De boekenoogst van 2011

PJOTR VAN LENTEREN

Jeugdboeken

Door Pjotr van Lenteren

(65)

Boem! (2+) Leo Timmers

Het meest logische én lollige vervolg op het geslaagde Wie rijdt? (2007), waarin allerlei dieren in prachtig geschilderde voertuigen de weg op gaan. Dat moest een keer misgaan en dat gebeurt in Boem! Een kettingbotsing heeft ook voordelen: de krokodil is blij met de rondvliegende vissen, er zijn ijsjes voor de konijnenkinderen en natuurlijk is er een liefdesgeschiedenis.

Querido ISBN 9789045112923

€ 14,95

(66)

Rapido (4+) Joëlle Jolivet en Jean-Luc Fromental

Help het busje Rapido de weg te vinden door de drukke stad, waar hij zijn pakjes bezorgt. Joëlle Jolivet heeft al jaren succes in Nederland, dat begon met het enorme Beestenboek (2003). Het leuke van Rapido vormen de flapjes, waarachter je in de huizen kunt kijken en zien wat het busje er bezorgt.

Harmonie ISBN 9789061699927

€ 14,90

(67)

Papa hoor je me? (8+) Tamara Bos en Annemarie van Haeringen

Pelle zit naast het opgebaarde lichaam van zijn vader en vertelt hem wat er gebeurt. Bijzonder zijn de illustraties van Annemarie van Haeringen, die een ander verhaal vertelt, over strijdende Stratego-soldaatjes. Samen houden de twee ervaren kinderboekenmakers het verhaal precies op de goede toon. Indringend liveverslag van een afscheid.

Leopold ISBN 9789025858278

€ 12,95

(68)

Ik heet Olivia en daar kan ik ook niets aan doen (10+) Jowi Schmitz

Voor een goed boek is soms niet veel meer nodig dan een origineel meisje in een onalledaagse situatie. Olivia is zo'n meisje. Ze woont met haar vader John, die barbier is, in een zeilboot op een trailer in de tuin achter de zaak. Ze hebben niet veel meer dan elkaar en zelfs dat is niet altijd genoeg, want Olivia's moeder is dood. En in een boot op het droge wonen is romantisch, maar niet erg praktisch.

Lemniscaat ISBN 9789047703495

€ 14,95

(69)

Driedelig paard (11+) Ted van Lieshout

De vorig jaar jubilerende kinderdichter Ted van Lieshout lijkt niet ouder te worden, maar jonger. Zijn nieuwste gedichten zijn vrolijker dan ooit en gaan over een kabouter die is doodgebeten door de hond, een flauwgevallen zeemeermin op het strand, lepels die op hoge toon klagen over het feit dat ze met die ordinaire vorkjes in één bakje moeten liggen en een vader die denkt dat zijn dochter een paard in drie stukken voor haar verjaardag wil.

Leopold

ISBN 9789025857806

€ 13,95

(70)

Prikkeldraad (14+) Derk Visser

Derk Visser schrijft over van die achterbuurttypes waar kranten bezorgd over doen. Ze voeren eindeloze, hilarische gesprekken die nergens over lijken te gaan. De 15-jarige Chelsea is de enige getuige van het ongeluk van haar alcoholistische vader, maar heeft meer aan haar hoofd. Duncan de rioolontstopper bijvoorbeeld, het vriendje van haar zus, die goed schijnt te zijn in bed. De jeugdboekensensatie van dit jaar.

Gottmer ISBN 9789025750022

€ 13,95

(71)

Als ik dat had geweten (15+) Amanda Maxwell

Uitstekend vertaalde korte verhalen voor jongeren van de Australische schrijfster Amanda Maxwell. Een goed kort verhaal is een tweetrapsraket die je aan de zwaartekracht helpt ontsnappen en daarna in het luchtledige verder laat zweven. Maxwell beheerst die techniek tot in de puntjes. Een huis dat in tweeën breekt, een pratende foto van Scarlett Johansson, een tweedehands matras dat slapeloosheid veroorzaakt en meer moois.

