De Decembermoorden, een donkere wolk boven Suriname

De Decembermoorden hangen al bijna dertig jaar lang als een donkere wolk boven Suriname. De belangrijkste verdachten zijn niet bestraft maar juist opgeklommen naar de top. Vandaag werd de rechtszaak tegen hoofdverdachte Desi Bouterse en de andere aangeklaagden opgeschort. Een overzicht van de zware bevalling van het proces.

Desi Bouterse in 1980. Beeld anp
Desi Bouterse in 1980.Beeld anp

8 en 9 december 1982
Militairen lichten 15 tegenstanders van het legerbewind van hun bed. Ze worden naar Fort Zeelandia in Paramaribo gebracht en daar doodgeschoten. Bouterse zegt dat hij niet bij het bloedbad aanwezig was.

April 1993
Bouterse stapt op als legerleider.

1 november 2000
Het Openbaar Ministerie in Suriname moet een vooronderzoek beginnen naar Bouterse en andere verdachten van de Decembermoorden. Dat bepaalt het gerechtshof in Paramaribo. Het vooronderzoek wordt in november 2004 afgerond. De hoofdofficier van justitie besluit Bouterse en de anderen te vervolgen.

19 mei 2001
De enige overlevende van de Decembermoorden, Fred Derby, overlijdt aan een hartaanval. Hij was de belangrijkste getuige tegen Bouterse.

1 april 2007
Bouterse's Nationale Democratische Partij stelt een amnestiewet voor. De partij wil dat Bouterse en de andere verdachten niet langer worden vervolgd voor de Decembermoorden. Het wetsvoorstel wordt enkele weken later voor het eerst behandeld in het Surinaamse parlement.

14 juni 2007
Het laatste obstakel voor een proces tegen Bouterse en zijn medeverdachten wordt weggenomen. De aangeklaagden hadden bezwaar aangetekend tegen vervolging, maar het Hof van Justitie in Paramaribo wijst dat af.

30 november 2007
Het Decembermoordenproces gaat van start. Bouterse komt niet opdagen.

25 mei 2010
De partij van Bouterse wint de parlementsverkiezingen en vormt een verrassende coalitie met Bouterse's aartsrivaal Ronnie Brunswijk.

19 juli 2010
Bouterse wordt gekozen tot president van Suriname. Op 12 augustus legt hij de eed af.

23 maart 2012
Een belangrijke getuige zegt dat Bouterse zelf twee slachtoffers van de Decembermoorden (Cyrill Daal en Soerindre Rambocus) heeft doodgeschoten.

4 april 2012
Het parlement in Suriname neemt de amnestiewet aan, waardoor Bouterse en de andere verdachten niet langer kunnen worden vervolgd voor de Decembermoorden. Nederland roept de ambassadeur voor overleg terug uit Suriname.

11 mei 2012
Krijgsraad schort proces op, totdat duidelijk is of de omstreden amnestiewet in strijd met de grondwet is.

Meer over