Luie Luisteraar

De beste nieuwe muziek van de week (34): B. Booker, J. Yorkston en Tangarine

In razend tempo volgen de nieuwe bandjes, beloftes en platen-die-je-geluisterd-moet-hebben elkaar op. In de rubriek Luie Luisteraar loodst Volkskrant.nl je elke week door de nieuwste releases en selecteert de drie platen die je niet mag missen. Deze week: Benjamin Booker, James Yorkston en Tangarine.

Just Fontein
Benjamin Booker Beeld Persfoto
Benjamin BookerBeeld Persfoto

Benjamin Booker - Benjamin Booker (Rough Trade/Konkurrent)

'Black Keys-frontman Dan Auerbach en Jack White moeten oppassen: de 22-jarige gitarist Bejamin Booker uit New Orleans drukt zijn neus aan het venster in de bluesrock league', aldus The Guardian in een viersterrenrecensie.

Laat die referenties maar zitten, schrijft Volkskrant-recensent Robert van Gijssel zijn recensie (ook vier sterren): 'Niet direct op zoek gaan naar referenties in de roots- en bluesrock van Booker. Niet meteen denken aan Jack White of oude helden uit Mississippi Delta. Laat het hart gewoon een sprongetje maken bij raggende gitaarnummers als Have You Seen My Son?, waarin de jonge, zwarte zanger en gitarist uit New Orleans het uitschreeuwt: 'My son is lost in the world, somewhere'.'

De debuutplaat van Booker werd in zes dagen opgenomen in een studio in Nashville, zonder dat de band eerder in samenstelling samen in de studio was geweest. Booker: 'We hadden geen idee hoe het zou gaan klinken.' DIY Magazine (****) heeft het antwoord: 'De plaat klinkt ook meer als een live-set dan als een studioalbum.'

Hieronder Benjamin Booker in de studio bij radiozender KEXP

null Beeld Albumhoes Benjamin Booker
Beeld Albumhoes Benjamin Booker

Benjamin Booker - Benjamin Booker

James Yorkston - The Cellardyke Recording And Wassailing Society (Domino/Munich)

'Zo ongeveer eens per jaar brengt het kwaliteitslabel Domino Recordings een album uit van James Yorkston, een vriendelijke, haast aanstootgevend onopvallende Schot met een zachte stem, een droog gevoel voor humor en het talent om folkliedjes te schrijven. Zijn platen schreeuwen nooit om aandacht, maar verdienen die wel', begint Menno Pot, recensent voor de Volkskrant, zijn recensie (****) van The Cellardyke... (probeer die naam maar eens te onthouden).

De ingetogen folkzanger Yorkston kreeg op zijn nieuwste album hulp van onder andere Alexis Taylor (Hot Chip) en KT Tunstall. En de plaat krijgt de aandacht die het verdient, met lovende recensies bij onder andere The Line of Best Fit (een 8), Uncut (vier sterren) en The Observer (ook vier sterren).

Het Britse New Music Express (8/10) schrijft: 'Een ontspannen uurtje duurt de plaat. Wat opvalt zijn de aantrekkingskracht van de trage contrabas in 'Broken Wave (A Blues For Doogie)', het rustig gesproken woord en de kletterende steeldrums in 'Guy Fawkes' Signature' en de sprekende lyriek van 'The Very, Very Best'. Maar het is eigenlijk allemaal goud.'

James Yorkston - Fellow Man op YouTube

null Beeld Albumhoes The Cellardyke Recording And Wassailing Society
Beeld Albumhoes The Cellardyke Recording And Wassailing Society

James Yorkston - The Cellardyke Recording And Wassailing Society

Tangarine - Move On (Excelsior)

'Om de vergelijking met zangduo's als de Everly Brothers (wel broers, geen tweeling) en Simon & Garfunkel (geen broers) kun je eigenlijk niet heen. De muziek van Tangarine heeft een zelfde zachtmoedigheid en er klinkt altijd een zekere opgewektheid in door', schrijft Volkskrant-recensent Gijsbert Kamer over de muziek van de broers Arnout en Sander Brinks (31).

De twee groeiden op in Assen. 'Geen plaats waar platenmaatschappijen en boekers van concerten zich hadden gevestigd', zegt Arnout in een interview. 'We hebben dus alles altijd maar zelf gedaan.' Ze brachten hun eerste vier platen uit in eigen beheer, totdat ze in april 2013 hun eerste album Seek & Sigh bij Excelsior uitbrachten. Move On is opgewekter dan z'n voorganger. 'We hebben het erg naar onze zin nu', aldus Sander daarover, 'en dat mag je horen.'

Kamer: 'Het geluid wordt nog altijd gedomineerd door snerpende, maar ragfijn op elkaar afgestemde samenzang. Vaak unisono, maar gaat de een iets hoger, dan complementeert de ander meteen. Mooi hoe de stemmen elkaar steeds aanvullen of versterken.' Onafgesproken, dat gaat gewoon intuïtief, volgens de broers.

Benieuwd? Ze spelen vast in de buurt, komende tijd. Tourschema hier te vinden.

Tangarine - It's Alright (YouTube)

null Beeld Albumhoes Move On
Beeld Albumhoes Move On

Tangarine - Move On (Spotify)

Greep uit de bands die in het nieuws waren. Abonneer je op de Luie Luisteraar-playlist van @JustFontein en blijf op de hoogte.

Meer over