Harmonie ISBN 9789061699583

€ 16,90

Kookboeken

Door Mac van Dinther en Loethe Olthuis

(72)

Noma. Tijd en plaats in de Nordic Keuken. René Redzepi

Niet omdat het er zo mooi uitziet (wat zo is) en al helemaal niet omdat je er zo lekker uit kunt koken (wat niet zo is), maar omdat het een mijlpaal is in de gastronomie. Jarenlang maakte Ferran Adrià met zijn moleculaire keuken de dienst uit, vorig jaar werd hij verdrongen door René Redzepi met de Nordic Cuisine, gebaseerd op Scandinavische producten van het seizoen. Noma is Redzepi's manifest. (MvD)

Kosmos Uitgevers

ISBN 9789057204029

€ 49,95

(73)

Sauzen Erik van Loo

Sauzen zijn de basis van de klassieke keuken. Chefkok Erik van Loo van Parkheuvel Rotterdam (twee Michelinsterren) geeft alle geheimen prijs van zijn basissauzen, warme, koude en dessertsauzen. Voor de aankomende chef-kok en de ambitieuze amateur. 'Koken is smaak neerzetten. Daarmee geef je iets van jezelf weg.' Mooi. (MvD)

Carrera Culinair,

ISBN 9789048809905

€ 29,50

(74)

Het Nederlands Viskookboek Bart van Olphen Van Eigen Erf, biologisch boerenkookboek

Boeren of vissers? Schol of peultjes? Onmogelijke keuze. Het Nederlands Viskookboek vertelt verhalen van stoere verantwoorde vissers. Van Eigen Erf zegt het met biologische boeren: seizoensgids en receptenbundel in één. Koop ze allebei maar. (MvD)

Carrera culinair

ISBN 9789048809813

€ 29,90

Stichting van Eigen Erf

ISBN 978 90 815285 04

€ 24,50

(75)

Plenty, groente genoeg om héél lekker te koken Yotam Ottolenghi

Groenten: een noodzakelijk kwaad? Niks hoor. Plenty staat vol met geniaal simpele, onvoorstelbaar lekkere groenterecepten. Zonder vlees, met kruiden, granen en peulvruchten, een lekker kaasje en wat eieren. Het maakt niets uit of je een vleeseter bent, vegetariër of er tussenin. Als je van lekker eten houdt, gewoon kopen, dat boek. (LO)

Fontaine uitgevers

ISBN 9789059563797

€ 29,95

(76)

Ons eten Mac van Dinther

Vroeger kwam ons eten van de slager om de hoek of van de boer buiten het dorp. Tegenwoordig komt ons 'voedsel' uit de fabriek. Of toch niet allemaal? Ons Eten vertelt precies waar onze tomatensoep, karbonaadjes, aardappels, sla en yoghurt vandaan komen. Met goeie recepten. Gewoon: écht eerlijk over eten. (LO)

Minestrone culinaire uitgeverij, ISBN 9789490028329

€ 35,-

(77)

De Smaakbijbel Niki Segnit

Wat is er nou lekker bij kaas? Waar doe je gember of tijm bij? Van welke combinaties gaat iedereen kwijlen? De Britse Niki Segnit weet het. En schrijft er niet alleen boeiend en informatief over, maar ook met vaak hilarische humor. Zo is echt lekker koken een vanillepeulenschil. (LO)

Uitgeverij Podium ISBN 9789057594434

€ 25,-

Kunstpuzzels

Kunstlegpuzzels zijn voor velen, naast koekblikken, borduurwerken en ansichtkaarten, de eerste kennismaking met beeldende kunst. Sterker: ook voor de meeste museumbezoekers, die gemiddeld maar negen seconden voor een schilderij aandacht hebben, zijn ze de eerste langdurige kennismaking met kunst. Want snel maak je ze niet. Welk stukje van het (78)Zwarte Vierkant van de Russische schilder Kazimir Malevitsj past waar? Wie begint er in vredesnaam aan een puzzel van een impressionistisch landschap van Claude Monet, met al die groene blaadjes en grassprieten? Of hoe leg je al die gekleurde spaghettislierten van de Amerikaanse 'dripper' Jackson Pollock in de juiste volgorde? De puzzel van zijn schilderij (79)Convergence (1952), in twee uitvoeringen van 1.000 en 3.000 stukjes, werd kort na zijn verschijnen in 1963 zelfs uitgeroepen tot 'de moeilijkste ter wereld'. En toch is het een aangenaam tijdverdrijf, waarbij je wellicht nog iets opsteekt van de compositie of het ingenieuze kleurgebruik. Overigens vereist het verkrijgen van zulke puzzels soms wel wat speurwerk. Van de hierboven getoonde exemplaren waren die van Pollock, Rembrandts (80)Nachtwacht en Picasso's (81)Guernica nog eenvoudig op internet te bestellen. Malevitsjs magische kwadraat was een antiquarische toevalligheid, na een dagenlange zoektocht.

