luie luisteraar

De beste nieuwe muziek van de week (6): Birth of Joy, Broken Bells en Young Fathers

In razend tempo volgen de nieuwe bandjes, beloftes en platen-die-je-geluisterd-moet-hebben elkaar op. In de rubriek Luie Luisteraar loodst Volkskrant.nl je elke week door de nieuwste releases en selecteert de drie platen die je niet mag missen. Deze week: Birth of Joy, Broken Bells en Young Fathers.

Birth of Joy Beeld Tijmen Hobbel
Birth of JoyBeeld Tijmen Hobbel

Birth of Joy - Prisoner (Suburban Records)

Volkskrant-recensent Robert van Gijssel zag Birth of Joy op Eurosonic en omschreef ze als 'de sappige nageboorte van The Doors'. Een band met 'stevige maar toegankelijke psychedelische rock'. En ook belangrijk: 'Met rake liedjes.'

2013 was een goed jaar voor Kevin Stunnenberg (zang), Bob Hogenelst (drum) en Gert-Jan Gutman (orgel) van Birth Of Joy. Er werden maar liefst 97 shows gegeven in het Europese clubcircuit met zelfs een paar uitschieters naar de VS. Voor 2014 staat ook genoeg op het programma. De band reist af naar Texas voor SXSW en speelt meer dan zestig andere shows door heel Europa. En dan is er nu ook hun derde album: Prisoner, uitgebracht bij Suburban Records.

Prisoner is hun derde album en werd geproduceerd door Joris Wolff (o.a. De Staat, Within Temptation en Mister and Mississippi) en gemasterd door Brian Lucey (o.a. The Black Keys, Arctic Monkeys, David Lynch en Dr. John). Hoe het live klinkt? Ze spelen vanavond in de Kleine Zaal van Paradiso en de rest van februari nog in vele andere zalen in Nederland. Tourdata hier.

Birth of Joy - Three Day Road op YouTube

null Beeld Albumhoes Prisoner
Beeld Albumhoes Prisoner

Birth of Joy - Prisoner op Spotify

Broken Bells - After The Disco (Sony Music)

De eerste ontmoeting tussen James Mercer en Brian Burton vond plaats in 2004 op Roskilde in Denemarken. Backstage werd de bewondering voor elkaars muziek uitgesproken en de afspraak gemaakt om eens samen wat te doen. Een verfrissende combinatie: de zachte indiezanger Mercer van The Shins en de succesvolle producer Brian Burton - Danger Mouse, Gorillaz, Gnarls Barkley).

Vier jaar later werd het titelloze Broken Bells uitgebracht. De plaat werd goed ontvangen. 'Maar je had toch het gevoel dat ze er allebei nog meer uit konden halen', schrijft Volkskrant-recensent Gijsbert Kamer. 'En dat gevoel hou je ruim drie jaar later weer na het beluisteren van het album After The Disco.' Hij geeft drie sterren.

The New York Times kan zich daar wel in vinden, maar geeft een 8. 'Het album is nog steeds een oefening in stijl. Mercer en Danger Mouse - ze spelen bijna alle instrumenten zelf - pronken met hun vintage apparatuur (of overtuigende namaak). Je hoort echo's van hitmakers uit de jaren '70 en '80 zoals ELO, The Bee Gees, a-ha en The Eagles.' Muziekblog SPIN (8/10): 'After The Disco is een wat vreemde, superieure sequel. Maar Mercer en Burton zijn meer betrokken bij dit enerverende vervolg. Het beste van twee werelden.'

Dinsdag 1 april staat het duo in de Melkweg Amsterdam.

Single Broken Bells - Holding on For Life op Youtube

null Beeld Albumhoes After The Disco
Beeld Albumhoes After The Disco

Beluister vier singles van After The Disco op Spotify

Young Fathers - DEAD (Big Dada)

'Het is misschien wel het hoogst haalbare in de muziek: dat je van een band kunt zeggen dat ze met succes een eigen geluid hebben gevangen - dat de muziek die je hoort van hen is, onmiskenbaar', schrijft muziekblog The Line of Best Fit (8/10). 'Young Fathers is zo'n band - niets klinkt hetzelfde.'

Young Fathers is een trio uit Edinburgh bestaande uit de Schot Graham 'G' Hastings, de Schotse Nigeriaan Kayus Bankole en de Schotse Liberiaan Alloysious Massaquoi. De verschillende achtergronden komen allemaal samen in de nummers op hun debuutalbum (aan DEAD gingen twee mixtapes vooraf). 'Uniek, en op een gestoorde manier all over the place', schrijft New Music Express.

The Guardian geeft vier uit vijf sterren en schrijft in deze uitgebreide recensie: 'De drie leden van Young Fathers zingen en rappen - variërend van een zoete falsetto tot rauwe schrapende stemmen - en vrijwel elke track wordt geleverd met een enorme pophaak. (...). Terwijl niemand aan het opletten was heeft Young Father stilletjes een vreemd en bedwelmend muzikaal universum gebouwd.'

Young Fathers - Get Up op YouTube

null Beeld Albumhoes DEAD
Beeld Albumhoes DEAD

Young Fathers - DEAD op Spotify

Een greep uit de nieuwste platen. Abonneer je op de Luie Luisteraar-playlist van @JustFontein en blijf op de hoogte.

Meer over