De eerste keer (2)

w.dejong@volkskrant.nl..

Fijn dat de meeste ouders het hun pubers inmiddels wél kunnen meegeven: een goede start van hun seksleven. Bij de generatie van mijn vader en moeder hoefde je als 16-jarige jongen of meisje met opspelende hormonen absoluut niet op enige begeleiding of zelfs maar begrip te rekenen. En dus al helemaal niet van de ouders van de meisjes op wie al jouw oefentestosteron zich richtte.

Vooral hun vaders bleken angstaanjagende tegenstanders op het moment dat je je eerste schreden op het liefdespad meende te kunnen gaan zetten. Het idee dat zich elk moment weer een doldrieste ouwe heer dwars door de deur van je tentje, je studentenkamer of je eerste koopappartement naar binnen kon rammen, maakte dat ik jarenlang alleen maar tot seks met meisjes en vrouwen kwam met mijn karatebroek met gele band nog aan. Als zo’n overduidelijk gevechtstenue mijn woeste aanstaande schoonvaders al niet meteen op andere gedachten zou brengen, dan rende je in elk geval niet helemáál bloot over straat als je weer eens voor ze moest vluchten.

Ik heb dus nooit een vader gekend voor wie het normaal was dat jongens en meiden het ongetrouwd met elkaar deden. Integendeel, kun je wel zeggen. En mijn algemene beeld van vaders is er blijvend door gemankeerd geraakt. Norse, chagrijnige en agressieve paardenlullen in grauwgele borstrokken waren het vrijwel allemaal; in ieder de geval de vaders van de meeste vriendinnetjes die ik voor mijn 22ste had.

Nu ik zelf dan intussen ouder van een wild aantrekkelijke jongenspuber ben, is het tijd mijn eigen kinderen te laten zien dat ik totaal niet zo’n meelijwekkende zaktabak van een volwassene ben. Ja, dat ik het dus leuk vind dat ze elkaar uren tussen de lakens kunnen bezighouden. Goed, ik kijk soms al heel even de andere kant op tijdens een aflevering van Spuiten en Slikken, maar voor het overige hebben de burgerlijkheid en de bijbehorende benepenheid me nog niet in hun greep gekregen.

Jammer wel dat er tezelfdertijd nog amper een vaderrol valt te vervullen bij het scheppen en in stand houden van zo’n verlicht gezinsklimaat van seksuele vrijzinnigheid. Echt niet dat puberjongens zich ene mallemoer aantrekken van de coulance dan wel van de eventuele ontsteltenis van een vader wanneer ze het eindelijk kunnen gaan doen met een meisje. Laat staan dat het nog zin heeft om ze als kerels onder elkaar op zo’n moment apart te nemen om ze te vertellen waar het allemaal zit bij vrouwen en hoe het seksueel zo’n beetje met ze werkt. Ik zou hoogstwaarschijnlijk alleen nog maar medelijden of hoon opwekken als ik met zo’n voorlichtingsverhaal nu de jongenskamer binnenkwam.

Als ze sowieso nog nodig zijn, worden dat soort van-man-tot-man-gesprekken tegenwoordig volgens mij ook door moeders gevoerd. Terecht ook. Want zelf zou ik in elk geval met de beste wil van de wereld niet meer kunnen uitleggen hoe het tegenwoordig zit en wat je als man nou precies wel en niet doet in bed. Ja, toch een eerste teken van toenemende kortzichtigheid. Op een vorige column waarin het onderwerp seks aan de orde kwam en ik een lans brak voor het betere knuffelen, regende het boze reacties van vrouwen die schreven dat het daar verdomme nou net helemáál niet om gaat, maar dat er met het laatste beetje mannelijkheid dat mannen nog rest juist stevig opgetreden moet worden tijdens het vrijen.

Enfin, als moderne vader heb je je hoe dan ook voorgenomen om het beter te willen doen dan voorgaande generaties ouwe heren. Dus leuk wordt het straks bij de Eerste Keer van zoon R. toch wel. Vader assisteert moeder gewoon bij het stylen van de juiste Eerste Keer-sfeer. Joh, ja natuurlijk is het oké als X. en jij het huis binnenkort een weekend voor jezelf willen hebben. Laat weten wanneer je eraan toe bent, dan leggen we schone lakens op je bed, staan er overal verse bloemen in huis en zijn er natuurlijk ook verse croissantjes voor de ochtend erop. Ja, nee, we weten heus wel dat het allemaal nog lang niet zover is wat jullie betreft. Maar als je er dadelijk ineens aan toe bent en er stáán verse bloemen op tafel en drie pakken icetea in de koelkast, dan denk je mooi toch wel even aan je lieve vadertje en je moedertje, nietwaar?!

Meer over