De Botoxbaron: een bespotte pionier (1949-2015)

Hij was hofleverancier van botox aan de rijken van Amerika. Ze noemden hem de Botoxbaron. Zondag overleed dokter Fredric Brandt in zijn huis in Miami. Hij werd 65.

Dokter Fredric Brandt op een foto uit 2009. Beeld ap
Dokter Fredric Brandt op een foto uit 2009.Beeld ap

The New York Times schetst het portret van een (ten onrechte) geridiculiseerde man. Brandt zag eruit als de levende etalage van zijn eigen producten: gebleekte blonde lokken, een rimpelvrij uitgestreken gezicht. Een wandelende karikatuur. Maar achter het kunstmatige pokerface schuilde een talentvolle man die pionierde op het terrein van anti-aging producten en zichzelf met succes tot merk maakte.

Zondag maakte Brandt een einde aan zijn leven. Hij zou geplaagd worden door depressies. Volgens een bekende was hij 'kapot' van een parodie die Netflix van hem had gemaakt. Het personage Dr. Sidney Grant in de serie Unbreakable Kimmy Schmidt zou gebaseerd zijn op de Botoxbaron. Het gelaat van de Netflix-dokter suggereert mislukte experimenten met botox en andere rimpelvullers. Het blad People voert een bron op die stelt dat de serie niet de reden was van de zelfmoord. 'Ja, het deed hem pijn om belachelijk gemaakt te worden. Maar er was meer aan de hand. De serie was niet de reden.'

Flamboyante man

Brandt was een flamboyante man met een reeks aan sterren als clientèle, van supermodellen tot topmanagers. Zelfs Madonna kwam met regelmaat in zijn praktijk. Maar hij was ook een gerenommeerd medicus. Op dermatologie-conferenties over de hele wereld gaf hij lezingen over de laatste verjongingstechnieken.

Hij gebruikte als een van de eersten botox om de hangende huid van oudere gezichten strak te trekken. Tot dan toe ging huidbehandeling over zonnevlekken en moedervlekken, zegt Linda Wells van beauty-tijdschrift Allure tegen The New York Times. 'Hij introduceerde nieuwe technieken en producten die onze relatie tot veroudering veranderden.' Peter Kopelson, eveneens een prominente dermatoloog in Miami, prijst zijn grote vaardigheid: 'Fred keek als een van de eersten naar de hele structuur van het gezicht en begreep de mogelijkheden van fillers om die structuur te herstellen. Hij was een pionier.'

Reclame op de site van Dr. Brandt. Beeld drbrandtskincare.com
Reclame op de site van Dr. Brandt.Beeld drbrandtskincare.com

Brandt groeide op in Newark. Zijn ouders hadden een snoepwinkel. Hij studeerde onder meer longziekten en oncologie in New York en koos uiteindelijk voor de specialisatie huidbehandeling in Miami. In 1982 opende hij een privépraktijk aan de zonnige kust van Florida en ontwikkelde zich tot expert op het gebied van injecteerbare substanties. Zestien jaar later breidde hij uit naar New York en kreeg steeds prominentere cliënten. Hij zette met succes zijn eigen huidproducten in de markt onder de naam Dr. Brandt Skin Care. Megaster Madonna vertrouwde hem het welzijn van haar huid toe.

Baron Botox genoot van zijn werk, zeggen cliënten. Hij maakte grapjes in de behandelkamer en zong graag tijdens het werk.

Meer over