Appdate

De Drie Apps van de Week: NYT VR, Feli en Plot Guru

Volkskrant.nl zet elk weekeinde de leukste, handigste en meest informatieve apps voor u op een rij. Deze week: vergaap je aan de virtual-realityjournalistiek van de New York Times, vind originele cadeaus voor je vrienden en speel een triviaquiz tijdens het kijken naar een Netflix-serie.

Thomas van der Kolk
null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

VR-journalistiek

The New York Times experimenteert met een nieuwe vorm van journalistiek, waarbij virtual reality een grote rol speelt. En de app die daar het resultaat van is, mag er absoluut wezen. NYT VR nodigt je uit om de journalistieke producties met een vr-bril te bekijken, zoals bijvoorbeeld de kartonnen Google-Cardboard, waar je je smartphone in schuift. Maar niet getreurd als je die niet hebt: ook zonder werkt de app prima.

Het kost wat tijd en opslagruimte om de video's te downloaden, maar dat staat allemaal keurig aangegeven. Bovendien is alles gratis te bekijken. In The Displaced volg je bijvoorbeeld ruim tien minuten lang drie kinderen die door de oorlog hun land moeten ontvluchten. Het is alsof je de gebeurtenissen door hun ogen ziet. De begeleidende teksten verschijnen aan drie kanten, dus de kans is klein dat je er een zult missen. Een adembenemend kijkje in een andere wereld én in de toekomst van de journalistiek.

NYT VR (gratis)
App Store
Google Play

null Beeld App Store
Beeld App Store

Cadeaustress

Heb je er genoeg van om bij elke verjaardag aan te komen zetten met een kaartje met geld, een fles wijn of een bierpakket, maar zou je niet weten wat dan wél een geschikt en origineel cadeau is voor die vriend of vriendin? De app Feli biedt wellicht uitkomst. Hierin maak je voor elke vriend een cadeauprofiel aan, waarbij je een aantal vragen over deze persoon beantwoordt. De app leert hem of haar dan een beetje kennen en geeft je vervolgens een aantal cadeausuggesties, waar je lekker doorheen kunt swipen (naar links of rechts) totdat je het perfecte cadeau tegenkomt.

'In het gebruik is Feli vergelijkbaar met een bepaalde dating app', aldus de makers in de app-omschrijving. 'Maar in plaats van jezelf te koppelen aan creepy dudes of crazy chicas, koppel je je vrienden aan het perfecte cadeau!' De app was winnaar van een hackaton en is nu doorontwikkeld tot volwaardige app. Er wordt nog gewerkt aan een functie waarbij je gezamenlijk een gepast cadeau voor iemand kunt zoeken. Al met al een handige app, ook voor de naderende feestdagen.

Feli (gratis)
App Store

null Beeld App Store
Beeld App Store

Quizzen tijdens Netflix

Op zoek naar een extra uitdaging tijdens het kijken naar een serie op Netflix? Dan is Plot Guru misschien wat voor je. Deze app synchroniseert met de aflevering die je aan het kijken bent en stelt je regelmatig een trivia-vraag over datgene wat op je scherm te zien is. Na afloop krijg je te zien hoeveel vragen je goed had en kun je je score vergelijken met die van je vrienden. Al doende kom je tijdens het kijken ook allerlei triviale feitjes te weten.

Vanzelfsprekend is de app alleen aan te raden voor wie het niet erg vindt om zo nu en dan afgeleid te worden. Je wordt gelukkig niet continu gebombardeerd met vragen. Soms zit er een kwartier tussen twee vragen, soms maar een paar minuten. Tussendoor is het scherm zwart, zodat je je kunt concentreren op de aflevering. Dat maakt de app ook geschikt voor als je een aflevering of serie voor de tweede keer kijkt. Niet alle Netflix-series worden echter ondersteund. Zo misten we nota bene de grootste hit: House of Cards. Dat is wel een smet op deze verder leuk bedachte app.

Plot Guru (gratis)
App Store

null Beeld App Store
Beeld App Store
Meer over