De beste nieuwe muziek van de week (49): Wu-Tang Clan, Arca en AC/DC

In razend tempo volgen de nieuwe bandjes, beloftes en platen-die-je-geluisterd-moet-hebben elkaar op. In de rubriek Luie Luisteraar loodst Volkskrant.nl je elke week door de nieuwste releases en selecteert de drie platen die je niet mag missen. Deze week: Wu-Tang Clan, Arca en AC/DC.

Just Fontein
Wu-Tang Clan in 2007 Beeld anp
Wu-Tang Clan in 2007Beeld anp

Wu-Tang Clan - A Better Tomorrow (Warner Bros.)

Het is 21 jaar geleden dat Wu-Tang Clan het legendarische debuut 36
Chambers uitbracht, een album dat is uitgegroeid tot een van de grote klassiekers uit de hiphopgeschiedenis. Sindsdien maakte de groep nog vijf officiële Wu-Tang-platen, als je de albums van alle leden individueel daarbij optelt komt het aantal boven de vijftig.

A Better Tomorrow is dus pas het zesde groepsalbum en ligt vanzelfsprekend onder de loep. Lange tijd leek het erop dat er helemaal geen release meer zou komen; na de dood van Ol' Dirty Bastard in 2004, is het The RZA die zich profileert als voorman van de groep, wat weer leidt tot irritatie bij andere leden, waaronder Raekwon. In een uitgebreid interview met Rolling Stone Magazine vertelt RZA dat Reakwon geld wilde zien voordat hij mee zou werken. 'Dat heb ik uiteindelijk uit eigen zak betaald.'

Hoe is het album? Volkskrant-recensent Menno Pot wordt niet gegrepen door A Better Tomorrow (**). 'Het begint sterk, met Ruckus In B Minor (met Ol' Dirty Bastard-sample). RZA en Raekwon brulkikkeren ouderwets tegen elkaar in het felle Crushed Egos, en 'Wu-Tang' klinkt even echt als een 'clan' in de ouderwets sterke tracks Keep Watch en Ron O'Neal. Toch is het vooral het album geworden waarin Raekwon geen trek had: een door RZA gedomineerde, wat fletse en zeker een kwartier te lange plaat die te vaak plichtmatig en gedateerd klinkt, te veel obligate filmdialoogjes bevat en te veel flauwe tracks.'

The Guardian doet er een ster bij. 'Het is misschien zooitje, maar het laat alsnog zien waarom Wu-Tang zo goed is.'

Wu-Tang Clan - Ruckus In B Minor op YouTube

null Beeld Albumhoes A Better Tomorrow
Beeld Albumhoes A Better Tomorrow

Wu-Tang Clan - A Better Tomorrow op Spotify

Arca - Xen (MUTE Records)

Als je hebt meegewerkt aan Kanye Wests Yeezus, en dit jaar je stempel hebt mogen drukken op het album van FKA Twigs dan ben je met een lelijk Engels woord 'hot'.

Het debuut van de vanuit Londen opererende Venezolaan Alejandro Ghersi krijgt vier sterren van Volkskrant-recensent Robert van Gijssel. 'Ghersi alias Arca is een groot danceman in opkomst. Zijn debuut Xen is een parel van fijnbesnaarde droomdance', aldus Van Gijssel.

Het Britse The Line of Best Fit geeft een 8,5: 'Niet veel platen nestelen zich zo succesvol in je gedachtes. Dit is electronica met getormenteerde wendingen en vol visioenen van pikzwarte putten vol wanhoop.'

Gisteren stond Arca in OT301 in Amsterdam. Waar 'zijn optreden een wonderlijke lappendeken van elektronische stijlen werd: van avant-gardistische geluidscollages en ambient-achtige stukken van het tegen Aphex Twin-aanschurende Xen tot dansbare handjes-in-de-lucht hiphop (zijn EP's Stretch 1 en 2 zijn overwegend met hiphopbeats gevuld), in een enkel geval voorzien van een furieuze Spaanstalige rap, door Arca zelf in de microfoon geblaft'.

Beluister Xen op Spotify

null Beeld Albumhoes Xen
Beeld Albumhoes Xen

AC/DC - Rock or Bust (Columbia/Sony Music)

AC/DC was al een tijdje in het nieuws, maar niet omdat hun nieuwe album eraan zat te komen. Drummer Phil Rudd werd vorige maand gearresteerd op verdenking van het beramen van een dubbele huurmoord. Daarvoor werd niet genoeg bewijs gevonden. Wel blijft hij verdacht van doodsbedreiging en drugsbezit.

Over het nieuwe album van de Australische rockveteranen dan: 'Er gebeurt niets in de elf nieuwe liedjes op Rock or Bust dat je niet eerder hebt gehoord. Maar wat het belangrijkst is: ze hebben allemaal de herkenbare vingerafdruk van de band', schrijft The New York Times.

Volkskrant-recensent Robert van Gijssel luisterde de plaat en kwam tot een zelfde conclusie: 'AC/DC rockt zoals het dat al veertig jaar doet: riffje, catchy refreintje, gitaarsolo, klaar in drie minuten. Maar toch, je moet maar durven, in die openingstrack. Die klinkt zo enorm als AC/DC dat het bijna gênant wordt. Die vier akkoorden (met kenmerkende lange interval) van dat slaggitaartje, niet eens gespeeld door de om gezondheidsredenen uit de band gestapte oprichter Malcolm Young maar door invalneef Stevie Young: archetypisch AC/DC.'

Of AC/DC tijdens hun tour ook Nederland aandoen is niet bekend. Wel komen ze naar België, vertelden bandleden Agnus Young en Cliff Wiliams tijdens een interview met Studio Brussel.

AC/DC - Rock or Bust op YouTube

null Beeld Albumhoes Rock or Bust
Beeld Albumhoes Rock or Bust

Greep uit de bands die in het nieuws waren. Abonneer je op de Luie Luisteraar-playlist van @JustFontein en blijf op de hoogte.

Meer over