De beste muziek van de week (49): Jeff Lynne's ELO, Benny Sings en SOPHIE

In razend tempo volgen de nieuwe bandjes, beloftes en platen-die-je-geluisterd-moet-hebben elkaar op. In de rubriek Luie Luisteraar loodst de Volkskrant u elke week door de nieuwste releases en selecteert de drie platen die u niet mag missen. Deze week: Jeff Lynne's ELO, Benny Sings en SOPHIE. De Luie Luisteraar gaat twee maanden de winterstop in. Op Spotify zal de playlist wel worden aangevuld met iedere week de beste nieuwe muziek.

Jeff Lynne in de studio in Los Angeles Beeld Getty
Jeff Lynne in de studio in Los AngelesBeeld Getty

Jeff Lynne's ELO - Alone in the universe

Als de naam Jeff Lynne je niks zegt, dan moet ELO toch zeker een belletje doen rinkelen. Electric Light Orchestra, de band van Mr. Blue Sky en Don't Bring Me Down. En ELO is Lynne, Lynne is ELO. Met het nieuwe album Alone in the universe en toetsenist Richard Tandy als enig overgebleven oorspronkelijke bandlid blaast hij zijn oude liefde nieuw leven in.

Volkskrant-recensent Gijsbert Kamer was bij het concert van Lynne in Londen: 'Alone in the Universe is een verrassend sterke plaat geworden, met liedjes als When I Was A Boy en When The Night Comes die zich live moeiteloos laten mengen tussen hits als Sweet Talking Woman en Telephone Line.'

Nog even om de plek van Lynne in de muziekgeschiedenis te schetsen: hij maakte met Roy Orbison, Bob Dylan en George Harrison deel uit van The Traveling Wilburys. Hij produceerde Cloud Nine, de soloplaat van George Harrison en was nauw betrokken bij de comeback van Orbinson in 1988. Kamer: 'Maar Lynne's eigen muziek was niet overal even geliefd. Te bombastisch en te glad, vonden veel critici. Het was eigenlijk de kritiek die hem al sinds de jaren zeventig ten deel viel.'

Alone in the universe is overigens niet de eerste comeback van Lynne. Het album Zoom uit 2001 flopte, de Amerikaanse tour ging zelfs niet omdat er te weinig kaarten werden verkocht. Nu gaat hij alsnog een keer de wereld rond, met de Ziggo Dome als Nederlandse stop.

null Beeld Albumhoes
Beeld Albumhoes

Benny Sings - Studio

Studio is een ode aan, inderdaad, de studio van Benny Sings, in het dagelijks leven gewoon Tim Berkestijn. Het is sinds de best-of-compilatie uit 2012 vrij stil geweest rond het Benny Sings-project. Dat weerhield The Huffington Post er niet van Berkenstijn dit jaar op het schild te heffen als 'This Singer From Amsterdam is the Best Artist you Don't Know'.

Volkskrant-recensent Menno Pot geeft vier sterren voor Studio: 'Hij heeft vier jaar vooral met andere muzikanten gewerkt en die pauze heeft zijn eigen muziek goed gedaan: Studio is een voorlopig hoogtepunt in zijn oeuvre.'

Die 'andere muzikanten' maken een groot deel uit van de carrière van Berkestijn. Hij werkte samen met Giovanca en Wouter Hamel bij platenlabel DOX Records. Hij produceerde het solo-album van Faberyayo, maakte muziek met Mayer Hawtorne en scoorde een fikse YouTube-hit met de Franse DatA (ruim vijf miljoen views).

Studio is het vijfde album van Benny Sings. In 2007 zei hij: 'Mijn uiteindelijke doel is het maken van vijf platen, waarvan de laatste een soort afstudeerscriptie moet worden.' Of hij geslaagd is, moet je zelf dus maar beoordelen.

Hou voor optredens de website van Benny Sings in de gaten.

null Beeld Albumhoes
Beeld Albumhoes

SOPHIE - Product

'Stellen dat Product je hongerig naar meer achterlaat, is een understatement', schrijft SPIN Magazine over de debuutplaat van de Britse producer Sophie, liever: SOPHIE. Het Britse muziekblad geeft een 9.

Bij Resident Advisor komt Product 0,4 punten tekort voor de maximale score: een 4,6. 'Ik wil muziek maken waarvan je wil dansen - dat gevoel moet overheersen. Het is geweldig als muziek je eenzelfde soort thrill kan geven als een drieminutenritje in een achtbaan', zei producer Samuel Long een paar jaar geleden. Resident Advisor: 'Je kunt geen betere beschrijving vinden van wat goede clubmuziek moet doen, en precies dat doet Product.'

Oh ja, bij sommige uitvoeringen van Product krijg je een seksspeeltje cadeau. Daarover schreef The Fader dan weer een verhandeling: What SOPHIE's 'Silicon Product' Says About Pleasure And Pop. Met de verkoopt van een seksspeeltje maakt de producer een krachtig statement over onze consumptiegewoonten.' Lezen niet verplicht.

Uit de recensie van The Guardian (vier sterren): 'De beste poptrack van allemaal is Just Like We Never Said Goodbye, een nostalgische jaren 80-track. (...) Pop teruggebracht tot de naakte essentie.'

null Beeld Albumhoes
Beeld Albumhoes

Luie Luisteraar-playlist

Hieronder een greep uit de bands die in het nieuws waren. Abonneer je op de Luie Luisteraar-playlist van @JustFontein en blijf op de hoogte.

Meer over