'De bodem is eindelijk bereikt'

AMSTERDAM Het herstel van de Amerikaanse economie lijkt verder weg te liggen dan optimistische geesten vorige week nog hoopten. Maandag bleek de index van leidende Amerikaanse economische indicatoren - een serie statistieken die tezamen iets zeggen over de richting waarin de economie zich zal ontwikkelen - voor de vierde achtereenvolgende...

Van onze verslaggeefster

'Geduld is op zijn plaats', maande Gay Stern, president van de Centrale Bank van Minneapolis, in een toespraak. Stern verwacht dat de economie eind volgend jaar weer volop vaart zal krijgen.

Op Wall Street kon het bericht de stemming niet drukken. Alle belangrijke indices boekten winst. De Dow Jones eindigde 2,6 procent hoger op 8538 punten. De Nasdaq won 1,7 procent op 1309 punten. Sigarettenfabrikant Philip Morris en frisdrankenproducent Coca Cola gingen aan kop, dankzij positieve aanbevelingen van analisten.

Kennelijk deert het beleggers niet dat analisten in de beklaagdenbank zitten. Gisteren klaagde de staat Massachusetts de analisten van zakenbank Credit Suisse First Boston aan. Zij zouden zich schuldig hebben gemaakt aan belangenverstrengeling, door aandelen aan te bevelen die door de eigen bank werden verkocht.

Op Wall Street overheerste niettemin blijdschap over meevallende bedrijfsresultaten over het derde kwartaal. Van de bedrijven uit de S & P 500 heeft inmiddels bijna de helft cijfers gerapporteerd. De gemiddelde winststijging is 12 procent, hoger dan verwacht. De bodem is bereikt, denken beleggers.

Warren Buffet, legendarisch topbelegger en baas van investeringsfirma Berkshire Hathaway typeert de sfeer als volgt: 'Als je 1974 beschouwt als het jaar waarin je geld kon verdienen door blind pijltjes naar de koersenpagina te gooien, en 1999 als het jaar van het tegendeel, dan zitten we nu in het midden.'

Meer over