De beste nieuwe muziek van de week (30): La Roux, The Proper Ornaments en Mary Gauthier

In razend tempo volgen de nieuwe bandjes, beloftes en platen-die-je-geluisterd-moet-hebben elkaar op. In de rubriek Luie Luisteraar loodst Volkskrant.nl je elke week door de nieuwste releases en selecteert de drie platen die je niet mag missen. Deze week: La Roux, The Proper Ornaments en Mary Gauthier.

Just Fontein
Zangeres La Roux Beeld EPA
Zangeres La RouxBeeld EPA

La Roux - Trouble in Paradise (Polydor/Universal)

La Roux, dat was: zangeres Elly Jackson en haar muzikale partner Ben Langmaid. Hits als Bulletproof en In For The Kill lanceerden het titelloze debuutalbum uit 2009 met elektropop tot grote hoogten. En nu pas is daar plaat twee.

In de opvallend lange periode tussen de twee albums zou Jackson een ander genre hebben omarmd, samenwerken met een 'gearriveerd indieband', ze zou zelfs samenwerken met Nile Rogers (Chic, Get Lucky). Ook zou ze gebroken zijn met Langmaid. Dat laatste klopte.

Jackson wist niet goed om te gaan met het plotselinge succes. 'Ik snap niks van succes. Wat moet je doen?!', aldus de roodharige zangers onlangs in The Observer. Ze raakte haar stem kwijt, kreeg last van paniekaanvallen. Toen ze zichzelf bij elkaar geraapt had, werd het tijd om plaat twee - waaraan ze al met Langmaid was begonnen - af te maken. Ze werkte naar eigen zeggen twee jaar lang '14 tot 16 uur, zes dagen per week'.

Dat hoor je, schrijft The Guardian. Vijf sterren voor 'het beste popalbum van dit jaar'. The Independent, die andere grote Britse krant, geeft ook vijf ballen: 'Slechts negen liedjes, maar allemaal met de status van een single. Een zeldzame consistentie.'

Volkskrant-recensent Gijsbert Kamer (****): 'Trouble In Paradise roept voortdurend herinneringen op aan de jaren tachtig, maar klinkt minder dan de Human League en meer als Bananarama, en een enkele keer als vintage Madonna. Luchtig maar nooit vlak. Een plaat waar je elke ochtend een ander favoriet liedje vandaan plukt om de dag mee toe te lachen.'

La Roux - Tropical Chancer op YouTube

null Beeld Albumhoes Trouble in Paradise
Beeld Albumhoes Trouble in Paradise

La Roux - Trouble in Paradiso op Spotify

The Proper Ornaments - Wooden Head (Fortuna Pop/Munich)

Een toevallige ontmoeting in een hippe vintage schoenenwinkel in Londen tussen de Argentijnse gitarist Max Claps en Andrew Hoare (gitarist in Veronica Falls, eerder in deze rubriek) stond aan de basis van The Proper Ornaments.

Een vlugge blik in binnen- en buitenlandse media leert dat er drie bands boven komen drijven als grote invloeden: The Byrds, The Velvet Underground en The Jesus and Mary Chain. Denk dus: sixties, psychedelische rock, nonchalante garage, shoegaze.

'The Proper Ornaments heeft dat geluid tot een stel knappe liedjes verwerkt, zodat het epigonisme nooit hinderlijk wordt. Sterker nog: Wooden Head is een plaat die zich langzaam onderhuids wurmt en steeds meer een eigen geluid krijgt', schrijft Gijsbert Kamer in zijn viersterrenrecensie.

Uit de recensie van The Line of Best Fit (7/10): 'Wooden Head is meer dan een prettige verwijzing naar de rock uit de sixties'. Ook Pitchfork geeft een 7 voor een album vol 'smaakvolle psychpop', gemaakt door jongens met hun 'hart iop de juiste plek'.

The Proper Ornaments - Now I Understand op YouTube

null Beeld Albumhoes Wooden Head
Beeld Albumhoes Wooden Head

The Proper Ornaments - Wooden Head op Spotify

Mary Gauthier - Trouble & Love (Proper Records)

Wanneer weet je of de tragische verhalen in country en americana oprecht zijn? Bij Mary Gauthier kun je er in ieder geval van uit gaan. Gauthier werd bij geboorte (New Orleans, Louisiana, 1962) ter adoptie afgestaan, als puber liep ze weg van huis en ze raakte al op 13-jarige leeftijd verslaafd aan alcohol en drugs. De drugs liet ze liggen en ze begon aan een studie filosofie. De fles bleef haar beste vriend toen ze later een restaurant opende. En toen ook de drank was afgezworen draaide het leven van Gauthier alleen nog maar om muziek.

'Trouble & Love bezingt de diepste menselijke treurnis, na het verlies van geliefden. Genoeg persoonlijk leed in de bagage, daar kan ze nog wat albums mee vooruit', schrijft Volkskrant-recensent Robert van Gijssel. Hij geeft het album vier sterren.

'Allemaal heel sierlijk vervormd', aldus Uncut. American Songwriter: 'De acht liedjes, geselecteerd uit de dertig die voortkwamen uit haar moeilijke break-up, klinken als klaagzang op de achtergrond. Maar zonder afleiding, nauwkeurig beluisterd, geven ze een haarscherp beeld van de lange weg door het vagevuur'.

Mary Gauthier - Trouble & Love op YouTube

null Beeld Albumhoes Trouble & Love
Beeld Albumhoes Trouble & Love

Mary Gauthier - Trouble & Love op Spotify

Een greep uit de bands die in het nieuws waren. Abonneer je op de Luie Luisteraar-playlist van @JustFontein en blijf op de hoogte.

Meer over