De beste muziek van de week (36): Bewilder, Fresku en The Weeknd

In razend tempo volgen de nieuwe bandjes, beloftes en platen-die-je-geluisterd-moet-hebben elkaar op. In de rubriek Luie Luisteraar loodst de Volkskrant u elke week door de nieuwste releases en selecteert de drie platen die u niet mag missen. Deze week: Bewilder, The Weeknd en Foals. Volg ook de Luie Luisteraar-playlist op Spotify (met iedere week de beste nieuwe muziek).

Just Fontein
Persfoto Bewilder Beeld excelsior
Persfoto BewilderBeeld excelsior

Bewilder - dear island

'Wij zijn Gem uit Utrecht en willen graag vóór de Libertines spelen, wil je ons eerst horen ga dan naar onze website. Groeten, Maurits', mailde Bewilder-zanger Maurits Westerink in 2003 naar de programmeur van de Melkweg. Het bleek een schot in de roos; het Libertines-concert liep uit op een ramp (Pete Doherty kwam weer eens niet opdagen), Gem daarentegen speelde volgens de overlevering de sterren van de hemel.

Daarna ging het hard met de band. Maar na het laatste Gem-album in 2011 verliet bassist Jeroen Kikkert de band. 'Hij was naast mij het laatste originele GEM-lid. Daarmee was voor mij ook het GEM-gevoel een beetje weg. Het werd een Maurits Westerik Band, waarin ik alles moest regelen en alle verantwoordelijkheid had. Daar had ik geen zin meer in', vertelt Westerik in Het Parool (Blendle).

Westerink: 'Ik ben wel gewoon doorgegaan met liedjes schrijven en heb aan andere projecten meegewerkt. Totdat een paar bevriende muzikanten zeiden: laten we een band vormen. We zijn naar Vlieland gegaan en hebben opgenomen. Mijn liedjes, maar iedereen droeg bij aan de arrangementen.'

Vlieland is het eiland in 'Dear Island'. 'Producer Henk Jonkers (Hallo Venray) weet in alle liedjes toch de wat onrustige vurigheid te behouden die Westeriks voordracht typeert', schrijft Volkskrant-recensent Gijsbert Kamer. Vier sterren. 'Het is lang geleden dat er in Nederland zo'n sterke, gevarieerde rockplaat is uitgekomen.'

Bewilder presenteert debuutalbum Dear Island dit weekend op Into The Great Wide Open. Meer tourdata hier.

null Beeld Albumhoes
Beeld Albumhoes

Fresku - Nooit meer terug

In aanloop naar de release van rapper Fresku's derde album Nooit meer terug ging het vooral over single Zo doe je dat. Een satirische aanklacht tegen de wittemannencultuur in Hilversum (overigens een samenwerking met Go Back To The Zoo). 'Die yoyo-hiphop is te saai man. Doe iets met een band zoals Kyteman', zingt Fresku terwijl hij in de videoclip zijn gezicht langzaam wit schminkt.

'Het gaat er niet om dat ík niet op de radio kom. Het gaat om zwarte muziek in het algemeen en dat er meer zwarte kaders moeten zijn. Ik vind het gênant dat ik in elk radio- en tv-programma bepaalde woorden moet uitleggen', legt de Eindhovense Fresku, geboren als Roy Michael Reymound, uit in een groot interview in NRC Handelsblad (Blendle).

Een activist wil hij niet zijn, verduidelijkt hij in dit interview met 3voor12: 'Ik wil geen Quinsy Gario worden. Ik wil niet het gezicht van de 'cause' worden, geen activist, maar een kunstenaar. Ik ben een postbode, die iets in je brievenbus gooit, maar vraag me niet waar het vandaan komt.'

Kunstenaar Fresku bracht al twee albums uit (Fresku uit 2010 en Maskerade uit 2012) en maakte online furore als satiricus met onder andere alter-ego's Gino Pietermaai en Willy Keurig (een Eindhovense verpersoonlijking van Henk & Ingrid) en hij maakte de mockumentary Fresku 2.0.

Vorige week sierde hij de voorpagina van Vrij Nederland, in de Volkskrant werden twee pagina's uitgetrokken om het nieuwe album, dat hij maakte met zijn vaste maatje Teemong, te bespreken. Vier sterren krijgt Nooit meer terug: 'Fresku gooit zijn gevoelsleven in de muziek en spaart zichzelf allerminst. Meer Karl Ove Knausgård dan Kanye West, zo schaamteloos gedetailleerd deelt hij zijn gevoelsleven met de luisteraar.'

De albumrelease in de Eindhovense Effenaar is uitverkocht. Meer tourdata vindt u hier.

null Beeld Albumhoes
Beeld Albumhoes

The Weeknd - Beauty Behind The Madness

The Weeknd bewandelde geen gebruikelijk pad naar bekendheid: met zijn drie gratis EP's vol r&b en neosoul bereikte een steeds groter publiek. Toen hij deze mixtapes uiteindelijk bundelde tot zijn volwaardige debuutalbum Trilogy werden er alsnog een miljoen exemplaren van verkocht in de Verenigde Staten.

Nu is daar Beauty Behind The Madness, de langverwachte opvolger van het matig ontvangen Kissland. De 28-jarige Canadees Abel Tesfaye werkte voor dit album onder andere samen met Ed Sheeran, Lana Del Rey en Kanye West. Het nummer Earned It steeg hoog in de Amerikaanse hitlijsten als soundtrack van de boekverfilming Fifty Shades of Grey.

The New York Times hoort in Beauty Behind The Madness het bewijs dat 'kwetsbaarheid in popmuziek werkt'. Ook The Los Angeles Times is enthousiast: 'Een indrukwekkende en onthullend nieuw album vol vakkundig gemaakte popmuziek.'

In de Volkskrant krijgt het album drie sterren. Recensent Gijsbert Kamer: 'Beauty Behind The Madness is helaas wat wisselvallig. Niksige gastrollen van Ed Sheeran en Lana Del Rey zijn boosdoeners en ook een liedje als Shameless had van de plaat moeten blijven.'

Het schaadt de populariteit van de The Weeknd allerminst. Zijn nieuwe singles behalven met gemak miljoenen tot tientallen miljoenen views op YouTube. Zoals Can't Feel My Face hieronder.

null Beeld Albumhoes
Beeld Albumhoes

Luie Luisteraar-playlist

Hieronder een greep uit de bands die in het nieuws waren. Abonneer je op de Luie Luisteraar-playlist van @JustFontein en blijf op de hoogte.

Meer over