De dood van Bin Laden van minuut tot minuut

Terroristenleider Osama Bin Laden is dood. Hij is gedood door het Amerikaanse leger. Dit heeft president Barack Obama maandagochtend vroeg bekendgemaakt. vk.nl volgde de reacties en updates naar aanleiding van dit nieuws op de voet. Lees hier alles terug wat is gebeurd.

Redactie

00.32 uur: Volgens CNN was het niet de echtgenote van Bin Laden die als menselijk schild werd gebruikt, maar een andere vrouw.

00.17 uur: Volgens CBS Witte Huis correspondent Mark Knoller, is Osama bin Laden tweemaal geraakt door een kogel. Eenmaal in het hoofd en een keer in de borst. Hij zou geen wapen in zijn hand hebben gehad. Knoller kreeg zijn informatie van een bron binnen het Witte Huis.

00.08 uur: Hij heeft er bijna tien jaar op moeten wachten, maar leraar Gary Weddle heeft zich eindelijk weer geschoren. De Amerikaan zwoer dat hij zijn baard zou laten groeien, totdat terroristenleider Osama bin Laden zou worden gedood of opgepakt. Dat meldden Amerikaanse media gisteren.

Na 3454 dagen met een baard te hebben rondgelopen, verscheen Weddle maandag met een geschoren gezicht voor de klas. Weddle had sinds 11 september 2001 zijn baard laten groeien, zodat hij 'elke dag herinnerd zou worden dat er vreselijke tragedies in deze wereld plaatsvinden'.

00.02 uur:
CNN meldt verder dat de codenaam voor Osama 'Geronimo' was.

23.56 uur:
Volgens CNN is de waarde van het huis waarin Osama bin Laden woonde zeker 1 miljoen dollar. Ook zou het huis zeker acht keer groter dan elk ander huis in de omgeving zijn.

23.39 uur:
De VN-Veiligheidsraad stelt in een reactie dat de dood van Bin Laden een 'cruciale ontwikkeling' is in de strijd tegen het terrorisme.

23.30 uur:
Onze correspondent Natalie Righton is vandaag naar de 'buurt van Osama' gereisd. Lees hier haar reportage.

23.22 uur:
Het Witte Huis heeft foto's gepubliceerd die gemaakt zijn tijdens verschillende vergadering in the Situation Room.

23.12 uur:
Tal van moslimorganisaties in de VS hebben hun 'opluchting' uitgesproken over de eliminatie van Bin Laden.

22.56 uur:
Volgens de Republikeinse voorzitter van het huis van Afgevaardigden, John Boehner, is onze 'betrokkenheid bij Pakistan en Afghanistan nu nog groter'.

22.39 uur:
The Economist schrijft dat het vandaag gebeurde waarschijnlijk betekent dat Obama zijn herverkiezing zal winnen.

22.25 uur:
In een online poll van Reuters zegt 79 procent van de respondenten dat het besluit om Osama bin Laden te doden een juist besluit was. Slechts 25 procent voelt zich ook daadwerkelijk veiliger.

22.19 uur:
Een Pakistan-specialist,Willem Vogelsang, in Nieuwsuur verwacht dat met de dood van Bin Laden de anti-Amerikasentimenten in Pakistan alleen maar zullen toenemen.

22.11 uur:
Lees hier een interessante analyse van de Washington Post over hoeveel de jacht op Bin Laden heeft gekost.

22.05 uur:
Het Pentagon meldt volgens AP dat een video van de begrafenis van Bin Laden snel beschikbaar zal komen.

22.03 uur:
Bij de BBC doet een persoon die in Abottabad woonde zijn verhaal. Het is daar heel normaal dat huizen zijn ommuurd en worden beschermd met prikkeldraad. Militairen zijn er overal.

21.56 uur: Volgens AP wordt er binnenkort een geluidsopname vrijgegeven van Osama bin Laden. Deze zou vrij recent voor zijn dood zijn opgenomen.

21.52 uur:
De Amerikaanse senator Frank Lautenberg vraagt zich in een verklaring af hoe het kon dat Pakistan niet wist waar Osama bin Laden zich bevond. Volgens de Democraat ontvangt Pakistan komend jaar 3 miljard dollar aan hulp per jaar van de VS. 'Voor we ook maar een cent sturen, moeten we eerst weten of Pakistan echt aan onze kant staat', aldus de verklaring.

21.44 uur: Spammers proberen vandaag te profiteren van het nieuws. Er zouden e-mails rondgaan met 'foto's van het lijk van Bin Laden'. Hiervoor hoef je alleen maar een bestandje te downloaden. Helaas levert dit geen foto, maar wel een computervirus op.

21.31 uur:
Het pakketje op Times Square was vals alarm.

21.29 uur:
Patrick Lang, een voormalig lid van de special forces beschrijft de eenheid die Bin Laden uitschakelde als een 'soort van Murder, Incorporated. Hun beroep is het doden van personeel van Al Qaida.' Lees het artikel hier.

21.19 uur:
Reuters meldt dat de autoriteiten een verdacht pakketje op Times Square in New York onderzoeken. Details zijn nog niet bekend.

21.11 uur:
In de categorie opmerkelijk. De dood van Osama bin Laden was het eerste wonder van paus Johannes Paulus II na zijn zaligverklaring zondag. Dit stelde de Peruaanse president Alan García. vandaag.

Volgens het staatshoofd van het katholieke land in Zuid-Amerika heeft de zalige paus gezorgd voor de 'verdelging van een duivelse presentie'.

21.05 uur:
Larry King vroeg John McCain in 2008 of hij special forces op Bin Laden zou afsturen, mocht blijken dat hij in Pakistan was. Het antwoord van McCain? 'Nee, dat zou ik niet doen. Pakistan is een soevereine natie.'

21.00 uur: Het Witte Huis bevestigt nu inderdaad dat de vrouw die gedood werd was getrouwd met Osama bin Laden.

20.55 uur:
Onverwachte steun voor Obama. Rush Limbaugh, een zeer conservatieve radiohost prijst de president voor zijn optreden. 'Hij was extreem effectief', aldus Limbaugh, normaliter één van de grootste criticasters van de Democraat.

20.52 uur:
Lees hier hoe Wolf Blitzer, de anchor van CNN, het nieuws beleefde. Dat is direct een kijkje in de keuken van de zender.

20.44:
Nu is de woordvoerder van Obama aan het woord. Gevraagd naar hoe de president zijn 'poker face' wist te houden. 'Het was een groot onderdeel van de missie om alles geheim te houden.'

20.39 uur:
Carl Levin, de voorzitter van de Senaatscommisie voor de bewapende troepen gelooft dat dankzij de dood van Bin Laden, er een 'robuuste reductie' zal zijn van het aantal Amerikaanse troepen in Afghanistan.

20.33 uur:
Ook één van de twee islamitische Congresleden van de VS is blij met de dood van Bin Laden. 'Eindelijk kreeg hij wat hij verdiende', aldus André Carson.

