Luie luisteraar

De beste nieuwe muziek van de week (4): Damien Jurado, Warpaint en Mogwai

In razend tempo volgen de nieuwe bandjes, beloftes en platen-die-je-geluisterd-moet-hebben elkaar op. In de rubriek Luie Luisteraar loodst Volkskrant.nl je elke week door de nieuwste releases en selecteert de drie platen die je niet mag missen. Deze week: Damien Jurado, Warpaint en Mogwai.

Just Fontein
Damien Jurado Beeld Press
Damien JuradoBeeld Press

Damien Jurado - Borthers and Sisters of the Eternal Son (Secretly Canadian)

Damien Jurado gaat op op zijn twaalfde album Brothers and Sisters of the Eternal Son verder waar hij op Maraqopa (2012) was gebleven. Conceptalbum Maraqopa - vernoemd naar een fictief, ver gelegen oord waar een verloren rockster op zoek gaat naar de ware liefde - was een keerpunt in de carrière van de Amerikaan, die tot dan toe vooral vriendelijke singer-songwriterliedjes maakte: ineens waren daar psychedelische composities, rijker gearrangeerd, nieuwe band, zelfs een kinderkoortje.

Op zijn nieuwe album is Jurado opnieuw de verhalenverteller. De protagonist gaat via een wat surrealistische weg op zoek naar spirituele verlichting. Geïnspireerd op het boek Ruimteschip Aarde (1968) van de Amerikaanse visionair R. Buckminster Fuller. Hierin noemt hij de aarde een ruimteschip met de zon als enige energiebron, een schip dat zelfvoorzienend moet zijn. 'De expeditie op mijn nieuwe album is een zoektocht naar binnen', zegt Jurado in Het Parool. 'Een reis zonder dat je je fysiek verplaatst. Een reis in jezelf.'

Duidelijk hoorbaar is de invloed van Richard Swift, producer en bandlid van The Shins, die voor de derde keer zijn diensten verleende aan Jurado en vanaf Saint Barlett (2010) het singer-songwriterstempel wegpoetste.

Het album wordt wisselend ontvangen. Een 9 van het Britse Uncut en een 7,6 op Pitchfork. Consequence of Sound geeft een 6,7 en The Observer (zondageditie van The Guardian) heeft drie sterren over voor de plaat.

Damien Jurado is 18 februari te zien in De Duif in Amsterdam, een concert gepresenteerd door Paradiso.

Beluister de single Silver Timothy op YouTube

null Beeld Albumhoes Brothers and Sister of the Eternal Son
Beeld Albumhoes Brothers and Sister of the Eternal Son

Damien Jurado - Brothers and Sister of The Eternal Son op Spotify

Warpaint - Warpaint (Rough Trade/Konkurrent)

Tussen 2004 tot 2009 leidden de vrouwen van Warpaint - Emily Kokal (zang, gitaar), Theresa Wayman (zang, gitaar), Jenny Lee Lindberg (bas, zang) en Stella Mozgawa (drums) - een kluizenaarsbestaan. In een garage in Los Angeles schreven en repeteerden ze. Vol toewijding.

Het wachten werd beloond. Met hulp van ex-Red Hot Chili Peppers-gitarist John Frusciante (de ex van Kokal) werd debuutalbum The Fool opgenomen. Het onafhankelijke platenlabel Rough Trade contracteerde de band zonder ze gezien te hebben, het Britse NME ruimde de cover in voor de 'Best Live Band You'll See All Year'. De dromerige, soms sombere gitaarmuziek werd wereldwijd opgepikt.

Maar dat was in 2010. Inmiddels is het 2014 en is daar eindelijk de opvolger. Op het titelloze album zijn de verwijzingen naar de jaren tachtig naar de achtergrond verdwenen en is er meer ruimte voor triphop, elektronica en r&b. Mark 'Flood' Ellis (New Order, Depeche Mode) deed de productie, Nigel Godrich (Radiohead) deed mix.

Voor Volkskrant-recensent Menno Pot is het 'een raadsel waar Warpaint nou precies heen wilde op deze tweede plaat'. Dat is wel duidelijk voor NME (9/10) en SPIN: 'De groei is enorm, soms adembenemend en altijd urgent.'

Zelf oordelen? De vrouwen komen 24 februari naar Paradiso.

Beluister hieronder de single Love is to Die

null Beeld Albumhoes Warpaint
Beeld Albumhoes Warpaint

Warpaint - Warpaint op Spotify

Mogwai - Rave Tapes (PIAS)

Muziekblad OOR introduceert Mogwai in de recensie van Rave Tapes als de 'Rolling Stones van de postrock'. Niet onaardig, toch? Vervolg: 'Nieuwe albums die meer fungeren als excuus om maar weer eens op tournee te gaan dan als artistieke statements, live altijd indrukwekkender dan op plaat en vroeger waren ze beter.'

Daar denkt Volkskrant-recensent Menno Pot anders over. 'Je bent soms geneigd nieuw werk van het collectief uit Glasgow voor kennisgeving aan te nemen. Maar Rave Tapes is het beste sinds oeuvrehoogtepunt Come On Die Young (1999)', aldus Pot, die vier sterren geeft.

Volgend jaar bestaat de Schotse postrockgroep twintig jaar. Over hun flauwe bandnaam - vernoemd naar de wezentjes uit de horrorkomedie The Gremlins: 'We waren van meet af aan van plan om een betere groepsnaam te bedenken, maar net zoals talloze andere zaken in het leven is het er gewoon nooit van gekomen. En dan zit je vervolgens twee decennia lang op de blaren.'

De Morgen interviewde frontman Stuart Braithwaite: 'Tja, je zou geloven dat ik na al die jaren precies kan vertellen hoe Mogwai in elkaar zit. Maar onze muziek vind ik nog steeds zo ongrijpbaar, dat ik er geen woorden aan durf te verspillen.'

Mogwai speelt 31 januari in Paradiso.

Mogwai - 'Remurdered' op YouTube

null Beeld Albumhoes Rave Tapes
Beeld Albumhoes Rave Tapes

Mogwai - RAVE TAPES op Spotify

Een greep uit de nieuwste platen. Abonneer je op de Luie Luisteraar-playlist van @JustFontein en blijf op de hoogte.

Meer over