AnalyseIsraël

De ‘beste vriend van Israël’ is uit het Witte Huis, maar ook van Biden hoeven Palestijnen niet veel te verwachten

De premier van Israël stond niet te juichen bij de verkiezingsuitslag. Pas twaalf uur nadat de grote Amerikaanse netwerken hadden verklaard dat Joe Biden de nieuwe president van de Verenigde Staten zou worden, liet Benjamin Netanyahu via Twitter weten dat hij ‘uitkeek naar de samenwerking’.

Joe Biden (links) en Benjamin Netanyahu tijdens een gezamenlijke verklaring in 2016 in Jeruzalem.  Beeld Reuters
Joe Biden (links) en Benjamin Netanyahu tijdens een gezamenlijke verklaring in 2016 in Jeruzalem.Beeld Reuters

Het was dan ook zijn vriend die de verkiezingen had verloren. En niet zomaar een vriend: Netanyahu noemde Trump ‘de beste vriend die Israël ooit in het Witte Huis heeft gehad’.

Hij had Netanyahu een aantal bijzondere cadeautjes gegeven. Trump verhuisde de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem , en erkende de Israëlische soevereiniteit in de bezette Golanhoogte. Daarnaast schrapte hij alle Amerikaanse donaties aan de VN-hulporganisatie voor Palestijnen, kwam met een vredesplan dat in het voordeel van Israël was, en maakte zich hard voor een vredesverdrag tussen Arabische landen en Israël – waardoor de Palestijnen nog verder geïsoleerd raakten.

Ook ‘een vriend’

De vraag is echter of deze koers onder Biden zoveel zal veranderen. Zeker, hij was vicepresident onder Barack Obama, en deze had een ijzige relatie met Netanyahu. Maar Biden is ook ‘een vriend van Israël’, zoals Netanyahu in zijn tweet opmerkte – en dat al bijna 50 jaar lang.

De jonge Biden was in 1973 als senator op bezoek in Israël, en ontmoette daar de toenmalige premier Golda Meir. Zij vertelde over de vijanden die het land omringden, en hoe de Israëliërs ‘nergens anders naartoe konden’. Dat maakte diepe indruk, Biden noemde het één van de belangrijkste ontmoetingen in zijn leven, en heeft Israël sindsdien altijd gesteund.

Dat zal onder zijn presidentschap niet veranderen. ‘Ik ben een fel tegenstander van de nederzettingenpolitiek’, zei Biden vorig jaar in een interview. ‘Maar het idee dat we militaire steun zouden onthouden aan een bondgenoot, onze enige ware bondgenoot in de hele regio, is absoluut belachelijk.’

Strikte voorwaarden

Biden heeft al laten weten dat hij de Amerikaanse ambassade niet terughaalt naar Tel Aviv. Hij zou wel van plan zijn om de diplomatieke banden met de Palestijnen weer aan te trekken door het Amerikaanse consulaat in Oost-Jeruzalem, en een Palestijnse vertegenwoordiging in Washington te heropenen. De humanitaire hulp voor inwoners zou worden hervat, maar Biden zou strikte voorwaarden willen verbinden aan financiële hulp voor de Palestijnse Autoriteit – zoals het stopzetten van uitkeringen aan de families van Palestijnse gevangenen en ‘martelaren’ die door Israëliërs zijn gedood.

De verkiezingsuitslag werd werd afgelopen zaterdag door de Palestijnen enthousiast toegejuicht, maar dat heeft dus niet zoveel te maken met de winst van Biden. Ze zijn vooral opgelucht dat Trump weg is.

Lees ook

De puinhopen van vier jaar Trump: zo gaat Biden de relatie met China oplappen
De Amerikaanse president Donald Trump laat na vier jaar aanvallen op China de relatie met Beijing in een puinhoop achter. Een lastige erfenis voor Joe Biden. Hoe schept de nieuwe president orde in de chaos van Trumps Chinabeleid?

Biden mag komen praten over het nucleair akkoord, maar hoeft van Teheran geen concessies te verwachten
De Iraanse bevolking slaakte een zucht van verlichting toen Joe Biden werd uitgeroepen tot winnaar. Zij hopen dat er een eind komt aan de Amerikaanse sancties die de bevolking de laatste jaren heeft murw geslagen.

Israël sluit ‘vrede’ met Verenigde Arabische Emiraten, wat betekent dit voor het Midden-Oosten?
Een succes voor de Israëlische premier: een akkoord met een Arabisch land, zonder de voorwaarde dat er een eigen staat voor de Palestijnen komt. De Palestijnen voelen zich bedonderd, maar andere belangen zijn groter.

Vredesverdrag in het Midden-Oosten is een cadeautje van Trump voor de ‘evangelicals’
Vier op de vijf evangelicals geloven dat Jezus Christus na zijn terugkeer zal tronen in Jeruzalem, omringd door ‘ware christenen’. Maar dan mag het daar geen oorlog zijn, vandaar dat Trump zo erop gebrand is om vredesverdragen in Israël te sluiten. Want die evangelicals zijn zijn trouwste kiezers.

Meer over