20.31 uur:
Lees hier het briefje dat premier Rutte aan president Obama stuurde.

20.30 uur:
Ook is nogmaals bevestigd dat Bin Laden zich achter een vrouw verborg en haar als mensenlijk schild gebruikte in het vuurgevecht. Het is niet duidelijk of de vrouw hiertoe werd gedwongen of dit uit eigen beweging deed.

20.28 uur:
Tijdens dezelfde persconferentie zegt Brennen dat de terwaterlating van Bin Laden al was voorbereid.

20.11 uur:
Volgens het Witte Huis had Osama Bin Laden levend gevangen genomen 'als dit mogelijk was'. Dat zegt de anti-terrorisme adviseur van Obama, John Brennan tijdens een persconferentie.

20.00 uur:
AP laat een Amerikaanse diplomaat aan het woord die stelt dat Bin Laden werd gedood, terwijl hij zelf begon met schieten op de Amerikaanse troepen die de inval deden. Daarop werd hij 'gericht' doodgeschoten.

19.48 uur:
Volgens John Kerry, voormalig presidentskandidaat, was de beslissing van Obama 'zeer moedig. Veel dingen konden fout gaan. Dat deden ze niet'.

19.43 uur
: Volgens de voorzitter van de Amerikaanse Senaatscommissie die over de veiligheidsdiensten gaat, zijn er nog 'minstens een dozijn' leiders van Al Qaida in Pakistan aanwezig.

19.31 uur: Lees hier waarom The New York Times, Osama bin Laden geen 'meneer' meer noemt.

19.28 uur:
Twitteraar @ReallyVirtual die onbewust 'verslag' deed van de Amerikaanse actie, schrijft nu. 'Sorry voor het onbewust verslag doen de operatie. Had ik ervan geweten, dan had ik er 'bewust' over getweet. Dat zweer ik.' Ook zette hij een linkje naar een recente foto van het ommuurde huis van Bin Laden op Twitter.

19.20 uur: Lees deze zeven interessante observaties na de dood van Bin Laden, door The Atlantic.

19.14 uur:
Er zou binnen de Amerikaanse regering een debat woeden over of foto's van het lijk van Bin Laden wel of niet moeten worden vrijgegeven, zo meldt Slate. Overigens zouden de foto's 'zonder twijfel' laten zien dat het om Bin Laden gaat.

19.12 uur:
Premier Rutte heeft een felicitatie gestuurd naar president Obama.

19.04 uur:
Een voormalige schoonzus, Carmen bin Laden, van Bin Laden zegt in een interview met AP dat Osama bin Laden 'de dood verkoos boven door een Amerikaanse rechtbank berecht worden'. Carmen bin Laden scheidde ruim 20 jaar geleden van de broer van Osama.

19.03 uur: Lees hier de reactie van de ouders van het enige Nederlandse slachtoffer van de aanslag op het WTC.

18.55 uur:
Hoewel de dood van Osama bin Laden overal met gejuich werd begroet, was dit maar ten dele zo bij de Amerikaanse troepen in Afghanistan, zo beschrijft Time. 'Zo'n drie dozijn soldaten verzamelden zich rondom een aantal televisie. Er was geen gejuich. Gewoon armen over elkaar en uitdrukkingsloze gezichten. Veel van de soldaten gingen gewoon door met het spelen van videogames.'

18.50 uur:
Volgens minister van Buitenlandse zaken, Hillary Clinton, heeft de samenwerking met Pakistan meegeholpen aan het vinden van de schuilplaats van Bin Laden. Overigens wilde Clinton nog niet reageren op vragen over een eventuele toekenning van de beloning die op het hoofd van Bin Laden stond.

18.43 uur:
De Afghaanse regering is blij dat Bin Laden in Pakistan werd gedood. Dat voedt hun opvatting dat de geheime diensten van Pakistan zowel de Taliban als Al Qaida ondersteunen, aldus de correspondent van de BBC in Kabul.

18.40 uur: The New York Times heeft een interessant artikel over wat de 'erfenis' van Osama bin Laden in de Arabische wereld zal zijn.

18.26 uur:
In de Zuidwest-Pakistaanse stad Quetta zijn honderden betogers de straat op gegaan voor een eerbetoon aan Osama bin Laden. Zij wensten de Verenigde Staten de dood toe en verbrandden een Amerikaanse vlag.

'Bin Laden was de held van de moslimwereld', verklaarde een van de demonstranten. 'Zijn martelaarschap betekent niet het einde van de beweging. Ze zal doorgaan en duizenden Bin Ladens zullen nog worden geboren', voegde hij eraan toe.

18.24 uur:
Lees hier waarom de dood van Bin Laden goed kan zijn voor de economie.

18.23 uur:
Volgens het Amerikaanse veiligheidsdiensten lijkt het erop dat Pakistan geen idee had dat Osama bin Laden zich in Abbottabad bevond.

18.19 uur:
Reuters meldt dat Osama bin Laden een zeemansgraf kreeg, omdat geen land zijn lichaam wilde accepteren.

18.16 uur:
Meer details over het begraven van Bin Laden. Nadat zijn lichaam volgens de islamitische voorschriften werd gewassen, is het in een wit laken gewikkeld en vervolgens in een verzwaarde tas gedaan. Een officier las religieuze geschriften voor, die in het Arabisch werden vertaald. Hierna werd het lichaam op een plank gelegd en in zee geworpen.

18.15 uur:
Obama: 'Ons land heeft zijn woord gehouden dat gerechtigheid zou plaatsvinden.'

18.11 uur:
'Als opperbevelhebber kan ik niet trotser zijn op onze troepen', aldus de president. Obama reikte vervolgens twee onderscheidingen uit aan de familie van twee omgekomen soldaten.

18.09 uur:
President Obama is aan het spreken. 'Eerst wil ik de minister van Defensie, Robert Gates, bedanken'.

18:01 uur:
Osama bin Laden werd ter plekke geïdentificeerd door een vrouw, die vermoedelijk met Bin Laden getrouwd was.

17.56 uur:
Op het dek van een vliegdekschip in de noord-Arabische zee zijn de vereiste religieuze riten uitgevoerd op het lichaam van Osama bin Laden, zo meldt Reuters. Hierna is zijn lichaam in de zee geworpen.

17.51 uur:
Pakistan mag dan geen actieve rol hebben gespeeld in het doden van Bin Laden. CNN meldt wel dat Pakistan ruwe telefoon-data heeft overgedragen aan de VS. Data die onder andere aan de basis zouden hebben gestaan van het ontdekken van de locatie waar hij zich ophield.

17.44 uur: Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken van Rusland heeft gereageerd. 'Het elimineren van Osama bin Laden - een vreselijk figuur, 'terrorist nummer één', is een significant moment in het gevecht tegen het internationale terrorisme'.

17.42 uur: Carl Levin, de voorzitter van de Amerikaanse Senaatscommissie die over de gewapende troepen gaat vindt dat 'het Pakistaanse leger en geheime dienst veel vragen te beantwoorden hebben'. De locatie waar Bin Laden zich ophield, vlakbij een militaire academie in Pakistan, zorgt voor veel gefronste wenkbrauwen.

