Nieuws

De deal is beklonken: moederbedrijf van Bijenkorf in Thais-Oostenrijkse handen

De Bijenkorf krijgt definitief een nieuwe eigenaar. Selfridges Group, het Britse moederbedrijf van de warenhuisketen, wordt overgenomen door een Thais en een Oostenrijks bedrijf, die samen al warenhuizen in Berlijn en Milaan bezitten.

Pepijn de Lange
Een lange rij voor de ingang van de Bijenkorf in Den Haag op 18 december, de dag waarop strengere coronamaatregelen werden aangekondigd.  Beeld Freek van den Bergh
Een lange rij voor de ingang van de Bijenkorf in Den Haag op 18 december, de dag waarop strengere coronamaatregelen werden aangekondigd.Beeld Freek van den Bergh

Selfridges kwam tien jaar geleden in handen van de Canadese familie Weston, maar na het overlijden van pater familias W. Galen Weston in april wilden de erfgenamen er vanaf. Begin deze maand werd al bekend dat het Thaise winkelconglomeraat Central Group, dat graag wil uitbreiden in Europa, interesse had. Nu is de deal beklonken: volgens de BBC is met de overname 4 miljard Britse pond gemoeid, omgerekend 4,7 miljard euro.

Central Group is samen met het Oostenrijkse vastgoedconcern Signa al eigenaar van onder meer het Berlijnse warenhuis KaDeWe (Kaufhaus des Westens) en het Italiaanse Rinascente. Daarnaast heeft Central Group veel winkelbezittingen in Thailand. Signa is eigenaar van verscheidene luxehotels in Europa en nam twee jaar geleden met een andere partij het iconische Chrysler Building in New York over.

‘Voorrecht’

Central Group en Signa krijgen ieder een belang van 50 procent in Selfridges. De topman van Central Group spreekt in een toelichting van een ‘voorrecht’ om Selfridges over te nemen. De Canadese warenhuisbezittingen van Selfridges blijven in handen van de familie Weston. Over de deal zijn geen financiële details bekendgemaakt.

Sectoreconoom Dirk Mulder van ING zei eerder tegen de Volkskrant dat een overname door Central Group voor de Bijenkorf niet nadelig hoeft te zijn. ‘Een nieuwe eigenaar kan nieuwe inzichten meebrengen. De eerdere drama’s rond Hema en V&D hebben laten zien dat de retail niet al te positieve ervaringen heeft met private-equitybedrijven. Maar de Central Group heeft al warenhuizen in Europa en dus kennis van deze markt. Daarvan kan ook de Bijenkorf profiteren.’

De Bijenkorf heeft in Nederland nog zeven filialen, in Amstelveen, Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Maastricht, Rotterdam en Utrecht. In 1870 begon de warenhuisketen als naaiwinkel in de hoofdstad. In 1915 verhuisde het bedrijf naar het pand bij de Dam, waar nog steeds de bekendste vestiging van het warenhuis staat. Tien jaar geleden ging De Bijenkorf over van Maxeda naar Selfridges Group. Anderhalf jaar later kondigde de Bijenkorf aan vijf van de twaalf winkels te sluiten.

Meer over