'De écht irritante teringherrie begint bij de jeugd op scootertjes'

De ingezonden brieven van dinsdag 1 augustus 2017.

Ed van Riel: 'Harley Davidsonrijders zijn niet de boosdoeners.' Beeld null
Ed van Riel: 'Harley Davidsonrijders zijn niet de boosdoeners.'

Brief van de dag: teringherrie begint bij de jeugd op scootertjes

Na het lezen van de brief van de dag, denk ik dat Sander van Walsum niet echt merkentrouw is wat motoren betreft. Tijdens het lezen denk ik waar blijft het, en ja, na de inleidende beschieting komt het hoge woord er uit: Harley Davidson samen met zijn zielige berijder. Hij ziet ze al snel met z'n honderden bij elkaar rijden. Voor zover ik weet kwam dat hooguit een keer per jaar bij de inmiddels gestopte Harley-dag Breda voor. Wat ik mis in zijn betoog, is de écht irritante teringherrie die begint bij de jeugd op scootertjes met snerpende, kilometers lang stinkende tweetaktmotortjes, vervuilender dan zeven diesel bestelbusjes bij elkaar (bron; onderzoek gemeente Utrecht), racende door stads- en winkelcentra (hoezo snorfietsen?). Na het motorrijbewijs komt de Japanse racer aan bod, zetpilpakje aan, uitlaat open gepeuterd en hop de dijken op, wars van alle verkeers- en snelheidsvoorschriften. Op snelwegen worden af- en opritten gebruikt voor respectievelijk bochtenwerk en acceleratieraces. Inhalen? Niet links- dan maar rechtsom. Daar heb ik de zielige Harley-rijder nog nooit op kunnen betrappen, laat staan op het voor zijn lol nemen van af- en opritten, hij is blij dat hij eindelijk op een recht stuk weg is aanbeland. Dat norse kijken zal wel van het soms noodgedwongen nemen van bochten komen. Acceleratie heet bij een Harley vertrekken vanuit stilstand, wheelies zien deze mensen alleen als ze in een dijkhuisje of op bijvoorbeeld de Vlissingse boulevard wonen. Het circuitgedrag op de openbare weg met bijbehorende racegeluiden en aan iedereen lak hebben, is toch echt niet toe te schrijven, om het genderneutraal te stellen, aan Harley Davidsonmensen. Ik denk dat sommigen eerder harder hun motoren poetsen dan dat ze er ooit op rijden...

Ed van Riel, Vlissingen

Frustrerend

In het artikel van Anneke Stoffelen staat dat het de frustratie van menig zelfstandig behandelaar is dat veel mensen baat hebben bij bijvoorbeeld yoga of meditatie, maar dat dit niet in het verzekerde basispakket zit.

Tja, als psychotherapeut zie ik dat mensen ook baat hebben bij een zonvakantie of nieuwe auto, en die zitten ook niet in de verzekerde zorg. Met andere woorden: 'baat hebben bij' en 'blijer worden van' zijn niet zomaar de juiste criteria om van een officiële, gedegen en samenhangende behandeling te spreken. Het zou pas echt frustrerend zijn als het draagvlak onder vergoeding van psychologische/psychiatrische zorg verdwijnt vanwege een te grote 'vervuiling' ervan.

Marcel Gerrits Jans, GZ-psycholoog/psychotherapeut, Groningen

Windgeruis

Briefschrijver Jan Roeters stelt dat de motorrijders nota bene zelf oordopjes dragen om hun oren tegen de geluidsherrie te beschermen. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn die niet bedoeld om het geluid te weren. Ze moeten het windgeruis buiten houden, dat bij toenemende snelheden en tijdsduur onherstelbare schade aan de gehoororganen kan veroorzaken.

Ruud Muschter, Groningen

Zelf kiezen

Stephan Huijboom pleit voor een 'onverhandelbaar, persoonsgebonden vliegrantsoen' om de klimaatdoelstelling, 4.000 kg CO2 minder per persoon, te halen.

Waarom zou ik niet zelf mogen kiezen? Wij hebben geïnvesteerd in dertig zonnepanelen, een warmtepomp, HR++-glas en nog tal van andere maatregelen waardoor wij de reductie van 4.000 kg CO2 makkelijk hebben gehaald.

Misschien geeft Huijboom de voorkeur aan een fietsvakantie in Drenthe en daar is helemaal niets mis mee. Ook wij fietsen graag en regelmatig. Maar zo af en toe maken we ook graag een reis naar een ver land en stappen daartoe zonder al te veel wroeging in een vliegtuig.

Hans van Drie, Geldermalsen

Adelheid

Wat een prachtig portret van een mooi portret, het interview met Adelheid Roosen in V Zomer!

Darren Moore, de man die weigert ouder te worden, moest maar eens bij Adelheid in de leer. Wellicht kan hij iets opsteken van deze dame met haar eeuwig jonge geest. Enne, ze is in jaren ouder dan hij, maar ze oogt beduidend jonger als ik op de foto's mag afgaan.

Lang leve Adelheid.

René Smit, Den Helder

Armkousen

Een interessant artikel van Mirjam Bosgraaf over lymfoedeem! Ik hoop wel dat de journalist naar haar huisarts gaat voor een antibioticakuur als zij een interne ontsteking heeft. Het kan duiden op wondroos en dat is niet ongevaarlijk.

Gelukkig zijn de armkousen niet uitsluitend verkrijgbaar in nep-vleeskleur. Zelf prefereer ik zwart, maar ik zag ze ook in felroze en blauw. Bovendien is er de mogelijkheid ze te pimpen. Tenminste één webwinkel verkoopt ragdunne mouwen om er overheen te dragen in een ruime keuze aan kleuren en dessins. Op maat gemaakt. Leuk voor een zomerse dag of een feestje, vind ik.

P. Snijders, Groningen

Krimpflatie

Nog een Nederlands voorbeeld van krimpflatie. Veel brouwerijen hebben de laatste jaren de inhoud van hun flesjes verminderd van 33cl naar 30cl: 10 procent winst voor die brouwerijen!

Henk Dries, Driel

Meer over