17.36 uur: Het is een vandaag vaker gemaakt opmerking. Documentairemaker Michael Moore vraagt zich op Twitter af of hij nu 'weer shampoo mag meenemen in mijn handbagage'.

17.31 uur:
Dit soort nieuws betekent torenhoge oplagecijfers. The New York Times heeft 2,5 keer meer kranten gedrukt voor de regio New York dan normaal.

17.29 uur:
Ook de baas van de VN, Ban Ki-Moon heeft gereageerd. Hij verwelkomde het nieuws over de dood van Bin Laden.

17.19 uur: De hele Nederlandse televisie staan vanavond in het teken van de dood van Osama bin Laden. Niet alleen de actualiteitenprogramma's, maar ook De Wereld Draait door en Pauw en Witteman. In DWDD wordt onder andere een mini-opera over dit onderwerp gezongen.

17.17 uur:
De Navy Seals bouwden de villa van Bin Laden exact na. Lees hier waarom.

17.11 uur:
Osama bin Laden's dood is nu ook verwerkt op de most wanted lijst van de FBI.

17.06 uur:
Volgens CNN was Bin Laden niet vermomd of iets dergelijks toen de Amerikaanse troepen zijn huis binnenvielen en 'op zicht' kon worden herkend. Er zijn foto's gemaakt, maar die zijn nog niet vrijgegeven.

17.02 uur:
Zekerheid van de dna-test: 99.9 procent.

16.58 uur:
Volgens AP is het nu zeker. Ook de dna-testen bewijzen dat het lichaam van Bin Laden was. Dat hebben twee leden van de regering van Obama bevestigd.

16.57 uur:
Kijk hier de hele speech die minister Clinton gaf nog eens na.

16.50 uur:
Het is erg wrang, maar je kunt stellen dat Bin Laden vanuit zijn eigen optiek een redelijk succesvol leven heeft gehad. Zo vertelde hij volgens de BBC al na de aanslagen van 11 september 'dat zijn werk erop zat'.

16.45 uur:
In Indonesië heeft de radicale islamitische prediker Abu Bakar Bashir de VS maandag met vergelding voor de dood van Osama bin Laden gedreigd. Die was volgens hem een grote geestelijk leider en een grote strijder van God. Zijn dood zal de toorn van God opwekken. Overigens is Bashir zeer omstreden in Indonesië.

16.40 uur: Het doden van Osama bin Laden kan naar de letter van het internationaal recht niet door de beugel, maar het optreden van de Amerikanen valt wel te rechtvaardigen. De Amerikanen hoeven niet bang te zijn dat een internationaal hof zich ooit over de zaak zal buigen.

Dat zijn de eerste conclusies van Willem van Genugten, hoogleraar internationaal recht aan de Universiteit van Tilburg, over de dood van de leider van terroristennetwerk Al Qaida in Pakistan. 'Het optreden van de Amerikanen is te rechtvaardigen, maar ze zullen onder ogen moeten zien dat dit niet kan met een beroep op het geldend recht. De actie is niet legaal, maar wel legitiem.'

16.38 uur: Lees hier over Devrgu, de elite-eenheid die Osama bin Laden doodde.

16.35 uur: De VS ontkennen dat Israël bezig zou zijn met het opvoeren van de troepenmacht op een Amerikaanse basis in Irak.

16.28 uur:
BBC heeft een interview met één van de buren van Bin Laden in Abbotabad. 'Het was zo dicht bij ons huis, dat is ongelooflijk. Het is heel moeilijk om te zeggen of iemand ervan af wist. Ik wist het niet en ik kom er elke dag langs.'

16.22 uur: Lees hier een update van onze verslaggever Nathalie Righton. 'De sfeer in Afghanistan en Pakistan is grimmiger dan normaal.'

16.16 uur:
CNN verwacht een verklaring over de dna-testen die zijn gedaan met monsters van het lichaam van Bin Laden. Volgens ABC hebben Amerikaanse troepen deze in allerijl genomen om te vergelijken met dat van een in Boston omgekomen zus van Bin Laden. Het materiaal van de zus zou afkomstig zijn van haar hersenen.

16.13 uur:
De helikopter die is neergestort tijdens de operatie, zou volgens NBC een 'lack of air' hebben gehad, vanwege de hoge ommuring van het complex.

16.11 uur: Alle berichten en details van vandaag teruglezen. Vk.nl heeft een dossier met al onze berichtgeving over de dood van Bin Laden.

16.06 uur: Er wordt gezegd dat de dood van Bin Laden, politiek gezien gunstig kan uitpakken voor president Obama. Lees hier de reacties van een aantal mogelijk Republikeinse presidentskandidaten. Allen zijn zeer positief over de uitschakeling van Bin Laden.

16.02 uur:
Er zijn nog steeds geen foto's van het lijk van Bin Laden. De VS zouden nu dna-testen aan het uitvoeren zijn die genomen zijn van het lichaam van Bin Laden, dat een zeemansgraf kreeg.

16.00 uur:
Osama Bin Laden had ook een huis in Sudan. Reuters meldt dat het al sinds 1996 leegstaat. In dat jaar werd Bin Laden uit het land verbannen. Niemand durfde het naderhand te kopen.

15.53 uur:
Bekijk hier onze fotospecial van mensen die wereldwijd naar het nieuws over de dood van Bin Laden kijken.

15.50 uur: De effectenbeurzen in New York zijn hoger van start gegaan. Het nieuws van de dood van terroristenleider Osama Bin Laden werd door beleggers positief ontvangen. Zij denken dat de geopolitieke spanningen hierdoor kunnen afnemen. Bovendien dreef het nieuws de olieprijs naar beneden.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na opening een winst van 0,4 procent tot 12.867 punten De breder samengestelde S&P 500-index won 0,4 procent tot 1368 punten. De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq kreeg er 0,3 procent bij tot 2881 punten.

15.43 uur: Lees hier waarom de dood van Osama Bin Laden slecht zal zijn voor de relatie tussen de VS en Pakistan.

15.41 uur:
Clinton: 'Dit is Amerika. We houden vol. We geven niet op, met groeiende hoop en hernieuwd vertrouwen.'

15.40 uur:
Clinton: 'Ik heb een boodschap voor de terroristen. Je kunt ons niet verslaan. Je kunt er wel voor kiezen om met ons mee te werken.'

15.38 uur:
Clinton: 'Dit is ontzettend indrukwekkend. Ook onze nauwe samenwerking met Pakistan heeft tot deze operatie geleid. We mogen niet vergeten dat onze strijd tegen Al Qaida nog niet gestopt is. We moeten juist nu onze inspanningen verdubbelen.'

15.35 uur:
Hillary Clinton, de minister van Buitenlandse Zaken is aan het spreken. 'Eerst wil ik alle slachtoffers herdenken die Bin Laden gemaakt heeft. De meeste slachtoffers van Bin Laden waren moslim. Ik hoop dat hun families nu een beetje rust hebben.'

