De Correspondent begint zonder Klöpping

AMSTERDAM - Tegenslagjes en een misverstand bij het begin van De Correspondent, het journalistieke platform dat maandag online is gegaan - zonder advertenties, maar met betalende leden. Twee eerder aangekondigde auteurs ontbreken: NRC-columnist Henk Hofland is ziek en internetondernemer Alexander Klöpping is nog even druk met televisiebeslommeringen. Dat journalist Joris Luyendijk bijdragen zou gaan leveren, zoals initiatiefnemer Rob Wijnberg bij de presentatie in maart van dit jaar nog meldde, blijkt nooit de bedoeling te zijn geweest: Luyendijk is adviseur en inspirator. Wie er alvast zeker geregeld virtueel gaan publiceren in een behoorlijk royale lay-out, onder anderen: Femke Halsema, Jelle Brandt Corstius, Arnon Grunberg, Joris van Casteren, David Van Reybrouck en Monique Samuel; ieder vanuit zijn eigen specialisatie. Wijnberg, filosoof en voormalig hoofdredacteur van nrc.next, wil met het platform onderscheidende journalistiek entameren, 'het dagelijkse medicijn tegen de waan van de dag', 'gedreven door de fascinaties en specialismen van intelligente, nieuwsgierige journalisten en auteurs'.

'Verhaal van de dag' is een uitgebreid stuk over de terugkeer van de muur aan de grens, (driekwart van de grensmuren is gebouwd in de afgelopen dertien jaar), maar de onderscheidende journalistiek krijgt op de dag van de lancering vooralsnog goeddeels gestalte in een introductie en uitnodigingen tot interactie met de leden. Zo kondigt Grunberg aan dat hij als 'hotelmens' gaat onderzoeken hoe verbonden de mens moet zijn met het stukje grond waarop hij werkt, woont en slaapt. De correspondent 'maatschappij gedrag & groepen' Vera Mulder gaat 'iets doen waar ik zoveel van houd, dat ik ermee zou trouwen als het kon: het maken van reportages over mensen'. Ze deed het al eerder, voor Vrij Nederland, De Gelderlander en De Groene Amsterdammer, maar onderscheid is er: 'Nu staat mijn gezicht groot naast het verhaal'. 'Geen krant en tijdschrift meer om achter te schuilen.' De correspondent 'technologie en surveillance' Maurits Martijn zoekt contact: wat zal hij internetcriticus Evgeny Morozov, die hij binnenkort interviewt, vragen?

Iets van waan schemert toch door in een reportage over een participatiegezin, waarin dochter Mees (5) al het gras maait en de werkloos geraakte vader uitlegt dat er in de familie niet langer sprake is van eenrichtingsverkeer. '...het is dan ook van belang de opvoeding heel sterk in een marktcontext te plaatsen: een systeem van vraag en aanbod waar iedereen de kans krijgt zijn eigen leven vorm te geven.' Het artikel met de melding dat de medewerkers van de Amerikaanse geheime dienst NSA ook exen en bedpartners bespioneren, is ook verbonden aan de actualiteit; The Wall Street Journal berichtte er al over.

De Correspondent is zeker qua financiering onderscheidend: wie alle artikelen wil lezen, moet lid zijn en betaalt 60 euro per jaar. Je kunt de stukken delen met anderen. Inmiddels hebben zich ruim 20 duizend leden aangemeld. Donateurs gaven 172 duizend euro. De site heeft vier aandeelhouders: Wijnberg zelf, uitgever Ernst-Jan Pfauth, De Groene Amsterdammer (waarmee af en toe artikelen zullen worden uitgewisseld) en ontwerpbureau Momkai, dat het platform vormgeeft. Zij ontvangen hooguit 5 procent van de winst.

undefined

Meer over