De dubbele handicap van CMG's Stutterheim

Wat is er aan de hand met CMG, tot voor kort de BMW onder de Nederlandse automatiseerders? Het bedrijf van topman Cor Stutterheim gaat al weken op krukken over de Amsterdamse beursvloer....

Gert-Jan van Teeffelen

Op zich niets bijzonders, want vrijwel alle automatiseerders zitten in het nauw - zie de recente winstval van PinkRoccade. Maar Stutterheim heeft een dubbele handicap: zijn bedrijf heeft grote belangen in de telecom.

Hoewel de bulk van CMG's activiteiten bestaat uit 'klassiek' automatiseringswerk, is - of beter gezegd was - het bedrijf bij beleggers geliefd vanwege zijn telecomsoftware. Samen met de Britste rivaal Logica is CMG 's werelds grootste leverancier van sms-centrales, die mobiele aanbieders nodig hebben om berichtjes van de ene naar de andere mobiele telefoon te zenden.

De divisie Wireless Data Solutions (WDS) was de afgelopen jaren met afstand het snelst groeiende onderdeel van CMG. Hoewel slechts 15 procent van de groepsomzet van WDS komt, genereerde het onderdeel het merendeel van de winst.

Sms heeft echter zijn beste tijd gehad wat betreft groei; mobiele aanbieders doen hooguit nog wat aanvullende investeringen. De toekomstige groei moet komen van opvolger mms, waarmee bijvoorbeeld ook fotootjes verzonden kunnen worden.

Bij sms hadden CMG en Logica het rijk alleen, maar voor de volgende generaties berichtendiensten zijn intussen tien nieuwe aanbieders actief, onder wie Nokia en Ericsson. Laatstgenoemd concern oogst veel succes. Vodafone, 's werelds grootste mobiele aanbieder, koopt voortaan bij de Zweden. En gisteren werd bekend dat Ericsson ook aan T-Mobil, dochter van Deutsche Telekom, gaat leveren.

CMG moet de koek voortaan dus delen met meer rivalen. Dit zal gevolgen hebben voor zijn divisie WDS, die vorig jaar al in de rode cijfers belandde. Toch heeft Stutterheim nog geen omzet- en winstwaarschuwingen gegeven, terwijl Logica al meermalen alarm heeft geslagen.

Bij beleggers heeft Stutterheim de schijn in elk geval tegen, als automatiseerder in de telecom. Inderdaad, Landis. Maar beleggers hoeven voorlopig niet te vrezen dat CMG de failliete Utrechtse automatiseerder achterna gaat; de balans van CMG oogt een stuk gezonder.

Toch zal Stutterheim snel met aansprekende contracten moeten komen - wil hij zijn BMW ooit weer aan de praat krijgen.

Meer over