15.34 uur:
Volgens The Wall Street Journal is Bin Laden op zee begraven om te kunnen voldoen aan de Islamitische tradities dat een lichaam binnen 24 uur moet worden begraven.

15.32 uur:
Lees hier nogmaals ons profiel: hoe Osama Bin Laden de meest gezochte terrorist ter wereld werd.

15.28 uur:
De voormalige president van Pakistan, Musharraf, heeft de Amerikaanse actie veroordeeld. 'Dat Amerika op ons territorium in actie komt is een inbreuk op onze soevereiniteit.(..). Pakistan had geïnformeerd moeten worden', aldus Musharraf in een interview met CNN.

15.23 uur:
CNN meldt dat vlak na 11 september 2001, 78 procent van de Amerikanen er geloof in had dat Bin Laden snel gepakt zou worden. Afgelopen september geloofde 67 procent dat hij niet snel gepakt zou worden. Slechts 30 procent had er toen nog wel vertrouwen in.

15:10 uur: De Pakistaanse Taliban hebben wraak gezworen. De aan Al Qaida gelieerde Taliban zijn verantwoordelijk voor vele tientallen bomaanslagen in Pakistan en zaten ook achter de mislukte aanslag op Times Square. 'Wij zullen het martelaarschap van Osama bin Laden wreken en dat zullen wij doen door aanslagen te plegen in Pakistan en Amerika, zei Talibanwoordvoerder Ahsanullah Ahsan. 'Wij zullen hun een voorbeeldig lesje leren.

15:09 uur:
Er zijn foto's van het lijk van Bin Laden, maar ze zijn nog niet vrijgegeven.

15.00 uur:
CIA-directeur Panetta zegt dat het 'bijna zeker' is dat Al Qaida wraak wil nemen voor de dood van Bin Laden.

14:54 uur: Er is een filmpje van het interieur van de woning waar Bin Laden verbleef. De film werd kort na de aanval gemaakt.

14:51 uur: Hamas-premier Ismail Haniyeh heeft zijn veroordeling uitgesproken over de Amerikaanse operatie tegen Bin Laden. De operatie is volgens Haniyeh het bewijs van de voortdurende Amerikaanse onderdrukking.

14:50 uur:
Saudi-Arabië hoopt dat de dood van de Al Qaidaleider een steun in de rug betekent voor de internationale strijd tegen terrorisme en een einde maakt aan de 'misplaatste' ideologie achter de acties van moslimmilitanten. Dat maakte het Saudische staatspersbureau vandaag bekend.

14:48 uur:
De hele wereld volgt het nieuws over de dood van Bin Laden

14:45 uur: De Amerikaanse special forces hadden de opdracht Osama bin Laden te doden, niet om hem gevangen te nemen. Dat zei een Amerikaanse nationale veiligheidsfunctionaris vandaag. 'Dit was een operatie om te doden', aldus de functionaris.

14:42 uur: Het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt dat 'de dood van Osama bin Laden kan leiden tot repercussies van Al Qaidazijde en daaraan gelieerde organisaties'. Het departement adviseert Nederlandse reizigers in het buitenland dan ook dringend de komende periode extra waakzaam en alert te zijn, zo liet een woordvoerder vandaag weten.

Het ministerie adviseert mensen bij buitenlandse reizen de reisadviezen op de site van het ministerie te raadplegen voor de actuele situatie. Ook kunnen betrokkenen bij vragen of problemen contact opnemen met de Nederlandse ambassade of het consulaat in het land waar de reiziger is.

Een fotospecial over het huis waar Osama Bin Laden verbleef

14:35 uur: De radicale islamistische geestelijke Omar Bakri heeft vandaag in Libanon gezegd dat de Arabische wereld met de dood van Osama bin Laden een leider heeft verloren. Hij voegde daaraan toe dat hij aanvallen op Europa verwacht van 'de nieuwe generatie jihadisten' om Bin Laden te wreken. Bakri zei dat Osama een martelaarsdood is gestorven.

14:31 uur:
PVV-leider Geert Wilders vindt het niet erg dat Osama bin Laden niet levend is opgepakt maar is gedood. 'Ik vind dat hij zijn verdiende, gerechtvaardigde straf heeft gekregen. Iedereen die politiek correcte antwoorden geeft dat hij zich beter voor de rechter had kunnen verantwoorden, die heeft het volgens mij niet helemaal begrepen.'

14:23 uur:
Bij de NAVO en de instellingen van de Europese Unie in België geldt een verscherpte waakzaamheid na de uitschakeling van Osama bin Laden. Het algemeen dreigingsniveau in België is niet verhoogd, omdat er geen aanwijzingen van een specifieke dreiging zijn.

14:15 uur:
De politiekorpsen van verschillende Amerikaanse steden hebben vanochtend de veiligheidsmaatregelen aangescherpt uit vrees voor wraakacties van verweesde aanhangers van Osama bin Laden. Hoewel geen van de politiediensten een concrete dreiging waarnam wordt 'het zekere voor het onzekere' genomen.

14:09 uur:
Een overzicht van wat de Amerikaanse kranten schrijven over de dood van Bin Laden.

14:00 uur:
Meer over de dreigementen van de Taliban. 'De heersers in Pakistan, allereerst president Zardari en het leger, zijn onze eerste doelwitten. Amerika is ons tweede doelwit', zei woordvoerder Ehsanullah Ehsan in een telefoongesprek, meldde het ANP.

Ehsan sprak namens de Tehrik-e-Taliban Pakistan (TTP). Die organisatie ontkende eerder vandaag nog dat Bin Laden dood was. De TTP is een los verband van dertien extremistische organisaties die verantwoordelijk worden gehouden voor een lange reeks gewelddaden in Pakistan.

13:59 uur:
De Iraanse regering zei vandaag dat de dood van Osama bin Laden 'elk excuus wegneemt voor de Verenigde Staten en de geallieerden om troepen in het Midden-Oosten te houden' onder het voorwendsel van terrorismebestrijding

vk.nl maakte een overzicht van de jacht op Osama Bin Laden.

13:53 uur: De eerder genoemde aanslag in het noordwesten van Pakistan vond plaats in een moskee.

13:51 uur:
CNN meldt dat er een dna-test gedaan zal worden om zeker te weten dat Bin Laden is omgekomen.

13:48 uur:
Niet echt verassend, maar op Twitter is de dood van Bin Laden het gesprek van de dag. De top-5 van tags: #osama, #BinLaden, #obl, #osamabinladen en #obama.

Is de wereld zonder Osama bin Laden nu veiliger? Lees hier meer.

13:44 uur: De Pakistaanse ex-president Pervez Musharraf, die een politieke comeback op het oog heeft, zei in een reactie dat de dood van Bin Laden moet worden beschouwd als 'een succes voor alle vredelievende mensen in de wereld'. Hij zei echter ook dat de Amerikanen niet onafhankelijk op Pakistaans grondgebied hadden mogen opereren.

