De brief voor de koning/The Curious Case of Benjamin Button/Searching for Sugar Man

BEREND JAN BOCKTING

De brief voor de koning

15.30-17.05 uur Ned 3

(Pieter Verhoeff, 2008) De verfilming van het populaire jeugdboek van Tonke Dragt uit 1963 liet lang op zich wachten; voor de verbeelding van het historische verhaal moest immers 7,5 miljoen euro bij elkaar worden geschraapt. Oorspronkelijk zou Pieter Kuijpers de film regisseren - het verhaal dat hij wilde maken bevatte echter nogal wat elementen die van The Lord of the Rings zouden zijn afgekeken. Over de aankomende ridder Tiuri (Yannick van de Velde), die een verzegelde brief moet bezorgen bij de koning van een nabijgelegen land en tijdens zijn reis spannende maar kindvriendelijke avonturen beleeft, maakte Pieter Verhoeff (Nynke) uiteindelijk een geslaagde kruising tussen jongensboek, kostuumfilm, coming-of-age-drama en roadmovie

The Curious Case of Benjamin Button

20.00-23.15 uur Net 5

(David Fincher, 2008) Een van de zeldzame tegenvallers in het oeuvre van David Fincher (Seven, Fight Club, The Social Network). En dat terwijl de premisse van The Curious Case of Benjamin Button al even wonderlijk is als zijn titel. Benjamin, gespeeld door Brad Pitt, wordt jonger in plaats van ouder: hij komt ter wereld als een bejaarde en sterft als een pasgeborene. Als kleuter met rimpels ontmoet hij Daisy (Cate Blanchett), op dat moment een jaar of 10. Die ontmoeting leidt tot een levenslange romance waarin innerlijke aantrekkingskracht vooropstaat. De make-up en special effects die Pitt in omgekeerde volgorde laten verouderen, overtuigen volledig maar de uiteindelijke vertelling is te afstandelijk en te braaf.

Searching for Sugar Man

20.25-22.00 uur Ned 2

(Malik Bendjelloul, 2012) Het onwaarschijnlijke en sprookjesachtige verhaal van de mysterieuze Amerikaanse singer-songwriter Rodriguez, die zonder het zelf te weten in Zuid-Afrika uitgroeide tot cultfiguur. Zuid-Afrikaanse fans, onder wie een journalist en een platenzaakeigenaar, begonnen een zoektocht naar de zanger, die pas na de komst van internet tot succes leidde. De Zweed Malik Bendjelloul (Man on a Wire) loste het gebrek aan archieffilmmateriaal onder meer op door met inventief gebruik van animatie de suggestie van voortdurende beweging tot stand te brengen, waardoor je als kijker deelgenoot wordt van die zoektocht, terwijl het eigenlijke verhaal 'gewoon' wordt verteld door pratende hoofden.

undefined

Meer over