SATIRE

De dingen die goed gingen in de EK-kwalificatie

Na tien wedstrijden zit de EK-kwalificatiereeks van het Nederlands elftal erop. In die 940 minuten voetbal ging er veel mis, maar er waren ook een hoop dingen die goed gingen. We zetten de belangrijkste twee op een rij.

null Beeld AFP
Beeld AFP

1. De ingooi van Gregory van der Wiel tegen Letland

Riga, 12 juni 2015.

Letland-Nederland

Het is de 17de minuut als de Letse middenvelder Janis Ikaunieks de bal als laatste raakt, voordat deze traag maar onherroepelijk over de zijlijn rolt. Het Skontostadion houdt de adem in. De scheidsrechter kent geen twijfel: Nederland krijgt een ingooi. Iedereen kijkt naar Gregory van der Wiel. Van der Wiel weet het, deze ingooi is voor hem. De 5 seconden waarin hij naar de zijlijn loopt, lijken minuten te duren. Hij pakt de bal op, ziet hoe Luciano Narsingh vrijstaat en twijfelt geen moment. Gregory van der Wiel gooit in. De bal belandt inderdaad bij Narsingh en heel Nederland weet: dit ging goed.

Gregory van der Wiel (M) in duel met Lucas Digne (R) van Frankrijk tijdens een vriendschappelijke oefeninterland in het Stade de France. Beeld anp
Gregory van der Wiel (M) in duel met Lucas Digne (R) van Frankrijk tijdens een vriendschappelijke oefeninterland in het Stade de France.Beeld anp

2. De toss tegen Kazachstan

Astana, 10 oktober 2015

De toss tegen Kazachstan staat op het punt van beginnen. Aanvoerder Robben is geblesseerd, reserve-aanvoerder Van Persie zit op de bank. Alles hangt af van derde aanvoerder Wesley Sneijder. Alleen hij kan deze toss winnen. Met het lood in de schoenen loopt hij richting de Franse scheidsrechter Clément Turpin en Samat Smakov, de aanvoerder van Kazachstan. Sneijder denkt al dagen aan die ene vraag, waarop alleen het lot het antwoord weet. De Utrechter besluit dat het kop moet worden. Turpin stelt de vraag echter niet aan Sneijder maar aan Smakov. 'Kop', zegt de Kazach gedecideerd. De wereld van Sneijder stort heel even in. Twee seconden later kleurt de zwaartekracht oranje. Munt. Wesley Benjamin Sneijder heeft de toss gewonnen.

Wesley Sneijder scoort en viert de 0-2. Beeld anp
Wesley Sneijder scoort en viert de 0-2.Beeld anp
Meer over