De beste plekken om grote katten in het wild te zien

Op zoek naar de poema in Patagonië, de tijger op Sumatra, de lynx in het zuiden van Spanje. De beste plekken wereldwijd om grote katten in het wild te zien.

null Beeld Luis Mendo
Beeld Luis Mendo

Overal ter wereld zijn grote kattten in het wild te zien en u hoeft er niet eens altijd héél ver voor weg: zo is de Iberische lynx te spotten in Spanje. Maar let op: direct contact tussen mens en kat is niet goed, waarschuwt de stichting Spots, die zich inzet voor bedreigde katachtigen. De meeste natuurbeschermers vinden attracties waar geknuffeld wordt met leeuwen en tijgers geen verantwoorde vorm van natuurbeheer. De tijgertempel in Thailand, enkele dierenparken in China en de knuffelfarms in Zuid-Afrika kunt u beter mijden.

Memory
We maakten speciaal voor de kattenspecial een memoryspel, bestaande uit kattengifjes.
Speel dit memoryspel hier en deel met je vrienden hoe snel je bent.

null Beeld Luis Mendo
Beeld Luis Mendo

Poema

De raadselachtigste der katten. Spot de poema in zijn natuurlijke leefgebied: Patagonië. Daar komt de 'Lord of the Andes' nog in het wild voor en daar toont hij zich bovendien geregeld aan menselijke bezoekers. 'De bleke vacht, de amberkleurige ogen', schreef een enthousiaste safariganger. 'Hij zat rechtop op de rots, onbeweeglijk als een kristallen figuur. De poema's zijn hier heer en meester.'

Far South Expeditions, Torres del Paine, Chili

Jachtluipaard

Hoe het jachtluipaard (ook wel: cheeta) aan haar 'tranen' is gekomen is een klassiek Zuluverhaal. Een luie jager wachtte tot de moedercheeta ging drinken en stal toen haar jongen. Cheeta was zo in- en inverdrietig dat haar betraande ogen altijd zijn gebleven. Het snelste dier ter wereld is in al haar ranke lenigheid te bewonderen op het terrein van het Cheeta Conservation Fund in Namibië, waar bedreigde cheeta's en cheetawezen worden opgenomen. Vanaf de veranda van het guesthouse kun je ze zien sprinten, belooft het CCF.

Cheetah Conservation Fund, Otjiwarongo, Namibië

Lynx

Prins puntoor, de grootste kat van Europa. Zijn Euraziatische neef is een vaste gast in de Nederlandse dierentuinen. Maar de met uitsterven bedreigde Iberische lynx - klein staartje, klein dubbelsikje - is ook nog steeds te zien in zijn natuurlijke habitat in Zuid-Spanje. Al zijn er nog maar een paar honderd lynxen over. Reisorganisatoren All for nature en Naturetrek bieden reizen aan om het zeldzame dier in het Parque Nacional de Doñana in Andalusië op te sporen.

Naturetrek en All for nature, Andalusië, Spanje

null Beeld Luis Mendo
Beeld Luis Mendo

Leeuw

Zie dat groepje tegen elkaar aan liggen in het gele gras, de staarten en poten relaxed over elkaar heen gedrapeerd. Eentje geeuwt haar hoektanden bloot en rolt zich om. De Afrikaanse leeuwen die op dit land van de Masaï leven worden door de Masaï en door wildbeschermers in de gaten én uit de handen van jagers gehouden. Ecotoerisme in safaritenten zonder omheining.

Mara Lion Project, Masai Mara, Kenia

null Beeld Luis Mendo
Beeld Luis Mendo

Huiskat


De trend begon eind jaren negentig in Japan en Taiwan, en bewoog zich toen aarzelend naar New York, Londen en Parijs: het kattencafé. Dit jaar kwam Kopjes in Amsterdam erbij en begin 2016 opent in Groningen Op z'n kop. Ook duiken er verschillende crowdfunding campagnes op, bijvoorbeeld voor Kattencafé Poeslief in Groningen. Koffiedrinken in een huiskamer 'die je altijd al had gewild' met twintig asielkatten in dezelfde ruimte, die meestal allemaal opgekruld liggen te slapen. Onder de kin krabbelen mag, optillen niet. En graag reserveren.

Kattencafé Kopjes, Marco Polostraat 211, Amsterdam

Kattencafé Op z'n kop, Oude Ebbingestraat 57, Groningen

Café des chats, Rue Michel le Comte 16, Parijs

null Beeld Luis Mendo
Beeld Luis Mendo

Grote kat(ten)

Een lichte, bijna witte Bengaalse tijger, een zwarte panter, poema's, leeuwen, drie jaguars die Amazon, Onca en Tequila heten en die meestal lijken te slapen, tot ze vanuit het niets toch opeens wegschieten. Allemaal grote asielkatten in reservaat Jukani die zijn gered van de 'canned hunt' (waarbij jagers op een klein, afgesloten terrein een dier doodschieten) of uit gevangenschap. Nu leven ze op ruime terreinen achter hekken. Aanbevolen door de stichting Spots, die zich inzet voor bedreigde katachtigen.

Jukani Wildlife Sanctuary, Plettenberg Bay, Zuid-Afrika

null Beeld Luis Mendo
Beeld Luis Mendo

Tijger

Ik mis hem. Ik zie hem in mijn dromen. Meestal in nachtmerries, maar wel nachtmerries met een ondertoon van liefde. Zo vreemd zit het hart van een mens in elkaar. Ik snap nog steeds niet hoe hij zomaar weg kon gaan, zonder ook maar één keer om te kijken.' Pi uit Life of Pi over zijn geliefde vriend, tijger Richard Parker. In Pi's thuisland India heb je de grootste kans om tijgers te zien (zie de reportage op pagina 48), maar wat ook kan: je inschrijven voor een expeditie bij Biosphere Expeditions. Spot de Sumatraanse tijger in zijn eigen habitat en help mee tijger én habitat te beschermen. Je wordt aan het werk gezet, in de bush rondrijden, wildcamera's inspecteren, maar dat vindt niemand erg. Integendeel.

Biosphere Expeditions, Sumatra, Indonesië

null Beeld Luis Mendo
Beeld Luis Mendo

Sneeuwluipaard

Het sneeuwluipaard is een haast mythische kat. Het team van David Attenborough deed er jaren over om een op een steenbokje jagend sneeuwluipaard hoog in de Himalaya voor de camera te krijgen, maar de Engelse wildlife-reisorganisator Naturetrek zoekt dapper door naar de klimtijger met de dikke vacht. Naturetreks 14-daagse safari in Ladakh, in Noord-West India, is 'een van de weinige wildreizen met de realistische kans om een sneeuwluipaard in het echt te zien'.

Naturetrek, Ladakh, India

Meer over