Kalenders

Een paardenmiddel tegen crisis-stress: nóg groter onheil. De Maya-kalender, weet u nog? Over ruim een jaar zou de wereld vergaan, als aarde en zon op één lijn met het hart van het Melkwegstelsel staan en de polen zich omdraaien. En zo niet - je weet nooit - dan is er altijd nog die kans op de fatale meteoriet van zes kilometer doorsnede.

Club Interbellum, een platform voor engagement en kunst, greep de Maya-bubble aan voor De Allerlaatste Scheurkalender. Lees jezelf naar het einde toe met elke dag een apocalyps-theorie uit het verleden, een filosofische overpeinzing of overlevingstips. Gemaakt door kunstenaars, schrijvers en wetenschappers (Anne Brouwers, Cecile Elffers, Richtje Reinsma, Ronald Snijders, Erika Sprey, Olivier Willemsen, Roel Wouters...) Straks te koop voor €12,-, nu nog op crowdfunding-website www.voordekunst.nl. Wie doneert mag ook naar het Einde der Tijdenfeest in Amsterdam. En daarna schuilen op het kleinste kamertje en scheuren maar.

voordekunst.nl

€ 12,-

(78)

Mijn poëziekalender voor het jaar 2012 Gerrit Komrij

Klassieke opener op 1 januari: Nieuwjaar van J.C. Bloem. Even onvermijdelijk op 31 december: het Nieuwjaarslied van Rhijnvis Feith ('Uren, dagen, maanden jaren/ vliegen als een schaduw heen').

Gelukkig nam dichter/ bloemlezer Gerrit Komrij in Mijn poëziekalender voor het jaar 2012 niet alleen evergreens op. De grote namen schitteren, maar even talrijk zijn de dichters van nu (Menno Wigman, Vrouwkje Tuinman), de vergeten voorgangers (Servaas de Bruin, Augusta Peaux) en de poëtische grensgevallen (Herman Brood, Hans Teeuwen).

Komrij houdt zich netjes aan de nationale feest- en rouwdagen (Ida Gerhardts Dodenherdenking op 4 mei, Ramsey Nasrs Bevrijdingsdag op de 5de), en brengt losjes orde aan door te associëren op thema's als Portugal en de kleur blauw. Vaste prik ook: elke maand één vertaald gedicht. De crux van deze kalender zit 'm echter minder in de selectie dan in de aanstekelijke toelichtingen achterop de kalenderblaadjes. Komrij deelt vileine complimenten uit ('als je alle deuren opzet, waait het altijd wel ergens'), pootjehaakt enige eminenties ('de firma Bloem, voor al uw poëtische verwachtingen') en pareert Marsmans canonieke Herinnering aan Holland met het niet mindere: 'Denkend aan Holland/ zie ik waardepapieren/ snel door begerige/ vingers gaan.'

Van Gennep ISBN 9789461640277

€ 14,95

Architectuur &

design

(79)

Cosmic Communist Constructions Photographed (CCCP) Frédéric Chaubin

Het is een boek vol ouderwetse je-mond-valt-open fotografie. De Franse fotograaf en journalist Frédéric Chaubin zocht de afgelopen acht jaar in alle uithoeken van de oude Sovjet Unie naar opmerkelijke architectuur. Het resultaat is een bijna gewelddadige verzameling van betonnen kolossen. Soms geniaal. Vaak bruut. En bijna overal druipt het verval van de foto's af.

Chaubin selecteerde negentig gebouwen die zijn neergezet in de post-Stalin periode. De vroegste is van midden jaren zestig. De jongste van eind jaren tachtig, toen het regime al sterk degenereerde. Het zijn zonder uitzondering spektakelstukken. Soms gaat het om gebouwen met een cultuurbestemming, zoals een prachtige panoramabioscoop in Tashkent, Oezbekistan. Soms dienen ze de gezondheid: zoals een futuristisch kuuroord in Jalta, waarvan de Amerikanen aanvankelijk dachten dat het een lanceerplatform was.

