De Betrouwbare Mannetjes over 'de Michael van Gerwen van het vega-fascisme'

Een nieuw jaar, een nieuwe discussie. En als de voortekenen ons niet bedriegen, zou die in 2017 misschien af en toe best eens over moslims kunnen gaan.

Melle Runderkamp en Simon Hendriksen
De Benito van Venlo met een portie bruin fruit in z'n mik. Beeld anp
De Benito van Venlo met een portie bruin fruit in z'n mik.Beeld anp

De Betrouwbare Mannetjes waren eerlijk gezegd nog in de ban van 'de Messi van de pijltjes' toen we een tweet van Wilders voorbij zagen komen. Geert deelde een artikel uit De Telegraaf waarin werd beweerd dat 45 procent van de Nederlandse Marokkanen 'fundamentalistisch' zou zijn. 'Na 15 maart gaan we schoon schip maken in Nederland. Eindelijk. #Nederlandweervanons' schreef de blonde Benito erboven.

De VVD, zeg maar de Co Stompé van het rechtspopulisme, zag het gebeuren en reageerde direct: er moet een verbod komen op het gebruik van vleesnamen voor vegetarische producten. Vega-schnitzel, vega-worstenbroodje, tijgernootjes, muggenmelk, dit soort verwarrende eetwaren vreet aan de basis van onze joods-christelijke beschaving en dat moeten we niet willen. Ook de andere partijen lieten het cryptische dreigement van Wilders maar voor wat het was. Da's Geert, hè? Wat moet je er na twaalf jaar nog van zeggen?

Donderdag zette deze krant een blonde stoot uit het Europees Parlement op de voorpagina bij de aankondiging van een stuk over de kieslijst van de PVV. Geerts 'grote uitdaging' was 'weglopers en brievenbusplassers te mijden'. Dat klonk dan weer een beetje als de Robin Haase van de Grote Uitdagingen, maar goed. Ook De Telegraaf zette de Franco van Venlo in het zonnetje. Geflankeerd door dezelfde mevrouw en Fleur Agema werd het feministische karakter van de lijst gevierd met de spitsvondige kop: 'Geerts Angels'. Dat we het wel een beetje gezellig houden.

Nu kan het aan ons liggen, maar na de (harde) Brexit en president Trump lijkt de mogelijkheid dat de PVV straks niet de grootste wordt, nauwelijks nog serieus te worden overwogen. Iedereen als de dood straks het verwijt te krijgen het niet te hebben zien aankomen. En ach, hij wordt uiteindelijk vast geen premier, dus wat maakt het ook allemaal uit.

Maar meldpunten, revoltes, nep-parlement, nep-rechters, schoon schip maken. Het is een beetje als die vergelijking met die kikker in een pan water die langzaam aan de kook wordt gebracht, waarbij mensen je dan omstandig gaan uitleggen dat dat helemaal niet klopt, omdat die kikker er op een gegeven moment dus wél gewoon uitspringt, terwijl de PVV in de tussentijd rustig op een electorale zege afstevent.

We hebben nog twee maanden te gaan. En nu mag Geert Wilders van ons best de grootste worden als de meeste mensen dat heel graag willen. Maar misschien is het weleens aardig, al is het maar voor die 55 procent niet-fundamentalisten, het beestje gewoon bij de naam te noemen. En niet te doen alsof we het hier hebben over de Michael van Gerwen van het vega-fascisme.

Voor de komende week adviseren wij u de volgende mening:

Eigenlijk is Erik Hulzebosch de Henk Angenent van de Elfstedentocht.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Meer over