luie luisteraar

De beste nieuwe muziek van de week (22): Sharon van Etten, Case Mayfield en Brian Jonestown Massacre

In razend tempo volgen de nieuwe bandjes, beloftes en platen-die-je-geluisterd-moet-hebben elkaar op. In de rubriek Luie Luisteraar loodst Volkskrant.nl je elke week door de nieuwste releases en selecteert de drie platen die je niet mag missen. Deze week: Sharon van Etten, Case Mayfield en The Brian Jonestown Massacre.

Kees Veerman, alias Case Mayfield Beeld ANP
Kees Veerman, alias Case MayfieldBeeld ANP

Sharon van Etten - Are We There (Jagjaguwar)

Genoeg liefdesleed in de popmuziek de afgelopen tijd. Op Turn Blue van The Black Keys speelt het echtscheidingsleed van zanger Dan Auerbach de hoofdrol, Chris Martin bezingt op Coldplays zesde studio-album Ghost Stories zijn ex, actrice Gwyneth Paltrow en ook zanger E van Eels trekt op The Cautionary Tales Of Mark Oliver Everett het boetekleed aan nadat hij zijn vrouw heeft gedumpt.

Ook Are We There, het vierde album van Sharon van Etten, staat in het teken van verloren liefde. Na zes jaar ging de relatie van singersongwriter Sharon van Etten uit. 'I washed your dishes, but I shitted in your bathroom', zingt Van Etten. Muziekblog Pitchfork geeft een 8,2 en schrijft: 'Die zin geeft de essentie van het album weer. Het zijn niet de grote momenten die bepalen of een relatie slaagt of mislukt, maar juist de dagelijkse routines, de kleine offers die zich ophopen in de tijd, de grimmige realiteit van het delen van je leven met iemand anders.'

Voor haar derde album tekende Van Etten bij Jagjaguwar (label van onder anderen Bon Iver, Angel Olsen) en werkte ze nauw samen met Aaron Dressner van The National, die het album Tramp produceerde. Op Are We There heeft Van Etten zelf de productie verzorgd. De reacties zijn lovend. Vijf sterren in The Independent, een 9,5 van Paste Magazine, NME geeft een 8: 'Van Etten bezingt hartzeer met verfrissende scherpte, en verandert complexe gevoelens in prachtige eenvoudig.'

Op dinsdag 3 juni staat Sharon van Etten in Bitterzoet Amsterdam.

Sharon Van Etten - 'Taking Chances' op YouTube

null Beeld Albumhoes Are We There
Beeld Albumhoes Are We There

Sharon van Etten - Are We There op Spotify

Case Mayfield - Another Glorious Battle For The Kingdom (Hormone)

Als de 19-jarige Kees Veerman in Amsterdam komt wonen, sluit hij zich aan bij het Amsterdam Singer Songwriters Guild. Daarvoor woonde Veerman in Volendam. 'Ik had geen vrienden en was echt een kutjongen. Stelen, drank, drugs en al die gekkigheid. Gewoon omdat ik niet wist wat ik moest doen', zei Veerman, die als Case Mayfield op de albumhoes staat, over die tijd.

Zijn derde album, Another Glorious Battle For The Kingdom, verschijnt op zijn kleine platenlabeltje Hormone. Hij doet inmiddels alles zelf: 'Ik werkte eerst met een platenmaatschappij, een boekingskantoor en een manager. Ik wilde weten hoe die business in elkaar stak. Toen ik daar eenmaal achter was, dacht ik: dat kan ik beter zelf doen', aldus Veerman in Het Parool. 'Ze hadden verwacht dat ik een soort Blaudzun of Tim Knol zou worden, die in diezelfde tijd opkwamen. Maar toen begon ik mijn bek open te trekken.'

Another Glorious Battle is zijn beste plaat geworden, vindt Volkskrant-recensent Menno Pot. 'Geen eerdere plaat klonk zo warm en uitgebalanceerd, niet eerder was de instrumentatie zo rijk', aldus Pot in zijn viersterrenrecensie. 'Het enfant terrible is ambachtsman geworden. Voor de goede orde: óók ambachtsman, want het enfant terrible is gelukkig niet dood.'

Zaterdag staat Case Mayfield in de Waalse Kerk in Zwolle.

Case Mayfield - Close Enough op YouTube

null Beeld Albumhoes Another Glorious Battle For The Kingdom
Beeld Albumhoes Another Glorious Battle For The Kingdom

Case Mayfield - Another Glorious Battel For The Kingdom op Spotify

The Brian Jonestown Massacre - Revelation (A Recordings)

Brian Jones (gitarist en oprichter van de Rolling Stones, hij verdrinkt in juli 1969 op 27-jarige leeftijd in een zwembad) + Jonestown (bekend geworden door de groepszelfmoord van de commune Peoples Temple op 18 november 1978, waar meer dan 900 jonge mannen, vrouwen en kinderen hun leider Jim Jones de dood in volgen) = The Brian Jonestown Massacre (BJM).

Brein achter de band is Anton Newcombe, een losgeslagen genie. 'Thank God For Mental Illness', heet een van de eerste BJM-albums, een verwijzing naar de geestelijke toestand van Newcombe, die lange periodes zwaar aan de drugs is. Eind jaren '90 en begin jaren '00 is de groep razend productief - in 1996 worden maar liefst drie platen uitgebracht - maar tot een echte doorbraak komt het niet.

Inmiddels heeft BJM al zo'n 14 lp's en 18 ep's uitgebracht. 'En met Revelation hebben ze misschien wel hun indrukwekkendste album van allemaal afgeleverd. De nuchtere geest overwint', schrijft The Line of Best Fit (8/10 sterren). Volgens het Engelse muziekblad NME (7/10) is Revelation een mixtape uit het oeuvre van de band: 'Psych-rock, trance-grooves, stuwende instrumentale nummers, blues en momenten die lijken losgekoppeld van iedere tijd of plek.'

The Brian Jonestown Massacre staat donderdag 26 juni in de Melkweg, een dag later speelt de band op het Down The Rabbit Hole-festival.

Maak kennis met Anton Newcombe en zijn band in de documentaire DIG! uit 2004. Documentairemaker Ondi Timoner filmde BJM en The Dandy Warhols over een periode van zeven jaar. Terwijl we Dandy Warhols wereldberoemd zien worden, draait Newcombe volledig door.

null Beeld Albumhoes Revelation
Beeld Albumhoes Revelation

The Brian Jonestown Massacre - Revelation op Spotify

Greep uit de bands die in het nieuws waren. Abonneer je op de Luie Luisteraar-playlist van @JustFontein en blijf op de hoogte.

Meer over