenis in het bestaan van twee mensen. Was er met betrekking tot de daad zelve trouwens nog input die moeder kon geven? Was hij op het onderdeel seksuele voorlichting naar zijn eigen indruk helemaal up-to-date en had hij op voorhand in de smiezen wat meiden zoal lekker vonden? Enfin, hij hoefde er maar naar te vragen.

‘Wat fijn hè, voor die jongens en meiden van nu’, verzuchtte mijn echtgenote diezelfde avond verzaligd, toen ze in ons bed plofte. ‘Ze hebben vandaag de dag helemaal dat gedoe niet meer van ouders die er rücksichtslos vóór gaan liggen als kinderen toe zijn aan seks. Hadden wij zelf ook maar zo’n probleemloze aftrap gekend. Dat zou voor velen van onze generatie toch wat in de beleving hebben gescheeld.’

‘Nou en of’, antwoordde ik iets minder dromerig. Om vervolgens toch nog maar even sentimenteel te verwijlen bij de herinneringen aan de jaren waarin ik als erotisch wezen zelf uit het water kwam en op de kant kroop. Wij kregen op de leeftijd van zoon R. klassikaal seksuele voorlichting van een verdacht uitziende frater, die uitgebreid vertelde aan welke velletjes jongens en meisjes allemaal moesten trekken en peuteren om zich gegarandeerd hygiënisch van onderen te wassen. En bij alles wat mijn vader mij tijdens een gespannen onderhoud over neuken en aanverwante misdrijven vertelde, zei hij er steeds bij dat ‘je moeder en ik dit dus in elk geval allemaal nóóit doen’.

Het was inderdaad allemaal stukken beroerder en onbeholpener dan wat lieve, op hun taak berekende mama’s anno 2010 op dit punt vermogen. Maar anderzijds had het toch ook wel wat, dat gehannes van toen. Ik weet nog dat ik als 17-jarige jongen stijf van schrik in een bed van het ouderlijk huis van mijn toenmalige meisje lag, met een joekel van een woest kijkende Duitse herder naast me om mij verder in de gaten te houden. Had haar vader zo bedacht, nadat hij me eerder die nacht in de armen van M. op haar meidenkamertje had betrapt.

Pedagogisch zal het ongetwijfeld helemaal ruk zijn geweest, die ingreep van die vader. Maar een gevoel van duistere spanning bij seks heb ik er sindsdien toch wel aan overgehouden. Kom daar als jongen nu nog maar eens om, met zo veel handen aan je liefdesbed.

w.dejong@volkskrant.nl

Meer over