De beste nieuwe muziek van de week (35): Opeth, Souls of Mischief en Royal Blood

In razend tempo volgen de nieuwe bandjes, beloftes en platen-die-je-geluisterd-moet-hebben elkaar op. In de rubriek Luie Luisteraar loodst Volkskrant.nl je elke week door de nieuwste releases en selecteert de drie platen die je niet mag missen. Deze week: Opeth, Souls of Mischief en Royal Blood.

Adrian Younge produceerde Souls of Mischiefs There Is Only Now Beeld Hilde Harshagen
Adrian Younge produceerde Souls of Mischiefs There Is Only NowBeeld Hilde Harshagen

Opeth - Pale Communion (Roadrunner Records)

De vastgeroeste metalfans waren er - eufemistisch uitgedrukt - niet blij mee toen zanger Mikael Åkerfeld van de Zweedse metalband Opeth op Heritage uit 2011 'grunt en grom bij de straat zette', zoals Volkskrant-recensent Robert van Gijssel schrijft.

Op Opeths laatste album hoef je de muziek van Opeth eigenlijk geen metal meer te noemen, het is progrock in de traditie van Yes en Focus. 'Pale Communion is een nog ingenieuzer progrockplaat dan Heritage, vol nog onbeschaamder opgepoetste vocalen. Een prachtalbum. Overtuigender en lekkerder heeft progrock zelden geklonken', schrijft Van Gijssel in zijn vijfsterrenrecensie.

De band, al samen sinds 1990, maakte harde metal, en platen als Blackwater Park (2001) en Ghost Reveries (2005) horen tot mijlpalen in het genre. 'We zijn nog altijd een metalband', verdedigde Åkerfeld zich in tijdschrift Metal Hammer. 'Metal is een progressieve vorm van muziek. Het is niet één ding, het is heel veel dingen.'

NRC geeft ook vijf sterren. Uit de paginagrote recensie (Blendle-link, 19 cent): 'Wie Opeth zo goed vindt vanwege het stampende Blackwater Park en anders niets, moet die cd lekker aanzetten, en stoppen met zeuren over dat ze er nog zo één moeten maken. Pale Communion is perfect in balans, gekruid met alles wat Opeth zo spannend maakt: de uitgesponnen composities, intelligent en fijngevoelig.'

Laten we er nog één recensie bijpakken, die van The Quietus (een 9): 'Pale Communion bevestigt het artistieke succes geboren uit een pure visie - het is een subliem album van onberispelijke omvang en uitvoering, gemaakt door een extreem belangrijke band.'

7 november is de band te zien in de Heineken Music Hall in Amsterdam.

Opeth - Eternal Rains Will Come op YouTube

null Beeld Albumhoes Pale Communion
Beeld Albumhoes Pale Communion

Opeth - Pale Communion op Spotify

Souls of Mischief - There is Only Now (Linear Labs)

Bij het draaien van There Is Only Now word je direct teruggeworpen naar het begin van de jaren '90, de tijd van De la Soul, A Tribe Called Quest en Wu-Tang Clan. In die jaren bracht hiphopcrew Souls of Mischief hun bekendste plaat 93 'til Infinity uit. Producer Adrian Younge: 'Ik wilde met The Souls een album maken met het gezichtspunt van zo'n jarennegentigproducer die zijn inspiratie put uit die oudere periode.' Op het conceptalbum zijn onder andere de stemmen van Busta Rhymes en Snoop Dogg te horen. Younge speelde voor There Is Only Now bijna alle instrumenten zelf of liet zijn bandleden naar de studio komen (voor de liefhebber staat de plaat ook instrumentaal op Spotify).

There is Only Now van Souls of Mischief is de eerste release van het nieuwe label van de 36-jarige Younge. Younge heeft grootse plannen om zijn Linear Labs uit te laten groeien tot een 'Motown van begin jaren zeventig waar muzikaliteit en experiment hand in hand gingen', zei hij in een interview. Volgend jaar verschijnen onder meer platen van soulzanger Bilal, Cee Lo Green (zanger van Gnarls Barkley), Kendrick Lamar en Common.

Younge kwam met het idee voor een verhaal van het conceptalbum naar aanleiding van een schietpartij in 1994. De crew werd beschoten op een parkeerterrein en de rappers moest vluchten voor hun leven. 'Er werd een liefdesverhaal doorheen geweven en een en ander resulteerde in een jarennegentighiphopalbum, fraai gebed in de soundtrack van een funky jarenzeventigactiefilm', schrijft Volkskrant-recensent Pablo Cabenda.

Souls of Mischief - There Is Only Now feat. Snoop Dogg (YouTube)

null Beeld Albumhoes Souls of Mischief
Beeld Albumhoes Souls of Mischief

Souls of Mischief - There Is Only Now op Spotify

Royal Blood - Royal Blood (Warner)

De buzz rond rockduo Royal Blood begon volgens de overlevering met een bandshirt, gedragen door Arctic Monkeys-drummer Matt Helders tijdens hun headline-show op Glastonbury in 2013. Daarna kwam de single en de vermelding in de BCC Sound of 2014-lijst (een betere kickstart kun je je niet wensen in Engeland).

'En het duo uit Brighton maakt ook in Nederland behoorlijk indruk met hun opzwepende gitaarrock. Maar de lekker vette riffs en een bezeten klinkende zanger zijn niet genoeg om de hype rond het tweetal te rechtvaardigen', vindt Volkskrant-recensent Gijsbert Kamer in zijn recensie (drie sterren).

Royal Blood is Album van de Week bij 3voor12, dat het optreden in een afgeladen India op Lowlands betitelt als 'doorbraakoptreden'. 'Is het debuutalbum ook tien nummers lang boeiend? Mwoah. Op een gegeven moment wordt Royal Blood wel wat eendimensionaal en begint het gebrek aan gelaagdheid wat te vervelen. Het is misschien niet de meest vooruitstrevende of originele plaat, maar verdomme, wat is het lekker om weer eens zo'n opwindende rockplaat te horen die uitermate geschikt is voor de grote podia.'

Royal Blood - Little Monster (Official Video) op YouTube

null Beeld Albumoes Royal Blood
Beeld Albumoes Royal Blood

Royal Blood - Royal Blood op Spotify

Greep uit de bands die in het nieuws waren. Abonneer je op de Luie Luisteraar-playlist van @JustFontein en blijf op de hoogte.

Meer over