'De beste PR' van GroenLinks

Het wordt steeds moeilijker om bescheiden te blijven, bekent Paul Rosenmöller, die op de slotbijeenkomst van GroenLinks wordt omschreven als 'onze beste PR'....

PETER BRUSSE

Dus trekt PR op deze mooie zondagmiddag in het Utrechtse grand café De Winkel van Sinkel alle registers open. Links en rechts slaat hij om zich heen, terwijl vriendelijke obers taartjes en lekkere hapjes uitdelen. De VVD ondergraaft niet alleen de fundamentele rechten van politieke vluchtelingen, maar maakt van het 'opvangcentrum een tikkende tijdbom'. Bolkestein is moedwillig bezig een onderklasse te creëren. 'Uitbarstingen kunnen niet uitblijven', voorspelt hij alsof één Jan Marijnissen niet genoeg is.

'Staatsman Kok vervreemdt na vier jaar eenzame opsluiting in het Torentje van de werkelijkheid van alledag.' De minister-president weet niet wat een daklozenkrant is, wat een piercing is en raakt van een computermuis in alle staten. Maar temidden van de Europese machthebbers voelt hij zich als een vis in het water. Maar is het niet wrang dat het besluit over de euro twaalf minuten kost, maar over het baantje voor Duisenberg twaalf uur een titanengevecht woedt. 'Wat een aanfluiting voor de politiek. Iemand als vedette contracteren, maar al voor de wedstrijd besluiten dat hij de rust niet eens haalt en als wisselspeler terug op de bank moet.'

De Partij van de Arbeid zal de grootste partij worden, maar met een beleid dat leidt tot particuliere verrijking en publieke verarming. 'Stop de uitverkoop van Kok.'

Carrie, de rebelse Rotterdamse meid van Spijkers met Koppen, doet er een schepje bovenop. Vanaf de katheder maakt zij wapperend met haar rode haren Rik van der Ploeg, het economisch wonderkind van de PvdA, uit voor 'lul en lapzwans'. Dat is duidelijke taal.

Zij vertelt steeds getwijfeld te hebben tussen 'de Tomaat en de Ecowijsneuzen'. Gelukkig kwam zij een verkoper van de daklozenkrant tegen die haar zijn stembiljet verkocht zodat zij zowel op GroenLinks als op de Socialistische Partij kan stemmen.

Een jongen uit de zaal zegt dat hij ook SP stemt, omdat de SP begrijpelijker en minder elitair is.

Femke Halsema, de van de PvdA gekaapte nummer drie op de lijst, zegt het juist zo verfrissend te vinden dat GroenLinks het jargon mijdt. Zij zal als criminoloog in gewone woorden in de Kamer 'tamboereren' dat de misdaad in Nederland niet, zoals de politici van de onderbuik beweren, is toegenomen. Maar afgenomen.

De zaal aarzelt, want als je fiets voor de zoveelste keer is gestolen en je autoruit voor de zoveelste keer is ingeslagen, is het dan veiliger geworden?

GroenLinks speelt geen thuiswedstrijd en dat is te merken. De zwevende kiezer is goed vertegenwoordigd in De Winkel van Sinkel.

Weet GroenLinks wel, vraagt iemand, hoeveel sympathisanten in dure steden als Utrecht verplicht zijn om hypotheken van drie tot vier ton af te sluiten? Er volgt een vrolijke discussie en partijvoorzitter dominee Ab Harrewijn, nummer tien op de lijst, zegt bereid te zijn de renteaftrek tot vier ton te verhogen. Hij is in opperbeste stemming, want hij zal wel gekozen worden en dan treedt hij af als voorzitter. Die functie geeft hij spontaan aan de vice-voorzitter Marian Brouwer, die prompt van weelde gaat blozen. Een pijprokende heer met grijze baard mompelt dat het in zijn tijd anders ging.

Gezellig wordt gebabbeld over de vraag of Paul afgelopen vrijdag bij NOVA 'het levende lijk' Thom de Graaf te hard heeft aangepakt en of de 65-jarige arts, Corrie Hermann, de Els Borst van GroenLinks, niet te oud is voor het Kamerlidmaatschap. Ja, en wat is er waar van de oude maat uit de Rotterdamse haven die in de Nieuwe Revu gezegd had dat GroenLinks helemaal niets voorstelt en de partij van de ambitieuze Paul Rosenmöller was? 'Hij had altijd al veel gevoel voor humor', zegt de partijleider gevat.

Aan het slot van deze laatste bijeenkomst voor de dag des oordeels krijgen Paul en zijn vrienden ieder een paarse tulp. De tulpen zijn gekocht bij een bloemenman die GroenLinks stemt. Hij vertelde dat de paarse tulp de enige milieuvriendelijke tulp is die er gekweekt wordt. De paarse tulp hangt wat slap, maar de vraag is of je dat van een milieuvriendelijke tulp mag of moet verwachten.

Peter Brusse

Meer over