De Big Five: wie wint de Tour?

De Tour ging van start met vier favorieten. Een vijfde kanshebber voegde zich bij hen. Hoe staan de Big Five ervoor nu het peloton de bergen intrekt?

Chris Froome van Sky op het intekenpodium met de shirtjes om hem heen van de ploegen die ook hun favoriet hebben voor de eindzege. Beeld Klaas Jan van der Weij
Chris Froome van Sky op het intekenpodium met de shirtjes om hem heen van de ploegen die ook hun favoriet hebben voor de eindzege.Beeld Klaas Jan van der Weij

De koploper: Christopher Froome 31.34,12 uur gefietst

Eind vorige week, de gele trui was hem weer in de schoot geworpen, zei Chris Froome dat dingen niet voor niets gebeuren. Misschien is zijn blakende vorm van nu wel te danken aan de ellende die hem vorig jaar overkwam in de Tour.

Toen ging het in de eerste week grandioos mis. Hij viel, hij viel nog een keer en hij viel uit. De druk en de hindernissen zijn dit keer vergelijkbaar, maar Froome fietst er fluitend door- en overheen. 'Het is fantastisch gegaan', juichte hij maandag op de persconferentie tijdens de rustdag.

De grote vraag is of Froome zich uit zijn evenwicht laat brengen als een aanvalsgolf hem in de bergen isoleert.

Chris Froome. Beeld BELGA
Chris Froome.Beeld BELGA

De verrassing: Tejay van Garderen op 12 seconden

Zou hij, hier en op dit moment, tekenen voor de tweede plaats? 'Van te voren zou ik dat misschien hebben gedaan, maar eigenlijk ben ik vooral geïnteresseerd in het proces van winnen. Dus eindig ik straks liever als vijfde, net als vorig jaar, dan nu als tweede.'

De Amerikaan Tejay van Garderen rust maandag uit in Parc Beaumont, vermoedelijk het mooiste hotel van Pau. Vanmorgen heeft hij op de fiets gezeten. Nu bedient hij de media. Straks gaat hij eten, veel eten. Hoort ook bij het proces.

'Ik ben vroeger weleens in paniek geraakt toen ik slecht was na een rustdag. Nu denk ik erover na: wat heb ik gisteren gedaan? Wat moet ik de volgende keer anders doen?' Genoeg eten is een van die dingen geweest.

Van Garderen presteert boven verwachting in de Tour. Hij staat tweede in het algemeen klassement en heeft slechts 12 seconden achterstand op Chris Froome. Van Garderen kan zomaar de eerste Amerikaanse Tourwinnaar na Lance Armstrong worden. Dat zou een algemeen belang dienen, denkt hij. 'Het wordt tijd die bladzijde om te slaan.'

Het is te vroeg om daarover te dagdromen. 'De laatste week hebben we vooral kunnen zien hoe sterk de teams van de favorieten zijn. Nu begint de Tour pas echt. Nu zullen de kopmannen uit hun schulp moeten kruipen.'

Hij verwacht aanvallen op de eerste de beste berg, met name van Vincenzo Nibali en Nairo Quintana. Hijzelf zal een afwachtende houding aannemen. 'Wat doet Sky? Wie krijgt de ruimte in de ontsnapping, wie niet?' Voor hem wordt het een kwestie van afwachten en kansen grijpen.

Dat laatste zou best eens kunnen duren tot de Alpen. 'Ik handel niet impulsief. Ik ben een man van de regelmaat. Normaal gesproken word ik alleen maar beter in de derde week.'

Zijn ploeg is hier met een stappenplan gekomen, zegt Van Garderen. Dat plan is afgeleid van de Tourzege die Cadel Evans vier jaar geleden in dezelfde formatie boekte. De eerste stap, zonder onnodig tijdverlies de bergen bereiken, is met evenveel succes gezet.

Wat vindt hij er van dat de Fab Four zijn omgedoopt in de Big Five, inclusief hemzelf? Met een grote lach: 'De Backstreet Boys waren ook met 'n vijven.'

Tejay van Garderen. Beeld George Deswijzen
Tejay van Garderen.Beeld George Deswijzen

De waaghals Alberto Contador op 63 seconden

Alberto Contador is in mei begonnen aan een waagstuk waarvan de uitkomst in de komende dagen wordt bepaald. In mei won hij de Ronde van Italië, maar het zal hem meer moeite hebben gekost dan gehoopt.

De Tour, zijn tweede doel dit jaar, verloopt redelijk naar wens, zegt ploegleider Steven de Jongh van Tinkoff-Saxo. De paar seconden die hij op de Muur van Huy verloor op Froome, zijn geen reden voor bezorgdheid. In de ploegentijdrit kwam er een halve minuut verlies bij, ook min of meer ingecalculeerd.

Het moet wel worden goedgemaakt. Teleurstellender zal daarom het uitvallen van Basso zijn, net nu de bergen volgen. Aan de andere kant: Contador is psychologisch ijzersterk. Alles wat hem niet de das om doet, maakt hem sterker.

Alberto Contador. Beeld BELGA
Alberto Contador.Beeld BELGA

De beste klimmer: Nairo Quintana op 119 seconden

Als voor iemand de Tour dinsdag begint, is het voor Nairo Quintana. Helemaal uit Colombia overgekomen om eerst het wassende water te trotseren en daarna te overleven op een weg die uit ongelijke stukken steen bestaat.

Het is Quintana redelijk goed afgegaan. Het leeuwendeel van zijn achterstand liep hij op in Zeeland. Na het geworstel moet hij nu boven komen - het liefst voor de anderen.

Er wordt nogal veel verwacht van Quintana, die iedereen beschouwt als de beste klimmer. Niet vergeten dat zijn overwinning in de Giro van 2014 tot stand kwam in een omstreden rit (Quintana reed door waar concurrenten in de veronderstelling waren dat de wedstrijdleiding een time-out had afgekondigd) en dat de tegenstanders nu van een andere orde zijn.

Nairo Quintana. Beeld BELGA
Nairo Quintana.Beeld BELGA

De tegenvaller: Vincenzo Nibali op 142 seconden

De grootste teleurstelling tot nu toe. De voortvarendheid van vorig jaar is nu een aaneenrijging van tegenvallers. Op bijna alle terreinen liep Vincenzo Nibali achterstand op. Alleen de kasseienrit beëindigde hij in de kop van het peloton. Dat was in 2014 juist de etappe waarop hij zijn Tour-overwinning grondvestte.

Nibali's ploeg laat hem op alle fronten in de steek, het laatst in de ploegentijdrit. Een slecht teken was de moeizame wijze waarop Jakob Fuglsang boven kwam op het heuveltje. De Deen moet zijn kopman in de bergen ondersteunen.

Nibali blijft zijn vertrouwen uitspreken, in zichzelf en in zijn team, maar het klinkt bijna als een bezwering. Hij zal snel zijn oude vorm moeten hervinden en hopen dat het offensief uitblijft. Anders kan het deze week al gedaan zijn met hem.

Vincenzo Nibali. Beeld BELGA
Vincenzo Nibali.Beeld BELGA
Meer over