De donkere kamer van Damokles **

Integer, respectvol naar het werk, keurig, maar mist een zekere virtuositeit, net dat beetje pit.

Theater

Van W.F. Hermans door Hummelinck Stuurman Theaterbureau. Bewerking/ regie Ger Thijs. Stadsschouwburg Haarlem, 28/9

Tournee t/m 1/2/2014. Toptheater.nl

Hij is klein van stuk, heeft geen baardgroei en zijn vrouw bedriegt hem. Henri Osewoudt, sigarenhandelaar te Voorschoten, stelt niet veel voor, zo vindt hij zelf ook. Als hij op een dag de kans krijgt iets meer te gaan betekenen door bij het verzet te gaan, grijpt hij die mogelijkheid meteen aan. Een ander leven lonkt.

Osewoudt is het hoofdpersonage uit De donkere kamer van Damokles, een van de bekendste boeken van Willem Frederik Hermans. Sinds dit weekeinde is hij ook op toneel te zien: theatermaker Ger Thijs zette zich aan deze klassieker uit 1958 en voegde die aldus toe aan zijn reeks van eerdere romanbewerkingen en -regies voor theater (onder meer Couperus, Bordewijk, Haasse).

Thijs doet dat op de voor hem kenmerkende wijze: integer, respectvol naar het werk, keurig. Maar als voorstelling mist het vaak net dat beetje pit, dat beetje extra dat het boven puur een boek-op-de-planken uittilt; een zekere virtuositeit in aanpak, verrassing. Dat is met deze Donkere kamer alweer niet anders.

Aan het begin van de voorstelling wordt Osewoudt ondervraagd op verdenking van landverraad: zijn daden bij het verzet blijken door onduidelijkheden omgeven.

De enige persoon die opheldering kan geven, is de illustere Dorbeck, opdrachtgever van Osewoudt, iemand die ook nog eens als twee druppels water op hem lijkt. Wat er ook gebeurt, Dorbeck duikt niet op en de spanning stijgt.

Maar niet echt. Zelfs Hein van der Heijden als Osewoudt en Victor Löw als diens ondervrager slagen er niet in de voorstelling reliëf te geven, ook de anderen zijn vaak vlak.

Vaart heeft het genoeg: in zo'n anderhalf uur is het verhaal - in flashbacks, tegen een sober, adequaat decor - verteld.

Maar de personages, afgezien misschien van een klein moment hier of daar, blijven van papier, helaas.

undefined

Meer over