Maar het vaakst hebben de Sovjet-iconen een politieke connotatie. Het ministerie van Verkeer in Georgië, bijvoorbeeld, is een suprematistische fantasie waarvan je geen tweede van op de wereld vindt. Architectuur, schrijft Chaubin, is in de communistische Sovjet-Unie altijd dienstbaar geweest aan de politiek. Geen land dat over zo'n lange periode een directe lijn heeft tussen de macht en het steen.

Dat begon in de jaren twintig met de avant-gardistische kunstenaars die na de revolutie het volk wilden optillen met moderne architectuur. Daarna kwam de repressie van Stalin, die als een klassiek dictator koos voor monumentale neorenaissance-architectuur. Dit boek gaat over de derde periode, de tijd van de ingenieurs en de prefabtechnieken. Vanaf de jaren zestig werd dat hele immense land volgezet met grijze eentonige flats om de arbeiders te huisvesten.

Maar soms gebeurde in die tijd dus iets moois, laat Chaubin zien. In de bossen van Litouwen verrees een ode aan de Spaanse architect Gaudí. Een kolossaal kuuroord dat nu ligt weg te betonrotten in niemandsland. De wereld heeft nooit geweten dat gebouwen als deze bestonden. Het is Chaubins verdienste dat hij niet alleen het geheim heeft onthuld. Hopelijk blijft er dankzij dit boek ook meer van die architectuur gespaard.

Taschen ISBN 9783836525190

€ 39,99

(80)

Apple Design Sabine Schulze & Ina Grätz (red)

Is een iPhone nu echt zo veel beter dan een smartphone van Samsung of LG? Steekt de iPod nog steeds met kop en schouder uit boven alle andere mp3-spelers? En is er echt maar één goede tablet, de iPad? Nee. Toch zijn de producten van Apple maatgevend. Niet vanwege de superieure kwaliteit dus. Al helemaal niet vanwege de prijs - de Apple-gadgets zijn juist peperduur. Het verschil wordt gemaakt door het design.

Wat bijna niemand beseft: sinds de oprichting in 1976 heeft Apple geen enkel nieuw product ontwikkeld. De computer, de mobiele telefoon, de laptop en de mp3-speler bestonden allemaal al. Apple gaf ze alleen een ander gezicht.

Het bedrijf komt pas echt van de grond in 1997 als een dreigend faillissement wordt afgewend met een forse kapitaalinjectie en de terugkeer van Steve Jobs. Minstens zo belangrijk is de aanstelling van Jonathan Ive als hoofd van de designafdeling. Kort daarna wordt de iMac geïntroduceerd, een aerodynamische computer in een transparante box.

Het boek Apple Design geeft een visueel overzicht van deze geschiedenis. Technologische innovatie verpakt in coole looks - dat is kort samengevat de designformule van Apple, zo blijkt uit dit lijvige overzichtswerk dat dezelfde minimal chic uitstraalt. Wat Apple zo succesvol maakt, is dat design werd gebruikt als een slimme marketingtool. Neem alleen al de fameuze slogan Think Different waarmee de computerfabrikant zich profileert als een onbegrepen genie; het is een onweerstaanbaar imago waarmee iedereen zich wil identificeren. Tegelijkertijd besluit hoofdontwerper Jonathan Ive dat alles in dezelfde strakke stijl moet worden ontworpen; wie begint met een iPhone zit vast aan bijpassende koptelefoon, oplader, beschermhoes en voor optimaal gebruiksgemak ook maar meteen een laptop - spullen die dan weer uitsluitend worden verkocht in de al even gelikte Apple Stores.

Apple design is geen kritiekloze lofzang. Ook missers komen aan bod. Zoals dat gaat bij pioniers was Apple zijn tijd soms te ver vooruit. De eMate 300 is een olijke laptop met handvat speciaal ontworpen voor scholieren; daar was de wereld in 1998 nog niet aan toe. Het designboek schetst zo een realistisch beeld van hoe Apple zich heeft ontpopt tot het meest innovatieve bedrijf ter wereld. Een verhaal dat nu eens niet wordt verteld vanuit het perspectief van Steve Jobs maar vanuit de visie van Jonathan Ives, de al even visionaire hoofdontwerper van Apple.

Hatje Cranz ISBN 9783775730112

€ 39,95

undefined

Meer over