13:37 uur: CNN meldt dat er in het Noord-Westen van Pakistan een bom is afgegaan.

13:33 uur: De Taliban dreigt met aanvallen tegen Pakistaanse leiders, het Pakistaanse leger en Amerika, ter vergelding van de dood van Osama Bin Laden. Dat zei een woordvoerder van de Taliban vandaag.

13:32 uur: Het was niet mogelijk Osama bin Laden levend te pakken te krijgen, zegt EU-antiterrorismecoördinator Gilles de Kerchove.
'Uitgaande van de beschikbare informatie maakten de omstandigheden van deze moeilijke operatie het onmogelijk Osama bin Laden levend gevangen te nemen', aldus De Kerchove.

13:28 uur:
De locatie van de 'villa' van Bin Laden is waarschijnlijk al gelocaliseerd op Google maps. Er zijn inmiddels al 35 'reviews' over de plek geschreven, waaronder: 'Heat sources are undeniable. This place is blazing'.

13:15 uur:
Er is een interessant feit ontdekt. Exact een jaar geleden, op 1 mei, probeerde Faisal Shahzad een auto op te blazen op Times Square in New York. Dat mislukte.

13:09 uur Er is ook een reactie van de Palestijnse Hamasbeweging. Leider Ismail Haniyah haalde uit naar de Verenigde Staten. Hij stelde dat een 'Arabische Heilige Strijder' is geliquideerd.


13:03 uur:
Abbottabad is vernoemd naar de Britse majoor James Abbott. Sinds 1840 was Abbottabad een garnizoensplaats van de Britten, de toenmalige kolonisatoren van Pakistan.

13:02 uur: Het grote, zwaarbewaakte complex waarin Bin Laden zich schuilhield is volgens insiders zo'n vijf jaar geleden speciaal gebouwd om de terroristenleider te huisvesten. Het staat in een relatief welgestelde buurt in de plaats Abbottabad, een legerplaats met tienduizenden inwoners, zo'n honderd kilometer ten noordoosten van Islamabad.

13:01 uur: Bij de operatie vanochtend kwamen nog vier anderen om het leven, meldt CNN.

12:53 uur:
Reactie van PvdA-kamerlid Frans Timmermans: 'Zijn (Bin Laden, red.) dood is ook een duidelijk signaal aan andere terroristen: het kan kort duren, het kan lang duren, maar uiteindelijk zal je de dans niet ontspringen.

12:51 uur:
Meer van de Amerikaanse Ambassadrice in Nederland, Hartog Levin: 'Ik ben met name trots op de professionals die hier tien jaar lang aan hebben gewerkt. Het heeft heel veel energie gekost.'

12:35 uur:
De Turkse president Abdullah Gül liet weten de dood van Bin Laden 'met grote tevredenheid' te verwelkomen. 'De manier waarop hij is geëlimineerd mag voor iedereen als voorbeeld dienen', zei hij.

Turkije houdt een Turkse cel van Al Qaida verantwoordelijk voor aanslagen in Istanbul op twee synagogen, het Britse consulaat en een Britse bank waarbij 63 mensen om het leven kwamen, onder wie de Britse consul. Zeven verdachten zijn voor die aanslagen in 2007 tot levenslang veroordeeld.

12:30 uur: Abdelmajid Khairoun, voorzitter van de Nederlandse Moslim Raad zegt: 'Het is een succes voor de Amerikaanse en Pakistaanse geheime diensten. Het is de dood van een leider, maar je moet maar afwachten wat dat betekent. In de Arabische wereld hebben de meeste salafisten meegedaan aan demonstraties. Je ziet een wijziging in de koers van de extremisten. De boodschap is duidelijk: met geweld bereik je niets. Je hebt het geprobeerd, maar het heeft niet geholpen en je hebt de hele wereld tegen je gekregen.'

12:27 uur: 'Osama Bin Laden werd gepakt met hulp van binnenuit' Lees hier meer.

12:22 uur:
'Tweede man' al-Zawahri speelde een grote rol in het behoud van Al Qaida toen de Verenigde Staten Afghanistan waren binnengevallen en Al-Qaida daar werd verdreven.

Al-Zawahri ontpopte zich als tiener al als een extremistische fundamentalist. Uiteindelijk gaf hij een loopbaan als arts in Egypte op om zich volledig te kunnen wijden aan de jihad. Hij werd de rechterhand van Bin Laden en geldt als een belangrijke, zo niet de belangrijkste ideoloog van Al Qaida. Ook zou hij hebben gefungeerd als Bin Ladens lijfarts.

12:20 uur: de Egyptenaar Ayman al-Zawahri lijkt de opvolger te zijn voor Bin Laden.

12:14 uur:
De operatie zou al twee jaar bezig zijn geweest voor Bin Laden werd uitgeschakeld, meldt het ANP.

12:01 uur:
Ook de secretaris-generaal van de NAVO, Anders Fogh Rasmussen, heeft gereageerd: 'Ik feliciteer president Obama en al degenen die de operatie tegen Osama Bin Laden mogelijk hebben gemaakt. Dit is een belangrijk succes voor de veiligheid van de NAVO-bondgenoten en alle landen die zich bij ons hebben aangesloten om de gesel van het wereldwijde terrorisme te bestrijden en van de wereld een veiliger plaats te maken.'

11:58 uur:
De beveiliging en observatie bij de Amerikaanse ambassade in Den Haag is opgeschaald, meldden bronnen eerder, maar Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag doet er geen uitspraken over. 'De dood van Bin Laden heeft de wereld niet veiliger gemaakt', stelt hij. 'Het gevaar áchter Bin Laden, de terreur en de positie van netwerken die niet-staatgebonden zijn, bestaat nog steeds. En daar stellen we ons ook op in. De verantwoordelijke diensten zijn extra alert. Maar dat waren ze ook al vóór vandaag.'

11:57 uur:
Voorzitter Yusuf Altuntas van het Contactorgaan Moslims en Overheid: 'Dit zou vroeg of laat plaatsvinden. Hij is nu dood. We praten er een paar dagen over en daarmee is de kous af. Ik heb niet het gevoel dat moslims in Nederland hier wakker van liggen. Ze nemen er kennis van, maar hebben niet het gevoel dat ze er een standpunt over moeten innemen. Ze zijn bezig met de praktijk in Nederland. (...) Voor Nederland was niet 11 september een mijlpaal, maar de moord op Theo van Gogh.'

11:53 uur:
Volkskrant-correspondente Nathalie Righton meldt dat ze aggresief wordt bejegend in Kabul. 'Ze schreeuwen: Those f-ing americans killed Osama', twittert Righton.

