appdate

De Drie Apps van de Week: Orient-Express, Photoshop Fix en Pop the Lock

Volkskrant.nl zet elk weekeinde de leukste, handigste en meest informatieve apps voor u op een rij. Deze week komen treinfanaten, Photoshoppers en inbrekers (in spé) prima aan hun trekken.

Thomas van der Kolk
null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Treinfanaat

Arjan den Boer is zeer gefascineerd door 's werelds beroemdste trein: de Oriënt-Express, de luxe treinverbinding tussen Parijs en Constantinopel in de 19de en 20ste eeuw. Tevens is hij een liefhebber van design. In de loop van ruim tien jaar legde hij een collectie aan van affiches, foto's en brochures van de beroemde treinverbinding. Van zijn kennis en zijn verzameling, aangevuld met materiaal van archieven, musea, bibliotheken en andere verzamelaars heeft hij nu een app samengesteld, die hij afgelopen week in het Spoorwegmuseum onthulde.

Zelf omschrijft Den Boer zijn app 'Orient-Express, geschiedenis' als een soort digitaal koffietafelboek. En dat brengt een prijs met zich mee: voor de app betaal je zes euro. Je krijgt daarvoor teksten, kaarten, afbeeldingen en filmpjes. Ben je een designliefhebber, geïnteresseerd in spoorweggeschiedenis in het algemeen of de Oriënt-Express in het bijzonder, dan is de aanschaf van deze app zeker het overwegen waard. Maar ook niet-treinfanaten kunnen zeker plezier beleven aan deze prachtig vormgegeven app.

Orient-Express, geschiedenis (5,99 euro)
App Store

null Beeld App Store
Beeld App Store

Photoshopper

Photoshop, het bekende fotobewerkingsprogramma van Adobe, is niet voor iedereen weggelegd. Er is enorm veel mogelijk, maar je moet wel weten wat je doet om niet te verdwalen in de opties om beelden te retoucheren, de belichting aan te passen, verschillende lagen toe te voegen, enzovoorts. Dat is niet het geval bij Photoshop Fix, de nieuwste app van Adobe, die het oudere Photoshop Touch vervangt. Ook hier vind je legio opties, maar de app is eenvoudig te bedienen en werkt intuïtief.

Zo kun je eenvoudig met je vinger kleur aanbrengen, mondhoeken krullen, imperfecties wegwerken en effecten toevoegen. Wil je toch nog wat gedetailleerder aan de slag, dan kun je je werk met een druk op de knop doorsturen naar de desktopversie van Photoshop. Photoshoppen is nog nooit zo eenvoudig geweest. Hou er wel rekening mee dat je een Adobe ID moet hebben of aanmaken als je met de app aan de slag wilt.

Photoshop Fix (gratis)
App Store

null Beeld App Store
Beeld App Store

Inbreker

Het simpele maar verslavende spelletje Pop The Lock (ook bekend als Slotcode Kraken) is sinds kort ook verkrijgbaar voor Android. Zoals de naam al aangeeft is het hierbij de bedoeling om sloten te kraken. Dat doe je in dit geval door op het scherm te tikken op het moment dat het rode streepje dat om het slot draait precies boven het gele bolletje zit. Het streepje draait afwisselend met de klok mee en tegen de klok in, en het gele bolletje zit telkens op een andere plek. Het is dus zaak snel te reageren.

Heb je een bepaald aantal keer op het juiste moment op je scherm getikt, dan heb je de code gekraakt en ga je door naar het volgende slot. Hoe verder je komt, hoe vaker je achter elkaar juist moet tikken. Maak je een foutje, dan moet je opnieuw beginnen. Het is een kinderlijk eenvoudig gegeven, maar het spelletje wordt behoorlijk lastig naarmate je verder komt. De game is gratis, maar je krijgt om de zoveel sloten wel een advertentie voor je kiezen (die je met een best wel klein kruisje moet wegklikken). En ben je een aantal keer afgegaan, dan moet je een kort reclamefilmpje bekijken om door te kunnen spelen.

Die onderbrekingen zijn eigenlijk niet eens zo heel vervelend, want je wordt al snel tureluurs van dat heen en weer draaiende slot. Maar het spelletje is uitermate geschikt voor zeer korte speelsessies. Als je even op de bus staat te wachten, bijvoorbeeld.

Pop the Lock (gratis)
App Store
Google Play

null Beeld App Store
Beeld App Store
Meer over