Column

De buikriem is aangehaald, de vette jaren zijn voorbij

Genieten, dat gaat nog best lastig worden.

Jeffrey Bruma (L) baalt na de 1-0 van Shane Long (R) van Ierland tijdens de oefeninterland. Beeld anp
Jeffrey Bruma (L) baalt na de 1-0 van Shane Long (R) van Ierland tijdens de oefeninterland.Beeld anp

Omdat het maar niet lukte om in de stemming te komen, heb ik op mijn Griekse vakantieadres meegedaan aan de 'De voor-wie-ben-ik-dan EK-wijzer' die de Volkskrant online zette. Oostenrijk was de uitkomst. Dat maakte het er allemaal niet beter op.

Bij Oostenrijk voel ik niets. Ik weet ook niks van het voetballand Oostenrijk. Dat Oostenrijk een van de deelnemers is aan het Europees kampioenschap wist ik dan weer wel, want alle landen waar het voetbal enigszins is ontwikkeld, plus Albanië, zijn in Frankrijk van de partij, op één na.

Genoemde EK-wijzer werd gemaakt om te bepalen wie ik dan wél zou moeten aanmoedigen. Ik waagde een nieuwe poging en besloot de EK-wijzer zo in te vullen dat Griekenland mijn favoriete land zou worden.

Vraag 7 ('Is het wenselijk dat een land de vorm van een laars heeft?') werd dus met een krachtig 'nee' beantwoord. Bij de vraag van welk type man ik de 'goed ontwikkelde kuiten' het meest apprecieer, koos ik voor 'klein en donker'. Toen Hongarije mijn land werd, ben ik er maar mee gestopt.

Het is niet allemaal flauwekul. Aan de EK-wijzer ligt de gedachte ten grondslag dat het EK alleen te pruimen is als 1. Nederland deelneemt of 2. je supporter bent van een land. Dat is natuurlijk grote onzin, wat de Betrouwbare Mannetjes ('Neutraal kijken is geen optie') ook beweren.

Zelfs Willem Vissers stelde vrijdag de vraag welke van de 24 landen we nu dan maar moeten omarmen. Ik kon me overigens vinden in zijn eindadvies, 'onbekommerd genieten'.

Door de afwezigheid van Oranje zijn de voetballiefhebbers de komende weken weer onder elkaar. Volgens het 'Sportsector Merkenonderzoek 2016', dat deze week na een peiling onder 2.400 mensen door het bureau Hendrik Beerda werd gepubliceerd, is de interesse van Nederlanders in het EK minimaal.

Erger nog, de Tour de France is véél populairder. Dat was even schrikken. Daarnaast zijn Nederlanders pessimistisch over de toekomst van het voetbal. Er is na het EK-debacle weinig vertrouwen dat het snel goed komt.

De vraag hoe het zo ver heeft kunnen komen is al vaak gesteld, maar nog niet bevredigend beantwoord. Wie zich er makkelijk van af wil maken, geeft Bert van Oostveen de schuld of Danny Blind, of allebei. Ik opteer voor Guus Hiddink, maar het was natuurlijk vooral het gebrek aan kwaliteit dat ons de das heeft omgedaan.

Tekst gaat verder onder de foto.

Phillip Cocu in duel met de Ier Matt Holland, rechts Patrick Kluivert. Op Lansdowne Road werd verloren met 1-0, waardoor Oranje vrijwel zeker werd uitgeschakeld voor het WK 2002. Beeld anp
Phillip Cocu in duel met de Ier Matt Holland, rechts Patrick Kluivert. Op Lansdowne Road werd verloren met 1-0, waardoor Oranje vrijwel zeker werd uitgeschakeld voor het WK 2002.Beeld anp

Het is aanlokkelijk het als een incident af te doen, zoals Seedorf donderdag in Parijs deed. Nederland is een klein land, dit gebeurt af en toe, zei hij.

Te makkelijk, Clarence. De laatste keer dat Oranje zich sinds 1988 niet plaatste voor een eindronde, was in 2001, voor het WK. In de beslissende wedstrijd in Ierland bracht bondscoach Van Gaal een elftal op de been met drie spelers van Barcelona, twee van Chelsea en een van Manchester United en Lazio Roma. Van der Sar stond op doel.

Kom daar tegenwoordig maar eens om. Het niveau van het Nederlandse voetbal is zo gedaald dat nog maar drie buitenlandse spelers uit de eredivisie in Frankrijk aantreden. In Japan en Zuid-Korea 2002 waren dat er achttien. Zelfs graszoden voor de stadions levert Nederland niet meer, noch bondscoaches.

In Frankrijk loopt alleen een scheidsrechter rond, een in Lens verdwaalde perschef en natuurlijk Michael van Praag.

Dit is geen incident, dit gaat nog járen duren. Dat Nederland de afgelopen anderhalve maand twee EK-deelnemers versloeg en gelijkspeelde tegen een derde, is een monster zonder enige waarde.

Bevriende journalisten appten na aankomst in Frankrijk deze week foto's door van de inhoud van de minibar op hun hotelkamers. Op de foto's stond alleen een fles water. Water! Dat was vroeger anders.

De symboliek droop van de foto's af. De buikriem is aangehaald, de vette jaren zijn voorbij. Onbekommerd genieten, het gaat de komende weken nog knap lastig worden.

Paul Onkenhout is redacteur van de Volkskrant.

Reageren? twaalfdeman@volkskrant.nl

Meer over