11:44 uur:
Van de Sande over de vreugde die vooral in Amerika is losgebarsten: 'De wraakacties beginnen waarschijnlijk met aanslagen op ambassades of met bomaanslagen op westerse doelen.' Hij noemt de 'vreugdedans' in Amerika niet verstandig, maar dat is volgens hem een rationele reactie op een emotioneel tafereel. 'In zo'n geval als de dood van Osama bin Laden doet het er niet toe wat verstandig is. Het is een diepliggend gevoel bij mensen om een overwinning op je tegenstander te vieren, ook al roept deze euforie weer een negatieve reactie op bij de tegenpartij.'

11:42 uur:
Massapsycholoog Hans van de Sande van de Rijksuniversiteit Groningen analyseert de gebeurtenissen van vanochtend. 'Voor de moslims is dit een bittere nederlaag. De dood van Osama bin Laden gaat gewroken worden. Dat is zo helder als wat', zegt hij.

11:41 uur:
De Europese beurzen wonnen vandaag voor de achtste dag op rij terrein. De dood van Bin Laden stuwde de handel. Vooral de index-gerelateerde fondsen deden het goed.

11:38 uur:
De Amerikaanse ambassades nemen veiligheidsmaatregelen, meldt CNN.

11:36 uur:
De missie duurde 40 minuten, meldt CNN. De Pakistaanse televisie liet beelden zien van een brandende villa van Bin Laden.

10:33 uur:
De dood van Osama bin Laden is een overwinning voor alle mensen die in vrede willen leven. Dat zei de Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Fay Hartog Levin. Ook is zijn dood volgens haar beter voor de veiligheid in de wereld. Hartog Levin bestempelde Bin Laden als een 'gezworen vijand en een gevaar voor de hele mensheid'. Ze noemde de reactie van de mensen die feest vierden in Washington en op Ground Zero in New York begrijpelijk.

11:29 uur:
Overal in Amerika wordt gevierd dat Bin Laden is gedood. CNN laat beelden zien van feestende menigtes. Bekijk hier een fotospecial.

11:23 uur: President Karzai van Afghanistan noemt het doden van Bin Laden 'belangrijk nieuws'. De Taliban moeten een les leren uit zijn dood, volgens Karzai.

11:20 uur: President Mwai Kibaki noemt de dood van Bin Laden tegen het persbureau AFP een 'daad van rechtvaardigheid' voor de slachtoffers van de bomaanslag van Al Qaida in 1998 op de Amerikaanse ambassade in Kenia. Daarbij vielen meer dan tweehonderd doden en raakten enkele duizenden mensen gewond, voornamelijk Kenianen.

11:18 uur:
Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken vindt dat de uitschakeling van Osama bin Laden de strijd tegen terrorisme een nieuwe impuls geeft. Volgens hem is en blijft de regering alert op de veiligheid van Nederlanders en Nederlandse belangen in het buitenland na de onverwachte dood van de Al Qaidaleider. 'Het was mooier geweest als Bin Laden levend gepakt zou zijn en voor een rechter verantwoording had moeten afleggen voor zijn daden. Niettemin is dit een historische gebeurtenis', aldus Rosenthal.

11:04 uur:
Islamabad lijkt iedere verwijzing naar mogelijke samenwerking bij de operatie verre van zich te houden. Dat zou de Taliban en andere moslimextremisten tot extra geweld aansporen.

10:56 uur:
De Amerikaanse regering waarschuwt Amerikaanse burgers in het buitenland om waakzaam te zijn voor eventuele vergeldingsacties en massbijeenkomsten te mijden.

Waarom werd de villa van Bin Laden niet gebombardeerd? Lees het hier

10:52 uur: EU-president Herman Van Rompuy en voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie zeggen in een gezamenlijke verklaring: 'De dood van Osama Bin laden maakt van de wereld een veiliger plek en laat zien dat zulke misdaden niet ongestraft blijven. Dit is een belangrijk resultaat in onze pogingen om de wereld te bevrijden van het terrorisme. De Europese Unie gaat door met het bestrijden van de gesel van het wereldwijde extremisme, schouder aan schouder met de VS, onze internationale partners en onze vrienden in de moslimwereld.'

10:48 uur: Eerder vanmorgen werd een foto van een dode Osama Bin Laden verspreid, maar deze bleek nep te zijn. Hij bleek in november 2010 gemaakt te zijn.

10:46 uur:
Jaap de Hoop Scheffer, voormalig secretaris-generaal van de NAVO: 'Pakistan staat in zijn hemd nu blijkt dat daar het huis staat waarin Osama bin Laden zich bevond. Het kan niet anders dan dat Pakistan dat geweten moet hebben. Ze hebben daar een goede geheime dienst. De uitschakeling van Bin Laden is een reiniging van de Amerikaanse ziel na de gebeurtenissen van 11 september. We mogen niet onderschatten wat dit voor de Amerikanen betekent', zei hij in KRO's Goedemorgen Nederland Radio.

10:39 uur: Woordvoerder Federico Lombardi van het Vaticaan: 'Osama Bin Laden had, zoals iedereen weet, de zware verantwoordelijkheid verdeeldheid en haat te hebben gezaaid onder de mensen, waarbij hij de dood veroorzaakte van tallozen en de godsdienst misbruikte voor deze doelen.'

10:32 uur: De grappen zijn niet van de lucht: 'BREAKING NEWS: Donald Trump demands Osama Bin Laden's death certificate', twitterde @Brian_GriffinFG. Zakenman Donald Trump voerde de laatste maanden een campagne tegen Obama. Hij denkt dat Obama niet in Amerika geboren is en vroeg herhaaldelijk om het geboortecertificaat van de president.

Hoe 'brak' het nieuws over de dood van Bin Laden? Lees het hier


10:24 uur:
De aanval op het huis van Bin Laden was volgens Pakistan 'in overeenstemming met het verklaarde Amerikaanse beleid'.

10:22 uur:
Het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken ziet de dood van Bin Laden als 'een grote slag tegen terroristische organisaties in de hele wereld'.

10:18 uur:
De internationale politieorganisatie Interpol heeft veiligheidsorganisaties opgeroepen extra alert te zijn op mogelijke vergeldingsacties van aanhangers van Osama bin Laden.

10.15 uur:
Een inwoner van Abbottabad, waar Bin Laden zich schuilhield, twitterde vannacht al over de aanval op de terroristenleider.

10:12 uur:
De eerste grappen worden ook al rondgestuurd via Twitter, zoals deze: 'Tweet of the day: Osama Bin Laden has unlocked the 72 virgins badge on @Foursquare.'

10:07 uur:
The Daily News opent met: 'Rot in Hell'.

10:06 uur:
Een veel gebruikte hashtag op Twitter is #OBL.

10:04 uur:
Omstanders op ground zero, op tv-zender CNN: 'Het is rechtvaardig voor Amerika en voor de mensen die vrienden en familie hebben verloren in 2001'.

10:03 uur:
Demissionair premier Yves Leterme van België reageert: 'De dood van Osama Bin Laden zorgt voor opluchting, maar zet ook aan tot waakzaamheid. De Belgische regering bekijkt de komende dagen of er extra veiligheidsmaatregelen genomen moeten worden.'

