De complotgekken van vandaag zijn de visionairs van morgen

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Ja, nee. Het was volgens de autoriteiten geen aanslag, maar waarom hoorden we dan niets over de achtergrond van deze 45-jarige 'Amsterdammer'? Kijk je een beetje kritisch naar het hele gebeuren, dan valt toch vooral op wat de politie allemaal níét vertelt. Tientallen camera's op dat plein en dan 'toevallig' net geen beelden? Right. Een black-out, zegt u? Net nadat je op een groep mensen bent ingereden? Je mag daar ook helemaal niet rijden trouwens. Raar verhaal hoor.

Hoewel inmiddels bekend was dat het ongeval op het Stationsplein in Amsterdam het gevolg was van een 'onwelwording', was niet iedereen van plan zich dit zomaar door de neus te laten boren. Nu is bij een aanslag in Amsterdam de kans nogal groot dat er geen Nederlanders onder de slachtoffers zijn, maar uitgerekend drie Israëlische toeristen, dat kon toch geen toeval zijn.

Esther Voet, voormalig directeur van het CIDI, wilde het tot op de bodem uitgezocht hebben. En ook Leon de Winter vond het niet pluis. In zijn Telegraaf-column schreef hij dat we best eens beter naar dat diabetesverhaal mochten kijken. Want als we nou voor het gemak aannamen dat de boosdoener een moslim was, was het dan niet opvallend dat die juist nu, midden in de ramadanmaand, zijn auto een menigte in stuurde? Leon had zijn internist gebeld en die zei dat een 'diepe hypo' (een lage bloedsuikerspiegel) een mens inderdaad 'raar, agressief en verward' maakt. Dus daar had je het misschien al. Toch weer eventueel de islam.

Natuurlijk, altijd prettig om een schuldige aan te kunnen wijzen. Een linkse gek in Washington die te makkelijk aan een vuurwapen kan komen, een Londense huisjesmelker die met het veronachtzamen van de brandveiligheid een paar devaluerende ponden denkt uit te sparen. Maar juist als het minder duidelijk is, kun je de waarheid heerlijk naar je hand zetten. Het kan natuurlijk gebeuren dat vier partijen er onderling niet uitkomen, de zaken zijn zoveel overzichtelijker als die linkse kutklaver zichzelf weer eens belangrijker vond dan het landsbelang. Beetje principieel lopen doen. Dat doe je maar in campagnetijd, vriend. Waar er vier ruziën, hebben er drie geen schuld.

Mensen zoeken hun antwoorden nou eenmaal graag binnen het eigen straatje. En als je aan de anti-islamlaan woont, mag je zelfs een flink eind van het padje gaan om de gewenste bestemming te bereiken. Een theorietje is zo in elkaar gedraaid: die Jesse is een halve Marokkaan, hè? Niet praktiserend, zegt-ie, maar zoiets raak je niet zomaar kwijt. Was het niet de internist van Leon de Winter die ooit zei: diepe hypo maakt je raar en verward? Maar het zal wel weer toeval zijn, dat de formatie uitgerekend deze maand is geklapt.

Nee, uitermate comfortabel om je voortdurend in je eigen gelijk te nestelen. Al is het met geraaskal. Zo hangen al die aanslagen in Europa direct samen met de opkomst van IS, die een direct gevolg is van de Irak-oorlog, die er nooit zou zijn geweest zonder diens felle pleitbezorgers als, hieperdepiep, Leon de Winter! Toch begrijpen we De Winter en de zijnen maar al te goed. Als het straks een keer echt mis gaat, hebben zij het mooi altijd al gezegd. Zo werkt het. De complotgekken van vandaag zijn de visionairs van morgen. De hypochonder krijgt altijd een keer gelijk.

Voor de komende vaderdag adviseren wij u de volgende mening:

Weer een stropdas. Zal wel weer toeval zijn.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Melle Runderkamp en Simon Hendriksen op Twitter: @Betmannetjes

Meer over