09:59 uur:
Persbureau Reuters trekt een eerder afgegeven foto van een bebloede Bin Laden weer in. De foto zou nep zijn.

09:56 uur:
Het is druk op 'ground zero' in New York. Honderden mensen vieren feest, ondanks het late tijdstip.

09:55 uur: Pakistanen wisten niet dat Osama 'in hun achtertuin woonde', twittert Volkskrant-correspondente Nathalie Righton.

09:53 uur:
De Pakistaanse autoriteiten waren niet van tevoren op de hoogte gesteld van de Amerikaanse commando-operatie. Dat meldden de Amerikaanse nieuwszender CNN en het Franse persbureau AFP op basis van bronnen in Washington.

09:50 uur:
De president van Pakistan heeft nog geen reactie gegeven.

09:47 uur:
Geert Wilders twitterde eerder vanochtend al: 'Historische dag: Osama Bin Laden, verantwoordelijk voor 3.000 doden op 9/11, is gevonden en gedood. Strijd tegen islamterreur gaat door.'

09:46 uur:
Jerzy Buzek, voorzitter van het Europees Parlement, doet ook een duit in het zakje: 'We zijn wakker geworden in een veiliger wereld. Hoewel de strijd van de internationale gemeenschap tegen het terrorisme niet voorbij is, is een belangrijke stap gezet in het gevecht tegen al Al Qaida om de veiligheid van miljoenen mensen te verzekeren: christenen, moslims, al degenen die geloven in een vreedzame samenleving.'

09:44 uur: De beveiliging en observatie bij de Amerikaanse ambassade in Den Haag is opgeschaald. Dat hebben betrouwbare bronnen vanochtend bevestigd, aldus het ANP.

09:43 uur:
SGP: 'Uitschakelen Bin Laden belangrijk moment in strijd tegen terrorisme. Bestrijden terrorisme vraagt lange adem en volharding.'

09:41 uur: Ook de New York Times zegt dat Bin Laden is 'begraven in zee'.

09:39 uur:
Veel Amerikaanse kranten hebben speciale edities uitgebracht. De New York Times kopt: 'An Emblem of Evil in the US, an Icon to the Cause of terror'.

09:33 uur:
Ook minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal reageert op het nieuws: 'Osama Bin Laden was het symbool voor de internationale terreur. Ik heb gehoord dat Pakistan heeft samengewerkt met de Amerikanen in de harde strijd tegen het terrorisme. Dat is een goed teken. Pakistan is een van de belangrijkste landen ter wereld en speelt een cruciale rol in de regio', zei Rosenthal op de NOS-radio.

09:31 uur:
De regering en de veiligheidsdiensten in Pakistan zijn vandaag begonnen aan een overleg, enkele uren nadat het nieuws bekend werd dat Bin Laden was gedood. De Pakistaanse president Asif Ali Zardari leidt de bijeenkomst in de hoofdstad Islamabad.

09:29 uur: Lees hier een verslag van Volkskrant-correspondente Nathalie Righton uit Kabul. 'Een nieuwe leider zal opstaan'.

09:28 uur: Arie Slob, de kersverse fractievoorzitter van de ChristenUnie reageert ook. 'Dood van Osama bin Laden betekent gevoelige slag voor Al Qaida. Hoop dat Amerikanen en de rest van de wereld beheerst blijven in reacties', stelt hij op Twitter.

09:26 uur:
Reactie uit Japan, via de Japanse minister van Defensie Toshimi Kitazawa: 'Het is lastig te voorspellen wat voor vergeldingsactie op de dood van Osama zouden kunnen volgen. Maar we hebben het veiligheidsniveau verhoogd op onze militaire bases en posten', zo meldde hij aan persbureau AFP.

09:25 uur:
Het stoffelijk overschot van terreurleider Osama Bin Laden heeft een zeemansgraf gekregen, meldt nu ook het ANP.

09:17 uur:
Het feit dat het lichaam van Osama Bin Laden niet te zien zal zijn, zal waarschijnlijk leiden tot meer complottheorieën.

09:14 uur:
De Nederlandse regering heeft verheugd gereageerd op het nieuws dat Osama Bin Laden is uitgeschakeld. Het terrorisme dreigingsniveau wordt niet aangepast.

09:10 uur: Het lichaam van Osama zou in zee zijn gedumpt, meldt CNN. Dit is nog niet officieel bevestigd.
De Amerikanen zijn bang dat een graf een bedevaartsoord zou worden.

09:08 uur:
De handelsweek begon vandaag in Amsterdam positief. De dood van terroristenleider Osama Bin Laden stuwde het sentiment. De olieprijs ging dankzij het nieuws omlaag, wat ook een positief effect had op de stemming.

09:07 uur: PvdA-leider Job Cohen: 'Goed dat het symbool van internationaal terrorisme is neergehaald. Het zal de veiligheid in de wereld op dit moment niet verder helpen, maar op den duur hopelijk wel.'

09:04 uur:
Zometeen op vk.nl, een verslag van Volkskrant-correspondente Nathalie Righton vanuit Kabul.

09:03 uur:
Bij de Amerikaanse ambassade in Den Haag was het vanochtend voor openingstijd rustig. Aan niets was te merken dat de Verenigde Staten Osama Bin Laden hebben uitgeschakeld. Voor zover waarneembaar zijn geen extra veiligheidsmaatregelen genomen.

09.00 uur:
Oeps. Een presentator van Fox-news zei vanochtend per ongeluk: 'President Obama is in fact dead'.

08:55 uur:
Opmerkelijke reactie uit India, via de Indiase minister van Binnenlandse Zaken Palaniappan Chidambaram: 'We hebben er met grote zorg kennis van genomen dat president Obama in zijn toespraak zei dat het vuurgevecht waarin Osama Bin Laden is gedood plaatshad in Abbottabad, diep in Pakistan. Dit feit onderstreept onze bezorgdheid dat terroristen die aangesloten zijn bij verschillende organisaties in Pakistan een schuilplaats vinden.'

08.55 uur: Tweet van Volkskrant-correspondente Nathalie Righton in Pakistan: 'Eerste reacties op straat in Kabul op dood Osama: dit is niet eind Al Qaida: nieuwe nog sterkere, jonge leider zal opstaan.'

08:40 uur: De dood van Bin Laden is van enorme politieke betekenis voor Obama. Lees hier een analyse

08:38 uur: De Amsterdamse politie wil niet zeggen of zij het Amerikaanse consulaat op het Museumplein in de hoofdstad extra beveiligd. Zij doet nooit mededelingen over dit soort kwesties, aldus een woordvoerder vanochtend.

08:34 uur:
Er staan nog 'honderden, duizenden mensen' voor het Witte Huis, aldus CNN.

08:31 uur:
Interessant weetje: de dood van Adolf Hitler in 1945 werd ook op 1 mei (lokale tijd) aangekondigd.

08:24 uur:
Pakistaanse tv-zenders toonden vanochtend beelden van wat het bebloede gezicht zou zijn van Osama Bin Laden.

08:20 uur:
Het lichaam van Bin Laden zal niet op het vaste land begraven worden, meldt de Amerikaanse zender ABC. De Amerikaanse regering is van plan om het lichaam 'in de zee te begraven'.

08:15 uur:
D66-leider Alexander Pechtold op Twitter: 'Van mij had hij zich mogen verantwoorden voor een internationaal gerechtshof. Opsteker voor Obama.'

08:13 uur: Geert-Jan Knoops, hoogleraar internationaal strafrecht, is kritisch over de gang van zaken. 'Het is verrassend dat de definitieve uitschakeling van Osama nu een feit is. Het Pentagon wist al lange tijd waar Osama zat: zolang ze hem maar goed in de gaten hielden, was er geen directe noodzaak om hem te doden. Juridisch bekeken is de zaak ook bijzonder interessant, want het internationaal recht staat het niet toe om zomaar een tegenstander te doden. Volgens het internationale recht had hij gearresteerd moeten worden en aan de VS uitgeleverd moeten worden om daar te worden berecht, zoals bijvoorbeeld met Milosevic ook is gebeurd.'

Hoe werd Osama Bin Laden gepakt? Lees het hier


08:08 uur:
De Council on American-Islamic Relations (CAIR), een van de belangrijkste moslimorganisaties in de Verenigde Staten, reageerde vanochtend: 'We sluiten ons aan bij onze medeburgers in het verwelkomen van de boodschap dat Osama bin Laden door Amerikaans militair personeel is uitgeschakeld als bedreiging van onze natie en de wereld. Zoals we al herhaaldelijk hebben gesteld na de aanslagen van 11 september 2001 is Bin Laden geen aanvoerder van moslims of de islam. In feite heeft hij samen met Al Qaida naast de dood van duizenden Amerikanen, ook de dood van ontelbare moslims in de wereld veroorzaakt.'

Wat betekent de dood van Bin Laden voor Al Qaida? Lees hier het commentaar van Volkskrant-correspondente Nathalie Righton.

Lees hier de belangrijkste feiten rondom de dood van Osama Bin Laden.

08:04 uur: De olieprijs ging vanochtend omlaag na het nieuws dat Osama bin Laden is gedood.

08:02 uur:
Bij de aanval op het huis van Bin Laden zouden twee van zijn vrouwen en vier zoons van de terroristenleider zijn gearresteerd, zo meldt de Amerikaanse tv-zender CBS.

08:00 uur:
Het lichaam van Bin Laden wordt nu op de luchthaven van Bagram bewaard, meldt Volkskrant-correspondente Nathalie Righton.

07:58 uur:
Minister Hans Hillen (Defensie): 'Het is misschien een mooie dag voor de wereld en de veiligheid, maar terreur heeft vele gezichten en de meeste kennen we niet. Symbolisch is het misschien een goed moment, maar het is nog niet veiliger. Vergeldingsacties zouden altijd kunnen. Maar los daarvan is het goed dat de Verenigde Staten deze strijd gevoerd hebben. Jammer dat hij niet levend gepakt kon worden. Een proces is altijd beter.'

Kijk hier voor een overzicht van de belangrijkste reacties op de dood van Osama bin Laden.

07:53 uur: De radicaalislamitische Tehrik-e-Taliban Pakistan (TTP) heeft ontkend dat terroristenleider Osama bin Laden dood is. Dat meldde de Pakistaanse nieuwszender Geo News vanochtend. De TTP is een los verband van dertien extremistische organisaties die verantwoordelijk worden gehouden voor een lange reeks gewelddaden in Pakistan.

07:52 uur: Osama bin Laden is tijdens de aanval op zijn huis in zijn hoofd geraakt, dat meldt CNN.

07:42 uur:
De Verenigde Staten zullen het lichaam van de omgebrachte terroristenleider Osama bin Laden volgens de islamitische regels behandelen. Dat meldde een Amerikaanse functionaris vandaag.

07:40 uur:
De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) ziet 'vooralsnog geen reden om specifiek voor Nederland het dreigingsniveau aan te passen', aldus een woordvoerder. Wel moet Nederland 'onverkort alert blijven, want terroristen kunnen nog steeds ieder moment op onverwachte plekken toeslaan.'

07:39 uur:
Honkbalfans in Philadelphia begroetten gisterenavond (lokale tijd) enthousiast het nieuws dat Osama bin Laden door Amerikaanse militairen is gedood. In de negende inning begon een deel van het publiek bij de wedstrijd tussen de Philadelphia Phillies en de New York Mets 'USA USA' te scanderen. Naarmate meer toeschouwers het nieuws op hun mobiele telefoons bevestigd zagen werden de spreekkoren luider.

07:36 uur: Premier Mark Rutte: 'Een belangrijke slag is toegebracht aan het terreurnetwerk Al Qaeda. Osama bin laden heeft verschrikkelijke daden op zijn geweten.' Rutte spreekt lof uit voor de moed en vastberadenheid van de troepen die de operatie hebben uitgevoerd en heeft de complimenten ook overgebracht aan de Amerikaanse president Barack Obama. 'Hiermee is de strijd tegen terreur zeker nog niet voorbij', aldus Rutte.

07: 30 uur: De reacties op de dood van Osama Bin Laden stromen binnen.

De websites van de Amerikaanse overheid zijn bijgewerkt Beeld reuters
De websites van de Amerikaanse overheid zijn bijgewerktBeeld reuters
Satellietfoto van de 'compound' waar Bin Laden verbleef. Beeld afp
Satellietfoto van de 'compound' waar Bin Laden verbleef.Beeld afp
null Beeld
Mensen vieren de dood van Bin Laden in de westindiase stad Ahmedabad Beeld reuters
Mensen vieren de dood van Bin Laden in de westindiase stad AhmedabadBeeld reuters
Een man kijkt naar televisiebeelden over de dood van Bin Laden in Basra, Irak. Beeld ap
Een man kijkt naar televisiebeelden over de dood van Bin Laden in Basra, Irak.Beeld ap
Het gebouw in Pakistan waar Osama Bin Laden verscholen zat Beeld epa
Het gebouw in Pakistan waar Osama Bin Laden verscholen zatBeeld epa
Feestvierders op Times Square in New York Beeld reuters
Feestvierders op Times Square in New YorkBeeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld getty
Beeld getty
De beveiliging op het vliegveld van Manilla is verscherpt Beeld epa
De beveiliging op het vliegveld van Manilla is verscherptBeeld epa
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld reuters
Beeld reuters
Deze foto is vrijgegeven door het Witte Huis. President Obama zat zondag veel in the Situation Room. Beeld ap
Deze foto is vrijgegeven door het Witte Huis. President Obama zat zondag veel in the Situation Room.Beeld ap
null Beeld getty
Beeld getty
Feestvierders voor het Witte Huis Beeld bruno
Feestvierders voor het Witte HuisBeeld bruno
null Beeld bruno
Beeld bruno
null Beeld
Meer over